Current Affairs Questions for IBPS RRB PO and Clerk Exam: 10th August 2018

Dear Aspirants,

Current Affairs Questions for IBPS RRB PO and Clerk Exam: 10th August 2018

Current Affairs Quiz Based on The Hindu: 10th August

The General Awareness Section of Banking Exams covers numerous sections in it like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. But the most important thing that you might have noticed is that both the Banking Awareness and Static Awareness questions asked in the General Awareness Section are based on Current Affairs only. The questions on Static and Banking Awareness are related to the countries, events or anything that has been in news for a while. Apart from the GA Section, an excellent knowledge of current news also helps you deal with the PI (Personal Interview) more efficiently so you do not give a mumble jumble answer to the interviewee's simple questions. Here is a quiz on Current Affairs to let you assess your Current Affairs Knowledge

Q1. PayU India announced entering into a strategic partnership with which of the following leading NBFC brands in India, to offer instant app-based personal loans? 
(a) Power Finance Corporation Limited
(b) Bajaj Finance Limited
(c) Reliance Money
(d) Muthoot Finance Ltd
(e) Aditya Birla Finance Ltd. 
S1. Ans.(c)
Sol. PayU India announced entering into a strategic partnership with Reliance Money, leading NBFC brands in India, to offer instant app-based personal loans, via LazyPay. It is an attempt to reach out to the underserved consumers in India.

Q2. Ivan Duque was recently sworn in as the newly elected President of which of the following country? 
(a) Colombia
(b) Bulgaria
(c) Zimbabwe
(d) Nigeria
(e) Colombo
S2. Ans.(a)
Sol. Ivan Duque was sworn in as the newly elected President of Colombia. He pledged to unite the country and improve economic growth. 

Q3. Name the Indian-American high school student who has won the world championship at the International Geography Bee’s junior varsity division which was held in Berlin, Germany.
(a) Manju Kakkar
(b) Anuj Sungha
(c) Karan Seth
(d) Avi Goel
(e) Atul Shetty
S3. Ans.(d)
Sol. Indian-American high school student Avi Goel has won the world championship at the International Geography Bee’s junior varsity division which was held in Berlin, Germany. 14-year old Avi is a tenth grader at Silver Creek High School in Evergreen, San Jose, California.

Q4. Union Minister of Commerce & Industry and Aviation Suresh Prabhu has recently launched 'a mobile App named ____________ in New Delhi to provide wide range of information required to undertake international trade right from the policy provisions for export and import, applicable GST rate, available export incentives, tariff, preferential tariff, market access requirements – SPS and TBT measures. 
(a) Ayaat Mitra
(b) Niryat Mitra
(c) Business Partner
(d) Aayat-Niryat Sangh
(e) None of the given options is true
S4. Ans.(b)
Sol. Union Minister of Commerce & Industry and Aviation Suresh Prabhu launched 'Niryat Mitra' – mobile App in New Delhi. The app developed by the Federation of Indian Export Organisations (FIEO) is available both on Android and on IOS platforms. 

Q5. The Khangchendzonga Biosphere Reserve has become the 11th Biosphere Reserve from India that has been included in the UNESCO designated World Network of Biosphere Reserves (WNBR). This Biosphere Reserve is situated in __________. 
(a) Assam
(b) Meghalaya
(c) Uttarakhand
(d) Karnataka
(e) Sikkim
S5. Ans.(e)
Sol. The Khangchendzonga Biosphere Reserve (in Sikkim) has become the 11th Biosphere Reserve from India that has been included in the UNESCO designated World Network of Biosphere Reserves (WNBR). The decision to include Khangchendzonga Biosphere Reserve in WNBR was taken at the 30th Session of International Coordinating Council (ICC) of Man and Biosphere (MAB) Programme of UNESCO held at Palembang, Indonesia. 

Q6. Name the NDA candidate who was recently elected the Rajya Sabha Deputy Chairman with 125 votes. 
(a) Bashistha Narain Singh
(b) Ram Nath Thakur
(c) Harivansh Narayan Singh
(d) Ravindra Kishore Sinha
(e) Ram Jethmalani
S6. Ans.(c)
Sol. NDA candidate Harivansh Narayan Singh was elected the Rajya Sabha Deputy Chairman with 125 votes. The Opposition candidate BK Hariprasad managed to get 105 votes. 

Q7. TRIFED under the Ministry of Tribal Affairs & National Medicinal Plants Board (NMPB), Ministry of AYUSH have signed an MoU together. What does 'F' stands for in TRIFED? 
(a) Federation
(b) Fraternity
(c) Frontier
(d) Fund
(e) Firm
S7. Ans.(a)
Sol. Tribal Cooperative Marketing Development Federation of India Ltd. (TRIFED) under the Ministry of Tribal Affairs & National Medicinal Plants Board (NMPB), Ministry of AYUSH have signed an MoU together.

Q8. The International Day of the World's Indigenous Peoples is observed across the world on ______________ with an aim to strengthen international cooperation for solving problems faced by indigenous peoples. 
(a) 12 August
(b) 4 August
(c) 1 August
(d) 9 August
(e) 7 August
S8. Ans.(d)
Sol. The International Day of the World's Indigenous Peoples is observed across the world on August 9 with an aim to strengthen international cooperation for solving problems faced by indigenous peoples in areas such as human rights, the environment, education, health and social development. 

Q9. The Ministry of HRD has embarked on a major and new initiative Project called ___________ which will provide one integrated platform and portal for online courses. 
(a) SATYAM
(b) SANIDHYA
(c) SAKSHAM
(d) SWAYAM
(e) SAMPARK
S9. Ans.(d)
Sol. The Ministry of HRD has embarked on a major and new initiative Project called 'Study Webs of Active Learning for Young Aspiring Minds' (SWAYAM), which will provide one integrated platform and portal for online courses. This covers all higher education subjects and skill sector courses. 

Q10. The Reserve Bank of India (RBI) will transfer _____________ of its surplus money to the government, the highest since 2015-16, in a partial relief for the latter struggling to replenish public sector banks. 
(a) Rs40,000 crore
(b) Rs50,000 crore
(c) Rs30,000 crore
(d) Rs35,000 crore
(e) Rs45,000 crore
S10. Ans.(b)
Sol. The Reserve Bank of India (RBI) will transfer Rs50,000 crore of its surplus money to the government, the highest since 2015-16, in a partial relief for the latter struggling to replenish public sector banks. 





Print Friendly and PDF