Current Affairs Questions for IBPS RRB PO and Clerk Exam: 20th August 2018

Dear Aspirants,

Current Affairs Questions for IBPS RRB PO and Clerk Exam: 20th August 2018

Current Affairs Quiz Based on The Hindu: 20th August

The General Awareness Section of Banking Exams covers numerous sections in it like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. But the most important thing that you might have noticed is that both the Banking Awareness and Static Awareness questions asked in the General Awareness Section are based on Current Affairs only. The questions on Static and Banking Awareness are related to the countries, events or anything that has been in news for a while. Apart from the GA Section, an excellent knowledge of current news also helps you deal with the PI (Personal Interview) more efficiently so you do not give a mumble jumble answer to the interviewee's simple questions. Here is a quiz on Current Affairs to let you assess your Current Affairs Knowledge


Q1. India Ratings and Research (Ind-Ra) has revised down its FY19 economic growth forecast to ____________ from 7.4% earlier.
7.3%
7.25%
7.2%
7.35%
7.1%
Solution:
India Ratings and Research (Ind-Ra) has revised down its FY19 economic growth forecast to 7.2% from 7.4% earlier. It cited the headwinds emanating from elevated global crude oil prices and the government’s decision to fix the minimum support prices of all kharif crops at 1.5x of the production cost as the reason for the downward revision.

Q2. How many US scientists were declared winners 2018 Albany Medical Center Prize in Medicine and Biomedical Research?
6
5
4
3
2
Solution:
Three US scientists James Allison, Carl June and Steven Rosenberg were declared winners 2018 Albany Medical Center Prize in Medicine and Biomedical Research. They were awarded in recognition of their research in immunology and translation of their ideas into effective therapies that have led to innovative treatments for cancer, HIV and other diseases.

Q3. Name the e-payment company that has announced entering into a partnership with Indian Railway Catering and Tourism Corporation (IRCTC) to facilitate convenient, fast and secure payments on the IRCTC Rail connect Android app.
Paytm
PayPal
PhonePe
FreeCharge
None of the given option is true
Solution:
PhonePe announced entering into a partnership with Indian Railway Catering and Tourism Corporation (IRCTC) to facilitate convenient, fast and secure payments through PhonePe on the IRCTC Rail connect Android app.

Q4. Name the third-generation heir of the Godrej family who ranks first in the Kotak Wealth Hurun-Leading Wealthy Women 2018 list with an estimated wealth of Rs37,570 crore.
Roshni Nadar
Smitha V. Crishna
Indu Jain
Vibha Godrej
Seema Malik
Solution:
Smitha V. Crishna, a third-generation heir of the Godrej family, ranks first in the Kotak Wealth Hurun-Leading Wealthy Women 2018 list with an estimated wealth of Rs37,570 crore. Ms. Smitha owns one-fifth of the Godrej Group. Roshni Nadar, CEO and executive director at HCL, ranks second in the list with an estimated wealth of Rs30,200 crore.

Q5. Ibrahim Boubacar Keita has been re-elected as the President of ___________ for a five-year term after winning a landslide in a runoff ballot.
Mali
Zambia
Namibia
Swaziland
Indonesia
Solution:
Malian President Ibrahim Boubacar Keita has been re-elected for a five-year term after winning a landslide in a runoff ballot.

Q6. Name the IAS officer who has taken over as Chairman of Marine Products Export Development Authority (MPEDA).
Manjulla Chelur
K S Srinivas
Rajendra Menon
Harivansh Narayan Singh
S Gopalkumar
Solution:
IAS officer K S Srinivas has taken over as Chairman of Marine Products Export Development Authority (MPEDA).

Q7. Oscar-winning director Ang Lee will be one of the recipients of the annual Directors Guild of America (DGA) honours at its ceremony. He hails from ______________.
China
Indonesia
Japan
Taiwan
South Korea
Solution:
Oscar-winning director Ang Lee will be one of the recipients of the annual Directors Guild of America (DGA) honours at its ceremony. The event will be held at the DGA Theatre in New York City on October 18. He hails from Taiwan.

Q8. Cricketer-turned-politician Imran Khan recently took oath as Pakistan's new Prime Minister. He is the ________ PM of Pakistan.
20th
22nd
19th
24th
25th
Solution:
Cricketer-turned-politician Imran Khan took oath as Pakistan's new prime minister. Khan, the chairman of Pakistan Tehreek-e-Insaf (PTI), secured 176 votes while his only rival and the Pakistan Muslim League-Nawaz chief Sharif got 96 votes, National Assembly Speaker Asad Qaiser announced.

Q9. This year's Asian Games, also known as Jakarta Palembang 2018, has started in the Indonesian cities of Jakarta and Palembang. It is the second time when Jakarta is hosting the sports games after ____________.
1962
1965
1960
1967
1969
Solution:
This year's Asian Games, also known as Jakarta Palembang 2018, has started from 18th August to 02nd September in the Indonesian cities of Jakarta and Palembang. It is the second time when Jakarta is hosting the sports games after 1962.

Q10. The 11th World Hindi Conference has started recently in _______________.
Canada
Mauritius
Indonesia
Zambia
France
Solution:
The 11th World Hindi Conference has started in Port Louis the capital of Mauritius. At the beginning of the conference, a two-minute silence was observed to pay tribute to former Prime Minister Atal Bihari Vajpayee. After the inauguration session, a condolence meeting will be held in the memory of former Prime Minister Atal Bihari Vajpayee.

Q11. A veteran International Personality, Kofi Annan has passed away at the age of 80. He was _______________.
Nobel Peace Prize Winner
President of Mali
Former United Nations Secretary-General
Both (a) and (c)
Director General of UNESCO
Solution:
Former United Nations Secretary-General Kofi Annan has passed away at the age of 80. Annan, who was the seventh Secretary-General of the United Nations, served at the UN from 1997 to 2006. He was the first to emerge from the ranks of United Nations staff. Annan, of Ghanaian nationality, died in hospital in Bern, Switzerland. Annan was awarded the Nobel Peace Prize along with the UN in 2001 "for their work for a better organized and more peaceful world".

Q12. In which of the following flood affected state, NDRF has started the biggest ever relief and rescue operation?
Gujarat
Assam
Karnataka
Kerala
Tamil Nadu
Solution:
The NDRF has the biggest ever relief and rescue operation in flood-affected Kerala. A total of 58 teams have been deputed to work in the state out of which 55 are working on the ground. This is the highest ever deployment of NDRF in a single state since its raising in 2006. The NDRF has evacuated more than 10,000 people from rain and flood-battered areas.

Q13. Teen cyclist Esow Alben has created history by claiming India’s first ever medal – a silver- at the UCI Junior Track Cycling World Championships. The championship was held in ____________.
Indonesia
Japan
India
Switzerland
China
Solution:
Teen cyclist Esow Alben has created history by claiming India’s first ever medal – a silver- at the UCI Junior Track Cycling World Championships in Aigle, Switzerland.

Q14. Which of the following country has defeated Bangladesh in the final of the South Asian Football Federation (SAFF) Under-15 Women’s Championship in Thimpu, Bhutan?
Bhutan
India
Sri Lanka
Pakistan
Iran
Solution:
India defeated Bangladesh in the final of the South Asian Football Federation (SAFF) Under-15 Women’s Championship in Thimpu, Bhutan. A solitary second-half strike by Sunita Munda helped the Indian U-15 team clinch the title.

Q15. Name the Infosys Chief Financial Officer who has abruptly stepped down from his position, marking the second CFO departure at Infosys in three years.
KM Moili
BD Rajanathan
MD Ranganath
PS Chauhan
MK Jain
Solution:
Infosys Chief Financial Officer MD Ranganath, a veteran of nearly two decades at India’s second-largest software services company, has abruptly stepped down from his position, marking the second CFO departure at Infosys in three years.

               




You may also like to Read:

Print Friendly and PDF