Banking Awareness Questions for SBI PO/Clerk | 3rd August 2018

Dear Aspirants,

Banking Awareness Questions for SBI PO/Clerk | 3rd August 2018
Banking Awareness for SBI PO/Clerk Exam 2018

With the increased competition in the field of banking examinations, it has now become very important to cover up all the sections efficiently. One subject that can help you bagging graceful marks in the minimum time in these examinations is Banking Awareness. Banking Awareness Quiz not only helps you deal with the General Awareness Section of Banking Exams but also, the Personal Interview round of Banking Recruitment.


Q1. ADB was conceived in the early 1960s as a financial institution. ADB stands for-
Asian Department Bank
Asian District Bank
African Development Bank
American Development Bank
Asian Development Bank
Solution:
The Asian Development Bank was conceived in the early 1960s as a financial institution that would be Asian in character and foster economic growth and cooperation in one of the poorest regions in the world.

Q2. NDB, formerly referred to as the BRICS Development Bank, is a multilateral development bank established by the BRICS states. What is the full form of NDB?
New Department Bank
Nominal Development Bank
New Development Basel
New Development Bank
National Development Bank
Solution:
The New Development Bank or NDB, formerly referred to as the BRICS Development Bank, is a multilateral development bank established by the BRICS states.

Q3. Where is the head office of ADB?
New Delhi
Vienna
Manila
Beijing
Tokyo
Solution:
The Asian Development Bank (ADB) is a regional development bank established on 19 December 1966, which is headquartered in the Ortigas Center located in the city of Mandaluyong, Metro Manila, Philippines.

Q4. Who is the first President of NDB?
Rakesh Sethi
KV Kamath
Arun Jaitley
Raghuram Rajan
Pratip Chaudhury
Solution:
KV Kamath is the first President of New Development Bank (NDB).

Q5. The AIIB is a multilateral development bank that aims to support the building of infrastructure in the Asia-Pacific region. AIIB stands for-
Asian Infrastructure Investment Bank
African Infrastructure Investment Bank
Asian International Investment Bank
Asian Indian Investment Bank
Asian Infrastructure Important Bank
Solution:
The Asian Infrastructure Investment Bank (AIIB) is a multilateral development bank that aims to support the building of infrastructure in the Asia-Pacific region.

Q6. In which year National Company Law Tribunal (NCLT) was set up-
2012
2013
2014
2015
2016
Solution:
The Central Government has constituted National Company Law Tribunal (NCLT) under section 408 of the Companies Act, 2013 (18 of 2013) w.e.f. 01st June 2016.

Q7. In the first phase of National Company Law Tribunal the Ministry of Corporate Affairs have set up eleven Benches, one Principal Bench. The Principal Bench is located in-
Bengaluru
Kolkata
Mumbai
New Delhi
Chennai
Solution:
. In the first phase of the National Company Law Tribunal, Ministry of Corporate Affairs have set up eleven Benches, one Principal Bench at New Delhi and ten Benches at New Delhi, Ahmadabad, Allahabad, Bengaluru, Chandigarh, Chennai, Guahati, Hyderabad, Kolkata and Mumbai. These Benches will be headed by the President and 16 Judicial Members and 09 Technical Members at different locations.

Q8. The NCLAT was constituted under Section 410 of the Companies Act, 2013. What is the meaning of "A" in NCALT?
Agreement
Association
Appellate
Agency
Authority
Solution:
National Company Law Appellate Tribunal (NCLAT) was constituted under Section 410 of the Companies Act, 2013 for hearing appeals against the orders of National Company Law Tribunal(s) (NCLT), with effect from 1st June, 2016.

Q9. Who is the chairperson of NCLAT?
Balvinder Singh
Sudhansu Jyoti Mukhopadhaya
Bansi Lal Bhat
AIS Cheema
M S Sundara Rajan
Solution:
Sudhansu Jyoti Mukhopadhaya is present chairperson of NCLAT.

Q10. Serious Fraud Investigation Office (SFIO) has been established and it has started functioning since-
1st October 2003
1st October 2004
1st October 2007
1st October 2012
1st October 2015
Solution:
The Government in the backdrop of major failure of non-banking financial institutions, phenomenon of vanishing companies, plantation companies and the recent stock market scam had decided to set up Serious Fraud Investigation Office (SFIO), a multi-disciplinary organization to investigate corporate frauds. The Organization has been established and it has started functioning since 1st October, 2003.

Q11. The Dow Jones Industrial Average, or simply the Dow, is a stock market index based in-
Germany
Japan
USA
China
Brazil
Solution:
. The Dow Jones Industrial Average, or simply the Dow, is a stock market index that shows how 30 large, publicly owned companies based in the United States have traded during a standard trading session in the stock market.

Q12. The Nikkei index belongs to which of the following stock exchanges?
Tokyo
Beijing
New York
Bangkok
London
Solution:
Nikkei 225 is an index which belongs to the Tokyo Stock Exchange (TSE). The Nihon Keizai Shimbun (Nikkei) calculates the index daily since 1950.

Q13. The Hang Seng Index is a freefloat-adjusted market capitalization-weighted stock market index in-
Japan
Thailand
China
Hong Kong
Singapore
Solution:
The Hang Seng Index is a freefloat-adjusted market capitalization-weighted stock market index in Hong Kong.

Q14. The DAX is a blue-chip stock market index. DAX index belongs to which of the following stock exchanges?
France
Germany
Canada
Brazil
Japan
Solution:
The DAX is a blue chip stock market index consisting of the 30 major German companies trading on the Frankfurt Stock Exchange. Prices are taken from the Xetra trading venue.

Q15. The FTSE Straits Times Index (STI) is a capitalisation-weighted stock market index that is regarded as the benchmark index for the ____________ stock market.
Australia
South Africa
Canada
Thailand
Singapore
Solution:
The FTSE Straits Times Index (STI) is a capitalisation-weighted stock market index that is regarded as the benchmark index for the Singapore stock market.

               
                



Print Friendly and PDF