Banking Awareness Questions for IBPS RRB PO and Clerk | 17th August 2018

Dear Aspirants,

Banking Awareness Questions for IBPS RRB PO and Clerk | 17th August 2018
Banking Awareness for IBPS RRB PO and Clerk  Exam 2018

With the increased competition in the field of banking examinations, it has now become very important to cover up all the sections efficiently. One subject that can help you bagging graceful marks in the minimum time in these examinations is Banking Awareness. Banking Awareness Quiz not only helps you deal with the General Awareness Section of Banking Exams but also, the Personal Interview round of Banking Recruitment.


Q1. "Your Own Bank" is tagline of-
UCO Bank
Indian Bank
Bank of India
Corporation Bank
Bank of Baroda
Solution:
"Your Own Bank" is the tagline of Indian Bank.

Q2. What is the tagline of Bank of India?
Where India Banks
A Tradition of Trust
Honours Your Trust
A Friend you can Bank Upon
Relationship Beyond Banking
Solution:
"Relationship Beyond Banking" is the tagline of Bank of India.

Q3. Corporation Bank is a public-sector banking company headquartered in Mangalore, India. What is the tagline of Corporation Bank?
A Premier Public Sector Bank
A Tradition of Trust
Honours Your Trust
India's International Bank
Relationship Beyond Banking
Solution:
Corporation Bank is a public-sector banking company headquartered in Mangalore, India. The bank has a pan-Indian presence. The tagline of Corporation Bank is "A Premier Public Sector Bank".

Q4. Which among the following Bank's tagline is "Good People to Bank With"?
Indian Overseas Bank
Punjab National Bank
Bank of Maharashtra
Union Bank of India
Allahabad Bank
Solution:
. "Good People to Bank With" is tagline of Mumbai Based Union Bank of India.

Q5. "One Family One Bank" is tagline of which Bank
Indian Overseas Bank
Punjab National Bank
Bank of Maharashtra
Union Bank of India
State Bank of India
Solution:
"One Family One Bank" is tagline of Bank of Maharashtra.

Q6. Punjab National Bank (PNB) is an Indian multinational banking and financial services company. What is the tagline of PNB?
Where every individual is committed
Where Service Is A Way Of Life
The Name you can Bank Upon
A Friend You Can Bank On
Good People to Bank With
Solution:
Punjab National Bank is an Indian multinational banking and financial services company. It is a state-owned corporation based in New Delhi, India. "The Name you can Bank Upon" is the tagline of PNB.

Q7. Vijaya Bank is a public sector bank with its corporate office in Bangalore, Karnataka, India. What is the tagline of Vijaya Bank?
Where every individual is committed
Where Service Is A Way Of Life
The Name you can Bank Upon
A Friend You Can Bank On
A Friend you can Bank Upon
Solution:
Vijaya Bank is a public sector bank with its corporate office in Bangalore, Karnataka, India. It is one of the nationalised banks in India. The tagline of Vijaya Bank is "A Friend you can Bank Upon".

Q8. "Where Service Is A Way Of Life" is the tagline of-
Oriental Bank of Commerce
Punjab & Sind Bank
Indian Overseas Bank
Punjab National Bank
Central Bank of India
Solution:
"Where Service Is A Way Of Life" is the tagline of Punjab & Sind Bank.

Q9. India’s International Bank is tagline of which Bank?
Oriental Bank of Commerce
Punjab & Sind Bank
Indian Overseas Bank
Bank of Baroda
Central Bank of India
Solution:
India’s International Bank is the tagline of Bank of Baroda.

Q10. State Bank of India or SBI is an Indian multinational, public sector banking and financial services company. It is a government-owned corporation with its headquarters in Mumbai. Which of the following is the tagline of SBI?
Pure Banking Nothing Else
Where Service Is A Way Of Life
The Name you can Bank Upon
A Friend You Can Bank On
A Friend you can Bank Upon
Solution:
State Bank of India is an Indian multinational, public sector banking and financial services company. It is a government-owned corporation with its headquarters in Mumbai, Maharashtra. The tagline of SBI is "Pure Banking Nothing Else".

Q11. Savings account with zero balance can be opened for?
Persons of high net worth
Employees of IT companies
financial Weaker sections of society
Companies
None of the given options is true
Solution:
Savings account with zero balance can be opened for financial Weaker sections of society.

Q12. RBI stipulates a healthy mix of CASA in the business figures of banks. What does it denote?
Customer Analysis and Savings Pattern
Cost Appreciation and Selling Analysis
Current Account and Savings Account
Credit and Savings Aggregate
None of the given options is true
Solution:
CASA Stands for Current Account and Savings Account.

Q13. Banks are authorized to sell third party products. Which are these products?
Mutual funds
Term deposits
Credit cards
Gift cheques
None of the given options is true
Solution:
A mutual fund is an investment vehicle made up of a pool of moneys collected from many investors for the purpose of investing in securities such as stocks, bonds, money market instruments and other assets.

Q14. How does a bank establish the identity of a customer? )
By getting introduction of an existing customer
By following KYC norms
By taking AADHAR card copy
All of the above
None of the given options is true
Solution:
Bank establish the identity of a customer by getting introduction of an existing customer, following KYC norms, taking AADHAR card copy.

Q15. How are minors encouraged to save money by banks?
By opening account in the name of minor
By allowing savings account to minors under guardianship
By allowing them to come to the bank for depositing money
By going to schools
None of the given options is true
Solution:
Minors encouraged to save money by banks, allowing savings account to minors under guardianship.

               

Print Friendly and PDF