Current Affairs Questions for IBPS RRB PO and Clerk Exam: 28th August 2018

Dear Aspirants,

Current Affairs Questions for IBPS RRB PO and Clerk Exam: 28th August 2018

Current Affairs Quiz Based on The Hindu: 28th August 

The General Awareness Section of Banking Exams covers numerous sections in it like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. But the most important thing that you might have noticed is that both the Banking Awareness and Static Awareness questions asked in the General Awareness Section are based on Current Affairs only. The questions on Static and Banking Awareness are related to the countries, events or anything that has been in news for a while. Apart from the GA Section, an excellent knowledge of current news also helps you deal with the PI (Personal Interview) more efficiently so you do not give a mumble jumble answer to the interviewee's simple questions. Here is a quiz on Current Affairs to let you assess your Current Affairs Knowledge


Q1. In which of the following events, India's Tejinder Pal Singh Toor won the Gold medal at the 18th Asian Games in Indonesia?
Javelin Throw
Discus Throw
Shot Put
Racing
Wrestling
Solution:
India's Tejinder Pal Singh Toor wins the Gold medal in Men's Shot Put final at the 18th Asian Games in Indonesia. He brought India its seventh gold medal by winning the men's shot put event with an Asian Games record throw of 20.75 meters in Jakarta.

Q2. Name the US Senator and also a Republican presidential nominee in 2008 who passed away after losing a battle to brain cancer.
John Barrasso
John McCain
Sherrod Brown
Robert P Casey
Joe Donnelly
Solution:
US Senator John McCain, a celebrated Vietnam war hero, passed away after losing a battle to brain cancer. He was 81. The six-term senator, McCain was also a Republican presidential nominee in 2008.

Q3. The Centre appointed renowned scientist ___________________ as Chairman of the Defence Research and Development Organisation (DRDO) and Secretary in Department of Defence Research & Development (DDR&D).
Dr G Satheesh Reddy
Anirban Das
Sanjay Mitra
TK Mahadevan
Prabudha Bannerjee
Solution:
The Centre appointed renowned scientist, Dr G Satheesh Reddy, as Chairman of the Defence Research and Development Organisation (DRDO) and Secretary in Department of Defence Research & Development (DDR&D).

Q4. India Banking Conclave 2018 was held in __________ which was organized by Centre for Economic Policy Research (CEPR).
Mumbai
Pune
Chennai
New Delhi
Kolkata
Solution:
India Banking Conclave 2018 was held in New Delhi. The India Banking Conclave 2018 was organized by Centre for Economic Policy Research (CEPR). Knowledge Partner of the conclave was NITI Aayog. The conclave focused on reforming the banking sector.

Q5. External Affairs Minister Sushma Swaraj has recently begun her four-day tour of _______________ with an aim to deepen India’s strategic cooperation with the two key nations in the ASEAN region.
Nigeria and Cambodia
Vietnam and Nigeria
Vietnam and Cambodia
Laos and Cambodia
Nigeria and Laos
Solution:
External Affairs Minister Sushma Swaraj begun her four-day tour of Vietnam and Cambodia, with an aim to deepen India’s strategic cooperation with the two key nations in the ASEAN region. She will inaugurate the 3rd Indian Ocean Conference in Hanoi. In Vietnam, she will co-chair the 16th meeting of the Joint Commission along with her Vietnamese counterpart, Pham Binh Minh.

Q6. The fourth Asian electoral stakeholders forum (AESF-IV) has begun recently in ____________ to discuss the state of elections and democracy in the region.
Kathmandu
New Delhi
Thimpu
Colombo
Ismlamabad
Solution:
In Sri Lanka, the fourth Asian electoral stakeholders forum (AESF-IV) begins in Colombo to discuss the state of elections and democracy in the region. The two-day forum is being held for the first time in South Asia with support from the Election Commission of Sri Lanka and the Asian network for free elections (ANFREL). The theme is, ‘Advancing Election Transparency and Integrity: Promoting and Defending Democracy Together’.

Q7. Hima Das, Dutee Chand and Muhammed Anas had won Silver medals in which of the following sporting events in ongoing Asian Games 2018 in Indonesia?
Sepak Takraw
Table Tennis
Volleyball
Racing
Javelin Throw
Solution:
18-year-old Hima Das won the Silver medal in 400-meter race in ongoing Asian Games 2018, Indonesia. Hima clocked 50.79 seconds to complete her race. Dutee Chand also bagged silver medal in women's 100 meter race. Dutee clocked 11.32 seconds to complete her race. Muhammed Anas won Silver medal in Men's 400m race. Anas clocked 45.69 seconds to complete his race.

Q8. The 8th meeting of India-Kenya Joint Trade Committee was recently held in _____________.
New Delhi
Nairobi
Pali
Pune
Mumbai
Solution:
The 8th meeting of India-Kenya Joint Trade Committee was held in Nairobi, Kenya. The meeting was co-chaired by Union Minister of Commerce & Industry and Civil Aviation, Suresh Prabhu and Mr Peter Munya, Cabinet Secretary (Minister) for Industry, Trade and Cooperatives, Government of Kenya.

Q9. The analysis titled the Urban Commute was released by Centre for Science and Environment (CSE) to check how some cities, which hold sizeable shares of India’s urban population are positioned in the race for clean and low carbon mobility. Which among the following city tops for lowest overall emissions and energy use from urban commute?
Vijaywada
Chandigarh
Kolkata
Indore
Bhopal
Solution:
The Statistics from 14 cities across India have been analysed by Centre for Science and Environment (CSE), the New Delhi-based think tank, to check how some cities, which hold sizeable shares of India’s urban population are positioned in the race for clean and low carbon mobility. Bhopal tops for lowest overall emissions and energy use from urban commute. Top 3 in Overall emissions and energy consumption: 1. Bhopal 2. Vijayawada 3. Chandigarh.

Q10. Name the India based company that has announced that its wholly-owned subsidiary has won an international arbitration award of $56 million (Rs 390 crore) against Prestige Capital Holdings (a Seychelles-based company) and Kokos Jiang.
Adani Group
Birla Group
Tata Sons
Reliance Power
HAL
Solution:
Reliance Power has announced that its wholly-owned subsidiary Reliance Power Netherlands BV has won an international arbitration award of $56 million (Rs 390 crore) against Prestige Capital Holdings (a Seychelles-based company) and Kokos Jiang.

Q11. Name the state Chief Minister who laid the foundation stone for setting up of a Special Investment Region (SIR) in northern Krishnagiri district to attract investments.
K Chandrasekhar Rao
Jai Ram Thakur
Edappadi K. Palaniswami
Trivendra Singh Rawat
Pawan Kumar Chamling
Solution:
Tamil Nadu Chief Minister Edappadi K. Palaniswami laid the foundation stone for setting up of a Special Investment Region (SIR) in northern Krishnagiri district to attract investments. The foundation stone for the Rs 2,420 crore project was laid through video conferencing from the State Secretariat.

Q12. Name the PepsiCo's India-born CEO who will be honoured with the Game Changer of the Year award by a global cultural organisation Asia Society.
Indra Nooyi
Shikha Sharma
Chanda Durrani
Komolita Thakral
Anjali Tripathi
Solution:
PepsiCo's India-born CEO Indra Nooyi will be honoured with the Game Changer of the Year award by a global cultural organisation Asia Society in recognition of her business achievements, humanitarian record and advocacy for women and girls around the world.

Q13. The U-20 Women's National Team of which of the following country has won against the U-20 Spain Women's National Team at the final of the FIFA U-20 Women's World Cup France 2018.
China
Japan
Indonesia
India
France
Solution:
The U-20 Japan Women's National Team won against the U-20 Spain Women's National Team at the final of the FIFA U-20 Women's World Cup France 2018, taking down the FIFA U-20 Women's World Cup title for the first time in Japanese football history.

Q14. "Atal Ji Ne Kaha" is the latest of the books on the BJP patriarch and former Prime Minister Atal Bihari Vajpayee launched, recently. The book is Authored and compiled by ______________.
Jhumpa Lahiri
Brijendra Rehi
Amish Tripathi
Ravinder Singh
Durjoy Datta
Solution:
"Atal Ji Ne Kaha" is the latest of the books on the BJP patriarch and former Prime Minister Atal Bihari Vajpayee launched with a message by Prime Minister Narendra Modi. The book is Authored and compiled by Brijendra Rehi.

Q15. In a Historic move for the country's aviation and energy sector, India's first biofuel-powered flight landed in which of the following city?
Jaipur
Varanasi
Delhi
Lucknow
Hyderabad
Solution:
In a Historic day for the country's aviation and energy sector, India's first biofuel-powered flight landed in Delhi, covering the distance between Dehradun & Delhi. The biofuel is developed by Indian Institute of Petroleum. The flight was powered with a blend of 75% air turbine fuel (ATF) and 25% biojet fuel.

               




You may also like to Read:

Print Friendly and PDF