Current Affairs Questions for IBPS RRB PO and Clerk Exam: 24th August 2018

Dear Aspirants,

Current Affairs Questions for IBPS RRB PO and Clerk Exam: 24th August 2018

Current Affairs Quiz Based on The Hindu: 24th August 

The General Awareness Section of Banking Exams covers numerous sections in it like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. But the most important thing that you might have noticed is that both the Banking Awareness and Static Awareness questions asked in the General Awareness Section are based on Current Affairs only. The questions on Static and Banking Awareness are related to the countries, events or anything that has been in news for a while. Apart from the GA Section, an excellent knowledge of current news also helps you deal with the PI (Personal Interview) more efficiently so you do not give a mumble jumble answer to the interviewee's simple questions. Here is a quiz on Current Affairs to let you assess your Current Affairs Knowledge

Q1. BIMSTEC is a regional economic bloc comprising seven member states lying in the littoral and adjacent areas of the Bay of Bengal constituting a contiguous regional unity. Which of the following country is the current chair of BIMSTEC? 
(a) Bangladesh
(b) Bhutan
(c) Nepal
(d) Thailand
(e) India
S1. Ans.(c)
Sol. BIMSTEC is a regional economic bloc comprising seven member states lying in the littoral and adjacent areas of the Bay of Bengal constituting a contiguous regional unity. Nepal is the current chair of BIMSTEC. 

Q2. An Eminent personality of India Kuldip Nayar passed away recently in New Delhi. He was ____________. 
(a) Writer
(b) Journalist
(c) Politician
(d) Both (a) and (b)
(e) Both(a) and (c)
S2. Ans.(d)
Sol. Eminent Indian writer and journalist Kuldip Nayar passed away in New Delhi following a brief illness. He was 95. Mr. Nayar was originally born in Sialkot in 1923.

Q3. Union Minister Arun Jaitley is back as the Finance Minister after a three-month interval to recuperate from a kidney transplant surgery. In Mr Jaitley's absence who among the following was holding the additional charge of the Finance and Corporate Affairs portfolio? 
(a) Manohar Parrikar
(b) Piyush Goyal
(c) Suresh Prabhu
(d) Ravi Shankar Prasad
(e) Harsimrat Kaur Badal
S3. Ans.(b)
Sol. Union Minister Arun Jaitley is back as the Finance Minister after a three-month interval to recuperate from a kidney transplant surgery. In Mr Jaitley's absence, Railway Minister Piyush Goyal was holding the additional charge of the Finance and Corporate Affairs portfolio. 

Q4. The Kempegowda International Airport (KIA) has emerged as the second fastest growing airport in the world in the first half of 2018 in terms of actual growth in the number of passengers according to the report that was published by RoutesOnline. KIA is situated in ______________. 
(a) Chennai
(b) Varanasi
(c) Lucknow
(d) Bengaluru
(e) Hyderabad
S4. Ans.(d)
Sol. The Kempegowda International Airport (KIA) has emerged as the second fastest growing airport in the world in the first half of 2018 in terms of actual growth in the number of passengers. It has recorded 1,58,50,352 flyers during the six-month period.  The report was published by RoutesOnline, a company focussing on the quality and standards of aviation globally. KIA is situated in Bengaluru. 

Q5. Name the country that has recently unveiled its first domestic fighter jet named 'KOWSAR'. 
(a) Iran
(b) Bahrain
(c) Kuwait
(d) The UAE
(e) Israel
S5. Ans.(a)
Sol. Iran unveiled its first domestic fighter jet named 'KOWSAR' with President Hassan Rouhani. The new "Kowsar" is a fourth-generation fighter shown at the National Defence Industry exhibition in Tehran. It was "100-percent indigenously made" for the first time. 

Q6. As per the Receivables Exchange of India (RXIL) announcement which of the following PSU has become the first public sector enterprise to make a transaction on the "TReDS platform". 
(a) BEML
(b) HPCL
(c) DRDO
(d) HAL
(e) IOCL
S6. Ans.(d)
Sol. The Receivables Exchange of India (RXIL) announced that Hindustan Aeronautics (HAL) has become the first public sector enterprise to make a transaction on the "TReDS platform". 

Q7. Name the footballer who will receive the UEFA President's Award 2018 for his contribution to football and promoting the sport in "every corner of the planet". 
(a) Leonel Messi
(b) David Beckham
(c) Cristiano Ronaldo
(d) Zlatan Ibrahimovic
(e) Diego Maradona
S7. Ans.(b)
Sol. Former England captain David Beckham will receive the UEFA President's Award for his contribution to football and promoting the sport in "every corner of the planet". David Beckham will become the third Englishman to receive the UEFA President's Award.

Q8. Name the company that became the first Indian company to cross Rs 8 trillion market capitalization after its shares surged nearly 37% in 2018. 
(a) TCS
(b) Infosys
(c) HDFC Bank Ltd
(d) Reliance Industries Ltd
(e) Tata Steels
S8. Ans.(d)
Sol. The Mukesh Ambani-led Reliance Industries Ltd (RIL) became the first Indian company to cross Rs 8 trillion market capitalization after its shares surged nearly 37% in 2018. 

Q9. The Prime Minister, Narendra Modi inaugurated various projects like Government Civil Hospital, a milk processing plant etc worth over Rs 500 crore in Junagadh district. Junagarh is in _________________. 
(a) Jammu and Kashmir
(b) Gujarat
(c) Maharashtra
(d) Kerala
(e) Assam
S9. Ans.(b)
Sol. The Prime Minister, Narendra Modi inaugurated various projects in Junagadh district of Gujarat. These included the Government Civil Hospital, a milk processing plant and some buildings of the Junagadh Agriculture University. There were nine initiatives, worth over Rs 500 crore, which were either being dedicated, or their foundation stones were being laid. 

Q10. The Forbes’ has recently released the list of World’s Highest-Paid Actors 2018. The list is topped by _______________. 
(a) George Clooney
(b) Dwayne Johnson
(c) Robert Downey Jr
(d) Will Smith
(e) Jackie Chan
S10. Ans.(a)
Sol. Akshay Kumar and Salman Khan have made it to the Forbes’ list of World’s Highest-Paid Actors 2018, which was topped by George Clooney. Akshay and Salman made it to spot seven and nine while Shah Rukh Khan. Top 3 on Forbes’ list of the world’s best-paid male actors 2018: 
1. George Clooney: $239m
2. Dwayne Johnson: $124m
3. Robert Downey Jr: $81m.

Q11. RXIL is a TReDS platform operating since ___________ and is promoted by the National Stock Exchange, Small Industries Development Bank of India, State Bank of India, ICICI Bank and Yes Bank. 
(a) 2011
(b) 2014
(c) 2017
(d) 2009
(e) 2006
S11. Ans.(c)
Sol. RXIL is a TReDS platform operating since January 2017 and is promoted by the National Stock Exchange, Small Industries Development Bank of India, State Bank of India, ICICI Bank and Yes Bank. 

Q12. The book "281 and Beyond" is the autobiography of which of the following cricketer?  
(a) Saurav Ganguly
(b) VVS Laxman
(c) Virender Sehwag
(d) MS Dhoni
(e) Kapil Dev
S12. Ans.(b)
Sol. Veteran cricketer VVS Laxman, known for the suppleness of his wrists, has penned down his autobiography titled, "281 and Beyond". The book will be released this year in November.

Q13. Satyadev Narayan Arya is the newly appointed governor of ____________. 
(a) Meghalaya
(b) Haryana
(c) Sikkim
(d) Bihar
(e) Jammu and Kashmir
S13. Ans.(b)
Sol. Satyadev Narayan Arya is the newly appointed governor of Haryana. He has replaced Kaptan Singh Solanki. 

Q14. On the Forbes’ list of World’s Highest-Paid Actors 2018, Akshay Kumar stands at ________________ position. 
(a) 7th
(b) 9th
(c) 12th
(d) 14th
(e) 16th
S14. Ans.(a)
Sol. Akshay Kumar and Salman Khan have made it to the Forbes’ list of World’s Highest-Paid Actors 2018, which was topped by George Clooney. Akshay and Salman made it to spot seven and nine, respectively. Top 3 on Forbes’ list of the world’s best-paid male actors 2018: 
1. George Clooney: $239m
2. Dwayne Johnson: $124m
3. Robert Downey Jr: $81m.

Q15. Bajrang Punia is related with which of the following sports? 
(a) Boxing
(b) Arm Wrestling
(c) Weight Lifting
(d) Wrestling
(e) Shooting
S15. Ans.(d)
Sol. Bajrang Punia is related with Wrestling, he won the first gold medal for India in ongoing Asian Games in Indonesia. 



Print Friendly and PDF