Cloze Test for IBPS PO Prelims Exam: 14th August 2018

Dear Aspirants, 




Cloze Test for IBPS PO Pre Exam

IBPS PO Prelims is in its way and lot of aspirants are heading towards new hopes with this upcoming opportunity. Thus, English Language can be an impetus for their success by saving time and scoring well. So, instead of boiling the ocean, try building up a strong vocabulary, an effective knowledge of grammar, and efficient comprehension skills so as to be on the ball to face this particular section. Here is a quiz on English Language being provided by Adda247 to let you practice the best of latest pattern English Questions for upcoming IBPS PO exam.





Directions (1-15): In the passage given below there are blanks which are to be filled with the options given below. Find out the appropriate word in each case which can most suitably complete the sentence without altering the meaning of the statement. 

Vidiadhar Surajprasad Naipaul, who passed away at his London home on August 11 just six days ___(1)___ of his 86th birthday, will continue to ___(2)___ his readers and critics after death as he did in a writing career ___(3)___ more than five decades. It’s the way with great writers, and Naipaul’s ___(4)___ to being among the greatest of them was ___(5)___ long before he won the Nobel prize in 2001 — but he ___(6)___ simple appraisals more than anybody else. To read Naipaul, to listen to him, to follow his life story, was to be ___(7)___ nudged to reassess not just him, but also his subject matter and one’s own view of the world. He once said, “All my work is really one. I am writing one big book.” In that big book, he kept pushing back the ___(8)___ beginnings to understand how colonialism and migration ___(9)___ the modern world, and travelling ever wider to ___(10)___ how post-colonial societies shape-shifted. It was an ___(11)___ that started, and never veered too far, from his own biography. Born in Trinidad to parents of Indian origin, whose forebears had come to the West Indies as ___(12)___ labour, Naipaul was consumed by one ambition: to be a writer. It was, in large measure, ___(13)____ from his father, a journalist in Port of Spain struggling with the needs and ___(14)___ of a sprawling family and the lack of intellectual wherewithal to realise his dream. His father’s story would inspire Naipaul’s A House for Mr Biswas (1961), part of an early-life burst of brilliant ___(15)___ that began with Miguel Street, written when he was just out of Oxford University, and concluded in 1979 with A Bend in the River. 

 Q1.
long
short
hard
often
seldom
Solution:
'short' here means before or ago as V.S Naipaul died in London just 6 days before his birthday.

Q2.
fight
debate
argue
face
challenge
Solution:
'challenge' as the death of V.S.Naipaul will be a challenge for his readers and critics.

Q3.
spanning
spinning
trembling
quivering
shaking
Solution:
'spanning' here means extending across. V.S. Naipaul's writing was spanning more than five decades so its a challenge for his readers and critics.

Q4.
blame
claim
fact
opinion
idea
Solution:
'claim' as Naipaul claimed to be one of the greatest writers among all the other great writers.

Q5.
completed
made
settled
acquitted
blamed
Solution:
'settled' as Naipaul settled greatest among all the great writers a way before he won Nobel prize in 2001.

Q6.
liberated
kept
faced
defied
denied
Solution:
'defied' means to challenge

Q7.
purportedly
seldom
intermittently
sporadically
perpetually
Solution:
'perpetually' means in a way that never ends or changes; constantly.

Q8.
synchronized
chronological
chromed
asymmetrical
sequentially
Solution:
'chronological' means relating to the establishment of dates of past events. The writer's views often reflected the chronological beginnings of the world to the migration towards the modern era.

Q9.
shaped
base
formation
created
bend
Solution:
'shaped' because it is mentioned in the passage that the writer's views regarding the chronological beginnings of how colonialism and migration shaped events pushed the era towards the modern world.

Q10.
testing
examine
analyzed
inspected
inspection
Solution:
'examine' here shows how travelling ever wider to examine how post-colonial societies shape-shifted.

Q11.
efforts
arduous
endeavor
modification
force
Solution:
'endeavor' because the book he was working upon was an endeavor that started, and never veered(change direction suddenly) too far, from his own biography.

Q12.
under-compelled
bondage
feudal
indentured
forcing
Solution:
'indentured' means an agreement binding an apprentice to a master. Here, 'indentured' is used as for West Indies as "indentured labor"

Q13.
heritage
required
acquired
taken
bought
Solution:
'acquired' as Naipaul was consumed by one ambition: to be a writer. This ambition was acquired by him from his father.

Q14.
prickling
waiving
tickling
bickering
loitering
Solution:
'bickering' means argue about petty and trivial matters. As the writer's father was a struggling man for his needs and bickering of a sprawling family, his father's struggle made him to write "A House for Mr. Biswas (1961)".

Q15.
concoctions
myth
untrue
friction
fiction
Solution:
'fiction' means something that is invented or untrue

               

You May also like to Read:



Print Friendly and PDF