Current Affairs Questions for SBI PO/Clerk Exam: 1st August 2018

Dear Aspirants,

Current Affairs Questions for SBI PO/Clerk Exam: 1st August 2018

Current Affairs Quiz Based on The Hindu: 1st August

The General Awareness Section of Banking Exams covers numerous sections in it like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. But the most important thing that you might have noticed is that both the Banking Awareness and Static Awareness questions asked in the General Awareness Section are based on Current Affairs only. The questions on Static and Banking Awareness are related to the countries, events or anything that has been in news for a while. Apart from the GA Section, an excellent knowledge of current news also helps you deal with the PI (Personal Interview) more efficiently so you do not give a mumble jumble answer to the interviewee's simple questions. Here is a quiz on Current Affairs to let you assess your Current Affairs Knowledge.

Q1. The first Nepal-India Think Tank Summit was held recently in ______________ to foster greater collaboration and knowledge-sharing among the think tanks of the two countries.
(a) New Delhi
(b) Mumbai
(c) Kathmandu
(d) Pokhara
(e) Chennai

S1. Ans.(c)
Sol. The first Nepal-India Think Tank Summit has begun in Kathmandu to foster greater collaboration and knowledge-sharing among the think tanks of the two countries. The summit is being jointly organized by the Asian Institute of Diplomacy and International Affairs and Nehru Memorial Museum Library.

Q2. The 3rd BRICS Film Festival took place in Durban, South Africa, along with the International Durban Film Festival (DIFF). In Indian films who won the Best Actress Award? 
(a) Konkana Sen Sharma
(b) Bhanita Das
(c) Nandita Das
(d) Mahi Gill
(e) Sridevi

S2. Ans.(b)
Sol. The 3rd BRICS Film Festival took place in Durban, South Africa, along with the International Durban Film Festival (DIFF). The last day of the festival (27th July) was celebrated as India Country Day, followed by Awards and Closing Ceremony. The film festival is aimed at celebrating world-class film productions from the BRICS nations with the objective of inspiring more collaboration from these nations. Awards won by Indian films in the 3rd BRICS Film Festival, Durban, South Africa:
1. Best Actress: Bhanita Das, Village Rockstars,
2. Best Film: Newton by Amit Masurkar,
3. Special Jury Award: Village Rockstars by Rima Das.

Q3. Name the state government that has recently signed an MoU with a private trust Sohanlalji Buladeviji Ojha Gaushala Samiti to build its first 'Cow Sanctuary'. 
(a) Madhya Pradesh
(b) Gujarat
(c) Maharashtra
(d) Rajasthan
(e) Uttar Pradesh

S3. Ans.(d)
Sol. Rajasthan Government signed an MoU with a private trust Sohanlalji Buladeviji Ojha Gaushala Samiti to build its first 'Cow Sanctuary', a shelter for 10000 cows. This will be the first cow sanctuary in Rajasthan and will be situated in Bikaner’s Napasar.

Q4. Name the Paytm Payments Bank CEO who has resigned recently from the role and will now head Paytm's new retail initiative. 
(a) Renu Satti
(b) Vijay Shenkar
(c) Madhur Deora
(d) Vineet Kaul
(e) Deepak Abbot

S4. Ans.(a)
Sol. Paytm Payments Bank CEO Renu Satti has resigned from the role and will now head Paytm's new retail initiative. Paytm will look for a replacement for Satti, who had taken over the CEO role last year.

Q5. The Hongkong and Shanghai Banking Corporation (HSBC) announced the appointment of Surendra Rosha as Chief Executive Officer for HSBC India. He has replaced ____________. 
(a) Prabhakar Singh
(b) NK Singh
(c) Manohar Sinha
(d) Jayant Rikhye
(e) Veenit Charles

S5. Ans.(d)
Sol. The Hongkong and Shanghai Banking Corporation (HSBC) announced the appointment of Surendra Rosha as Chief Executive Officer for HSBC India, subject to regulatory approvals. He has replaced Jayant Rikhye.

Q6. Name the veteran Bengali writer whose story 'Abhimanyu' was made into a Hindi movie 'Ek doctor ki maut' who passed away recently. 
(a) Dev Mahapatra
(b) Anirban Bhattacharya
(c) Ramapada Chowdhury
(d) Ramdas Bannerjee
(e) Jethis Chatterjee

S6. Ans.(c)
Sol. Acclaimed Bengali writer Ramapada Chowdhury, whose story 'Abhimanyu' was made into a Hindi movie 'Ek doctor ki maut', passed away. Chowdhury was 95.

Q7.Name the Indian company/Bank that has beat Tata Consultancy Services (TCS) to become the most valued company in India. 
(a) HDFC Bank
(b) Reliance Industries Limited
(c) SBI
(d) Infosys
(e) HCL

S7. Ans.(b)
Sol. India's richest person Mukesh Ambani-led Reliance Industries Limited (RIL) beat Tata Consultancy Services (TCS) to become the most valued company in India.

Q8. American and Spanish Scientists have discovered a new shape called '____________' while studying nature’s way of moulding tissue to form the skin, cavity linings and the building blocks of organs.
(a) Prismoid
(b) Celloidis
(c) Prismatic
(d) Lupoid
(e) Scutoid

S8. Ans.(e)
Sol. American and Spanish Scientists have discovered a new shape called 'scutoid' while studying nature’s way of moulding tissue to form the skin, cavity linings and the building blocks of organs. The shape has five sides on one end and six on the other and a triangular surface on one of its longer edges.

Q9. Name the state government that has launched a smartphone distribution scheme called 'Mobile Tihar' under Sanchar Kranti Yojna with actress Kangana Ranaut. 
(a) Gujarat
(b) Madhya Pradesh
(c) Chhattisgarh
(d) Maharashtra
(e) Jharkhand

S9. Ans.(c)
Sol. Actress Kangana Ranaut and Chhattisgarh CM Raman Singh launched a smartphone distribution scheme called 'Mobile Tihar' under Sanchar Kranti Yojna.

Q10. The United States has eased export controls for high-technology product sales to India by elevating its status to a STA-1 country. STA stands for ___________________. 
(a) Supreme Trade Authorisation-1
(b) Strategic Trade Authorisation-1
(c) Strategic Technology Authority-1
(d) Supreme Technology Authority-1
(e) None of the given options is true

S10. Ans.(b)
Sol. The United States has eased export controls for high-technology product sales to India by elevating its status to a Strategic Trade Authorisation-1 (STA-1) country. The information was shared by US Commerce Secretary Wilbur Ross.

Check out Best Books for RBI Grade B Phase-I and Phase-II Preparation 





You may also like to Read:

Print Friendly and PDF

No comments