Current Affairs Questions for IBPS RRB PO and Clerk Exam: 11th August 2018

Dear Aspirants,

Current Affairs Questions for IBPS RRB PO and Clerk Exam: 11th August 2018

Current Affairs Quiz Based on The Hindu: 11th August

The General Awareness Section of Banking Exams covers numerous sections in it like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. But the most important thing that you might have noticed is that both the Banking Awareness and Static Awareness questions asked in the General Awareness Section are based on Current Affairs only. The questions on Static and Banking Awareness are related to the countries, events or anything that has been in news for a while. Apart from the GA Section, an excellent knowledge of current news also helps you deal with the PI (Personal Interview) more efficiently so you do not give a mumble jumble answer to the interviewee's simple questions. Here is a quiz on Current Affairs to let you assess your Current Affairs Knowledge

Q1. The World Biofuel Day is observed every year on _____________ to create awareness about the importance of non-fossil fuels as an alternative to conventional fossil fuels. 
(a) 13 August
(b) 5 August
(c) 8 August
(d) 10 August
(e) 2 August
S1. Ans.(d)
Sol. The World Biofuel Day is observed every year on August 10 to create awareness about the importance of non-fossil fuels as an alternative to conventional fossil fuels. The World Biofuel Day is being observed by the Ministry of Petroleum & Natural Gas. 

Q2. The Global Innovation Index 2018 was launched in New Delhi by Ratan P Watal, Principal Adviser, NITI Aayog & Member Secretary of the Economic Advisory Council to the Prime Minister. The event was organized by the Confederation of Indian Industry (CII) and WIPO. WIPO stands for ____________. 
(a) World Intellectual Property Organization
(b) World Importation and Property Organization 
(c) World Importation Prudent Organization 
(d) World Internal Property Organization 
(e) World Internal Prompted Organization 
S2. Ans.(a)
Sol. The Global Innovation Index 2018 was launched in New Delhi by Ratan P Watal, Principal Adviser, NITI Aayog & Member Secretary of the Economic Advisory Council to the Prime Minister. The event was organized by the Confederation of Indian Industry (CII) – one of the founding partners of GII along with the World Intellectual Property Organization (WIPO), in collaboration with the Department of Industrial Policy and Promotion (DIPP). 

Q3. On the occasion, PM of India, Narendra Modi unveiled a Booklet on “National Policy on Biofuels 2018”, and launched a portal named ‘PARIVESH’. What does 'R' stands for in PARIVESH? 
(a) Responsible
(b) Responsive
(c) Respective
(d) Remittance
(e) Regional
S3. Ans.(b)
Sol. On the occasion, PM of India, Narendra Modi unveiled a Booklet on “National Policy on Biofuels 2018”, and launched “Pro-Active and Responsive facilitation by Interactive and Virtuous Environmental Single window Hub”[PARIVESH].

Q4. Name the Institute/Organization that hosted an Investors’ Conference at Pravasi Bharatiya Kendra for the Holistic Development of Islands along with the respective UT Administration in Andaman & Nicobar and Lakshadweep islands.
(a) CRISIL
(b) SIDBI
(c) RBI
(d) NITI Aayog
(e) NABARD
S4. Ans.(d)
Sol. NITI Aayog hosted an Investors’ Conference at Pravasi Bharatiya Kendra for the Holistic Development of Islands along with the respective UT Administration in Andaman & Nicobar and Lakshadweep islands. The Conference was inaugurated by Amitabh Kant, CEO, NITI Aayog. 

Q5. Name the bank that has launched a new digital platform 'MyDeal' to simplify capital raising process through capital markets by providing real-time access to information. 
(a) Chartered Bank
(b) Bank of China
(c) HSBC
(d) SBI
(e) Karur Vyasya Bank
S5. Ans.(c)
Sol. Hongkong and Shanghai Banking Corporation (HSBC) has launched a new digital platform 'MyDeal' to simplify capital raising process through capital markets by providing real-time access to information such as investors' feedback, profiles, client orders and deal pricing. 

Q6. Name the digital payments platform that has announced its strategic partnership with and HDFC Bank to offer safer, faster and convenient payment experiences for the bank's cardholders.
(a) Paytm
(b) Freecharge
(c) Oxigen
(d) PayPal
(e) PayU
S6. Ans.(d)
Sol. PayPal, a digital payments platform has announced its strategic partnership with and HDFC Bank to offer safer, faster and convenient payment experiences for the bank's cardholders. To initiate incremental digital spend, the HDFC cards will be presented as a payment option during enrollment and subsequent payments, with the ability for consumers to easily open PayPal accounts and set it as their preferred payment method. 

Q7. Australian veteran Jarrod Lyle passed away recently aged 36. He was ___________
(a) Cricketer
(b) Journalist
(c) Novelist
(d) Golfer
(e) Singer
S7. Ans.(d)
Sol. Australian professional golfer Jarrod Lyle has died after a long battle with cancer, aged 36. The Australian won twice on the feeder Web.com tour in 2008, and played 121 US PGA Tour tournaments during his professional career. 

Q8. Google has launched a new video-based Q&A app called ____________ on the App Store, which allows people to answer questions about themselves, then share those answers directly on Google. 
(a) Celeb
(b) Cameos
(c) Action
(d) Pixel
(e) Promo
S8. Ans.(b)
Sol. Google has launched a new video-based Q&A app called 'Cameos' on the App Store, which allows people to answer questions about themselves, then share those answers directly on Google. 

Q9. Who among the following will be the flag bearer for the Indian contingent at the opening ceremony of the Asian Games 2018? 
(a) Sakshi Malik
(b) MC Marry Kom
(c) Neeraj Chopra
(d) Bajrang Puniya
(e) Deepa Karmakar
S9. Ans.(c)
Sol. Javelin thrower Neeraj Chopra will be the flag bearer for the Indian contingent at the opening ceremony of the Asian Games 2018. The 20-year-old has won a gold medal in World Junior Championships, Asian Championships, South Asian Games and Commonwealth Games in his career so far.

Q10. Who is the present Chief Executive Officer of HSBC India? 
(a) Manjeet Bhullar
(b) Surendra Rosha
(c) Kamlesh Rana
(d) Manoj Singhaniya
(e) Prajosh Senon
S10. Ans.(b)
Sol. HSBC Headquarters in London UK. Surendra Rosha is the Chief Executive Officer of HSBC India. 






Print Friendly and PDF