Current Affairs Questions for IBPS RRB PO and Clerk Exam: 30th August 2018

Dear Aspirants,

Current Affairs Questions for IBPS RRB PO and Clerk Exam: 30th August 2018

Current Affairs Quiz Based on The Hindu: 30th August 

The General Awareness Section of Banking Exams covers numerous sections in it like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. But the most important thing that you might have noticed is that both the Banking Awareness and Static Awareness questions asked in the General Awareness Section are based on Current Affairs only. The questions on Static and Banking Awareness are related to the countries, events or anything that has been in news for a while. Apart from the GA Section, an excellent knowledge of current news also helps you deal with the PI (Personal Interview) more efficiently so you do not give a mumble jumble answer to the interviewee's simple questions. Here is a quiz on Current Affairs to let you assess your Current Affairs Knowledge



Q1. Veteran Indian development economist Satya S Tripathi has been appointed as the Assistant Secretary-General and Head of the New York Office of the United Nations Environment Programme (UNEP). He will replace ____________.
Dag Hammarskjold
Javier Perez de Cuellar
Boutros Boutros-Ghali
Elliott Harris
Kofi Annan
Solution:
Veteran Indian development economist Satya S Tripathi has been appointed as the Assistant Secretary-General and Head of the New York Office of the United Nations Environment Programme (UNEP) by UN Chief Antonio Guterres. He will replace Elliott Harris.

Q2. The National Sports Day is celebrated every year in India on ____________.
29 August
22 August
15 August
18 August
25 August
Solution:
The National Sports Day is celebrated on 29th August every year to mark the birthday of legendary hockey player Dhyan Chand.

Q3. India's 28-year-old sprinter Manjit Singh won the gold medal in the men's ____________ at the 2018 Asian Games.
400m event
800m event
200m event
100m event
1200m event
Solution:
India's 28-year-old sprinter Manjit Singh won the gold medal in the men's 800m event at the 2018 Asian Games, securing the ninth gold for the country.

Q4. The Central government and the World Bank have signed ____________ loan agreements for India Energy Efficiency Scale up Programme.
100 million dollar
200 million dollar
300 million dollar
400 million dollar
500 million dollar
Solution:
The Central government and the World Bank have signed 300 million dollar loan agreements for India Energy Efficiency Scale up Programme. They signed 220 million dollar Loan Agreement and an 80 million Guarantee Agreement for the Efficiency Scale-Up Program.

Q5. The First South Asian Association for Regional Cooperation (SAARC) Agri Cooperative Business Forum has begun in _____________.
Colombo
New Delhi
Thimpu
Kathmandu
Myanmar
Solution:
The First South Asian Association for Regional Cooperation (SAARC) Agri Cooperative Business Forum has begun in Kathmandu, Nepal. The theme of three-day Forum is the ‘Organizing and Strengthening Family Farmers’ Cooperatives to attain the Sustainable-Development-Goals-1 and 2 in South Asia’.

Q6. What was the title of the autobiography of Major Dhyan Chand that was published by Sport & Pastime, Madras in 1952?
The Indian Wizard
The Magician
Goal!
The Unsung Hero
None of the given options is true
Solution:
Chand's autobiography "Goal!", was published by Sport & Pastime, Madras in 1952.

Q7. The Union Government has constituted a 21-member science and technology council to advise Prime Minister Narendra Modi on matters related to science, technology and innovations. The council will be headed by _____________.
Manoj Sinha
Mahendra Padmakar
TS Vijayan
K Vijay Raghavan
Kumar Mangalam
Solution:
The Union Government has constituted a 21-member science and technology council to advise Prime Minister Narendra Modi on matters related to science, technology and innovations. The council will be headed by K Vijay Raghavan, the principal scientific adviser to the Union Government.

Q8. The Union Government, _______________ and the World Bank signed a USD 250 million Development Policy Loan (DPL) to support the state in improving the performance of its Electricity Distribution Sector under the State’s ‘24x7 Power for All’ program.
Rajasthan
Maharashtra
Uttar Pradesh
Gujarat
Madhya Pradesh
Solution:
The Union Government, Rajasthan and the World Bank signed a USD 250 million Development Policy Loan (DPL) to support Rajasthan in improving the performance of its Electricity Distribution Sector under the State’s ‘24x7 Power for All’ program.

Q9. The cabinet has recently approved the signing of MoU between India and Bulgaria in the field of tourism. What is the capital city of Bulgaria?
Brasilia
Sofia
Belmopan
Praia
Havana
Solution:
The cabinet has recently approved the signing of MoU between India and Bulgaria in the field of tourism. Sofia is the capital city of Bulgaria.

Q10. The National Sports Day is celebrated every year to mark the birthday of _______________.
Rajiv Gandhi
IM Vijayan
Major Dhyan Chand
Milkha Singh
Dhanraj Pillay
Solution:
The National Sports Day is celebrated on 29th August every year to mark the birthday of legendary hockey player Dhyan Chand.

               




You may also like to Read:

Print Friendly and PDF