Banking Awareness Questions for IBPS RRB PO and Clerk | 20th August 2018

Dear Aspirants,

Banking Awareness Questions for IBPS RRB PO and Clerk | 20th August 2018
Banking Awareness for IBPS RRB PO and Clerk  Exam 2018

With the increased competition in the field of banking examinations, it has now become very important to cover up all the sections efficiently. One subject that can help you bagging graceful marks in the minimum time in these examinations is Banking Awareness. Banking Awareness Quiz not only helps you deal with the General Awareness Section of Banking Exams but also, the Personal Interview round of Banking Recruitment.


Q1. NABARD has sanctioned how much crore for eight water projects in the rural areas of Haryana?
Rs 1240 crore
Rs 772 crore
Rs 1013 crore
Rs 50 crore
Rs 230 crore
Solution:
According to the state Minister for Public Health Engineering Banwari Lal, National Bank for Agriculture and Rural Development (NABARD) has sanctioned Rs 772 crore for eight water projects in the rural areas of Haryana.

Q2. SBM Group has received Reserve Bank of India’s approval to operate in the country through a wholly-owned subsidiary route. SBM Group based in-
China
Japan
Russia
Singapore
Mauritius
Solution:
Mauritius-based SBM Group has received Reserve Bank of India’s approval to operate in the country through a wholly-owned subsidiary route. It is the first foreign lender to receive such a licence after local incorporation was introduced in 2013.

Q3. Who is appointed as Director and General Manager of United India Insurance Company (UIIC)?
S Gopakumar
MD Ranganath
KS Srinivas
Manjula Chellur
SS Mundra
Solution:
Public sector non-life insurance firm United India Insurance Company announced the appointment of S Gopakumar as its Director and General Manager with immediate effect.

Q4. The Reserve Bank of India (RBI) will transfer _________________ crore of its surplus money to the government, the highest since 2015-16, in a partial relief for the latter struggling to replenish public sector banks.
Rs 80,000 crore
Rs 30,000 crore
Rs 60,000 crore
Rs 50,000 crore
Rs 40,000 crore
Solution:
The Reserve Bank of India (RBI) will transfer Rs50,000 crore of its surplus money to the government, the highest since 2015-16, in a partial relief for the latter struggling to replenish public sector banks.

Q5. Which Bank/Company has launched a new digital platform 'MyDeal' to simplify capital raising process through capital markets by providing real-time access to information such as investors' feedback, profiles, client orders and deal pricing?
Sony
Bank of America
HSBC
Barclays Bank
Royal Bank of Scotland
Solution:
Hongkong and Shanghai Banking Corporation (HSBC) has launched a new digital platform 'MyDeal' to simplify capital raising process through capital markets by providing real-time access to information such as investors' feedback, profiles, client orders and deal pricing.

Q6. PayPal, a digital payments platform has announced its strategic partnership with and ___________ to offer safer, faster and convenient payment experiences for the bank's cardholders.
State Bank of India
HDFC Bank
ICICI Bank
Axis Bank
Kotak Mahindra Bank
Solution:
PayPal, a digital payments platform has announced its strategic partnership with and HDFC Bank to offer safer, faster and convenient payment experiences for the bank's cardholders.

Q7. Name the insurance company that has entered into a bancassurance deal with Vijaya Bank recently?
Aegon Life Insurance Company
IDBI Federal Life Insurance
Aviva India
United India Insurance Company Limited
Bajaj Allianz General Insurance
Solution:
Bajaj Allianz General Insurance has entered into a bancassurance deal with Vijaya Bank. This corporate agency agreement will enable distribution of Bajaj Allianz General Insurance products through the bank’s network of 2,129 branches across the country.

Q8. Which Bank has become the first bank in the country to introduce Iris Scan Authentication feature for Aadhaar -based transactions through its micro ATM tablets?
Axis Bank
State Bank of India
Bank of Baroda
Punjab National Bank
ICICI Bank
Solution:
Axis bank has become the first bank in the country to introduce Iris Scan Authentication feature for Aadhaar -based transactions through its micro ATM tablets.

Q9. _________________ has signed a multilateral cooperation agreement with member development banks of BRICS to undertake “collaborative research” in distributed ledger/blockchain technology.
SIDBI
RBI
State Bank of India
Exim Bank of India
NABARD
Solution:
Exim Bank of India has signed a multilateral cooperation agreement with member development banks of BRICS to undertake “collaborative research” in distributed ledger/blockchain technology.

Q10. Name the company that became the first US-based company with a market value of $1 trillion.
IBM
Microsoft
Apple
Dell
Google
Solution:
Apple Inc. became the first US-based company with a market value of $1 trillion, four decades after it was co-founded by Steve Jobs in a Silicon Valley garage. The consumer-technology giant briefly touched the milestone in New York, based on share count data the company disclosed in a recent regulatory filing.

Q11. Mobile tower arm of telecom major Bharti Airtel, Infratel announced that it has received clearance from ________ for its merger with Indus Towers. 
TRAI
SIDBI
RBI
SEBI
IRDAI
Solution:
Mobile tower arm of telecom major Bharti Airtel, Infratel announced that it has received clearance from SEBI for its merger with Indus Towers.

Q12. The European Union regulators have slapped __________________ with a record 4.34 billion euro ($5 billion) antitrust fine for abusing the dominance of its Android mobile operating system.
Google
Yahoo
Facebook
YouTube
Gmail
Solution:
The European Union regulators have slapped Alphabet-owned Google with a record 4.34 billion euro ($5 billion) antitrust fine for abusing the dominance of its Android mobile operating system.

Q13. 1st NAFIS, conducted by National Bank for Agriculture and Rural Development (NABARD), was recently released by Dr. Rajiv Kumar, Vice Chairman, NITI Aayog. What is the meaning of "S" in NAFIS?
Solution
Service
Survey
Scheme
System
Solution:
NABARD All India Financial Inclusion Survey (NAFIS), conducted by National Bank for Agriculture and Rural Development (NABARD), was released by Dr. Rajiv Kumar, Vice Chairman, NITI Aayog in New Delhi. The report revealed that farm households register higher income than the families solely dependent on non-farm livelihood activities in rural areas.

Q14. Who has been appointed as Independent Director on the Board of Indiabulls Housing Finance Ltd (IBHFL) for a period of three years?
Nikhil Nanda
Harivansh Narayan Singh
Rajendra Menon
MD Ranganath
SS Mundra
Solution:
Subhash Sheoratan Mundra has been appointed as Independent Director on the Board of Indiabulls Housing Finance Ltd (IBHFL) for a period of three years. The former Deputy Governor of the Reserve Bank of India (RBI) and senior banker is not replacing an existing member on the Board.

Q15. 1st NAFIS, conducted by National Bank for Agriculture and Rural Development (NABARD). What percent of the households reported having a bank account in this survey?
77.2%
88.1%
66.3%
55.4%
33.7%
Solution:
NABARD All India Financial Inclusion Survey (NAFIS), conducted by National Bank for Agriculture and Rural Development (NABARD), was released by Dr. Rajiv Kumar, Vice Chairman, NITI Aayog in New Delhi. 88.1% of the households reported having a bank account in this survey.

               


    

You may also like to read:

Print Friendly and PDF