English Quiz for NIACL Assistant Exam: 24th August 2018

Dear Aspirants, 

English Quiz for NIACL Assistant Exam: 22nd August 2018


English Quiz for NIACL Assistant Exam

NIACL is in its way and lot of aspirants are heading towards new hopes with this upcoming opportunity. Thus, English Language can be an impetus for their success by saving time and scoring well. So, instead of boiling the ocean, try building up a strong vocabulary, an effective knowledge of grammar, and efficient comprehension skills so as to be on the ball to face this particular section. Here is a quiz on English Language being provided by Adda247 to let you practice the best of latest pattern English Questions for upcoming NIACL Assistant exam.





Direction (1-5): In each of the questions given below a sentence is given which is then divided into five parts. There is no error in four out of five parts and therefore only one of the parts is incorrect. You must choose the grammatically incorrect part as your answer.

 Q1. Even as the first phase of rescued(A)/ operations in flood-hit areas in Kerala drew to(B)/ a close on Tuesday and the government shifted its focus(C)/ to post-flood relief operations, as many as(D)/ 32 people are still missing in the State(E).
A
B
C
D
E
Solution:
Replace 'rescued' with 'rescue'. As per the context, there should be a use of noun rather than verb, thus, 'rescue' will replace it.

Q2. The government has stepped by(A)/ the movement of relief materials(B)/ and intensified(C)/ cleanliness drive in(D)/ the flood-hit areas(E).
A
B
C
D
E
Solution:
Replace 'stepped by' with 'stepped up'. There should be a use of proper preposition. 'stepped up' means to advance 'stepped by' means marked by successive degrees usually of limited extent

Q3. All these gestures confirm that both(A)/ the Prime Ministers is at least(B)/ sticking by diplomatic courtesy(C)/ against the backdrop of an(D)/ otherwise acrimonious relationship(E).
A
B
C
D
E
Solution:
Replace 'is' with 'are' as the subject is plural

Q4. To begin with, the(A)/ situation at the Line of Control urgently needs(B)/ attention, and a restoration(C)/ of the ceasefire would be(D)/ a major move forwarded for both countries(E).
A
B
C
D
E
Solution:
Replace 'forwarded' with 'forward' as the given sentence is in present form of tense.

Q5. The Supreme Court was hearing a bunch(A)/ of applications seeking a complete nationwide banned on the use(B)/, manufacture, licensing, sale, resale or distribution(C)/ of firecrackers and sparklers of any kind in a(D)/ bid to combat pollution on an emergency basis(E).
A
B
C
D
E
Solution:
Replace 'banned' with 'ban'. The context demands the use of a noun rather than a verb.

Directions (6-10): In the passage given below there are blanks which are to be filled with the options given below. Find out the appropriate word in each case which can most suitably complete the sentence without altering the meaning of the statement. 

 The Union Ministry of Environment submitted a five-page affidavit to the Supreme Court suggesting ways to __(6)__ with the pollution problem and __(7)__ out short-term measures to combat pollution during Diwali. The Centre __(8)__ working __(9)__ with institutions like the Council for Scientific and Industrial Research, National Environment Engineering Research Institute, Petroleum and Explosives Safety Organisation (PESO), CPCB to deal __(10)__ Diwali pollution. 

Q6.
run
challenge
deal
fights
war
Solution:
'deal' as the problem of pollution has been discussed in the passage, so there would be dealing with it.

Q7.
stalking
chalking
making
taking
extracting
Solution:
'chalking out'(here) means to find out. Thus, there is a step which has been taken to chalk out the measures to combat pollution during Diwali.

Q8.
penalized
authorized
demanded
adopted
suggested
Solution:
'suggested' as this is the case of opinions or suggestions made by the Centre to fight the problem of pollution.

Q9.
apart
together
separate
in
among
Solution:
'together' as the Centre suggested all the councils to work together.

Q10.
with
to
at
by
off
Solution:
'with' as 'deal' is followed by the preposition 'with'

Directions(11-15):In each of the following sentence, there are two blank spaces. Below each sentence, there are five options and each blank is to be filled with the same word given below to make the sentence correct. Fill up the sentences with the correct word.

 Q11. (I) We are sympathetic to the laid-off workers, but no one would _______ the cotton gin not be installed.
(II) Taken together, those findings _______ that almost all economic growth in the last 120-plus years was from technology.
called
opined
suggest
demands
authorized
Solution:
'suggest' is the only option which is grammatically fit out of five. Others are in forms of verb which are against the grammatical rules.

Q12. (I) The demons had been able to enter her _______ when the sky broke apart. 
(II) And the sky was a fairy _______ like the earth.
limited
realm
tale
ambit
area
Solution:
'realm' means a field or domain of activity or interest.

Q13. (I) For this act of _______ the king and kingdom were placed under interdict.
(II) His _______ was made the excuse for the outlawry of himself and his family.
contumacy
ashamed
opinion
weird
acknowledgement
Solution:
'contumacy' means stubbornness. This would fill up the blank as the context reflects the negative tone

Q14. (I) They were remiss to ignore the small, but growing _________ of users. 
(II) This type of _________ was not one we planned for.
advantage
misfortunate
certainty
truth
contingency
Solution:
'contingency' means a future event or circumstance which is possible but cannot be predicted with certainty. As the sentence (II) talks about something unplanned, 'contingency' will fill up the blanks

Q15. (I) He wanted to _________ the present suffering. 
(II) A centralized policy would compound, not ________, the problem.
worsen
ameliorate
betterment
increase
improvement
Solution:
'ameliorate' means to improve or make better. 'ameliorate' is the only option which makes the context meaningfully correct as in sentence (I), suffering has been talked about which would always be wanted to be improved.

               





Print Friendly and PDF