Current Affairs Questions for IBPS RRB PO and Clerk Exam: 29th August 2018

Dear Aspirants,

Current Affairs Questions for IBPS RRB PO and Clerk Exam: 29th August 2018

Current Affairs Quiz Based on The Hindu: 29th August 

The General Awareness Section of Banking Exams covers numerous sections in it like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. But the most important thing that you might have noticed is that both the Banking Awareness and Static Awareness questions asked in the General Awareness Section are based on Current Affairs only. The questions on Static and Banking Awareness are related to the countries, events or anything that has been in news for a while. Apart from the GA Section, an excellent knowledge of current news also helps you deal with the PI (Personal Interview) more efficiently so you do not give a mumble jumble answer to the interviewee's simple questions. Here is a quiz on Current Affairs to let you assess your Current Affairs Knowledge


Q1. Union Minister of Steel, Chaudhary Birender Singh, unveiled the corporate sports policy for CPSEs under the Ministry of Steel. What does 'E' stands for in CPSE?
Extension
Entrepreneur
Export
Enterprises
Elicit
Solution:
Union Minister of Steel, Chaudhary Birender Singh, unveiled the corporate sports policy for Central Public Sector Enterprises (CPSEs) under the Ministry of Steel. The policy will provide a framework for promotion of sports by Steel Ministry CPSEs.

Q2. Name the Indian javelin thrower who became the first-ever Indian to win a gold medal at the Asian Games.
Rajesh Bind
Neeraj Chopra
Devendra Jhajharia
Kashinath Naik
Narender Ranbir
Solution:
Neeraj Chopra became the first-ever Indian javelin thrower to win a gold medal at the Asian Games. The 20-year-old junior world record holder hurled the javelin to a distance of 88.06m to bag the Asiad gold.

Q3. According to the Department of Industrial Policy and Promotion data, Foreign Direct Investment, FDI in India rose what percent to 12.8 billion dollars during the April to June quarter of this fiscal?
20%
18%
23%
28%
26%
Solution:
According to the Department of Industrial Policy and Promotion data, Foreign Direct Investment, FDI in India rose 23% to 12.8 billion dollars during the April to June quarter of this fiscal. The foreign fund inflows in April-June 2017-18 stood at 10.4 billion dollars.

Q4. World number three PV Sindhu lost to world number one Tai Tzu-ying in the women's singles final to bag India's first-ever silver medal in badminton at Asian Games. Tai Tzu-ying is from which country?
China
Taiwan
Japan
Russia
Indonesia
Solution:
World number three PV Sindhu lost to world number one Tai Tzu-ying (Taiwan) in the women's singles final to bag India's first-ever silver medal in badminton at Asian Games.

Q5. Union Water Resources Minister Nitin Gadkari signed an MoU with six states for the construction of the Lakhwar multi-purpose project in the upper Yamuna basin to deal with water crisis. Which of the following is not among those 6 states?
Uttar Pradesh
Jharkhand
Rajasthan
Uttarakhand
Himachal Pradesh
Solution:
Union Water Resources Minister Nitin Gadkari signed an MoU with six states for the construction of the Lakhwar multi-purpose project in the upper Yamuna basin to deal with water crisis. Chief Ministers of Uttar Pradesh (Yogi Adityanath), Rajasthan (Vasundhara Raje Scindia), Uttarakhand (Trivendra Singh Rawat), Himachal Pradesh (Jai Ram Thakur), Haryana (Manohar Lal Khattar) and Delhi (Arvind Kejriwal) signed the MoU. Under the agreement, the 204-metres high project will be constructed near Uttarakhand's Lohari village with live storage capacity of 330.66 million cubic metres (MCM).

Q6. The G20 Digital Economy Ministerial Meeting was held recently in ____________.
USA
France
Russia
Argentina
India
Solution:
The G20 Digital Economy Ministerial Meeting was held in Salta, Argentina. It took place as part of Sherpa Track for 2018 G20 Leaders’ Summit, which is to be hosted by Argentina by end of 2018. The theme of the meeting was 'Building consensus for fair and sustainable development'.

Q7. Name the bank that has recently announced that the Department of Financial Services report has rated it as number one state-owned bank in terms of digital transactions.
Allahabad Bank
ICICI Bank
Punjab National Bank
SBI
Bank of Baroda
Solution:
Punjab National Bank (PNB) has announced that the Department of Financial Services report has rated it as number one state-owned bank in terms of digital transactions. The Nirav Modi scam-hit bank is also rated as the sixth overall amongst all banks in India for digital performance.

Q8. Which of the following bank has been named the world's best bank by Global Finance magazine, in a reflection of its ability to invest in digital innovation while still maintaining stable operations for its customers?
DBS Bank
Standard Chartered
HSBC
Sberbank of Russia
Royal Bank Canada
Solution:
DBS Bank has been named the world's best bank by Global Finance magazine, in a reflection of its ability to invest in digital innovation while still maintaining stable operations for its customers. DBS is the first Asian bank to receive the accolade from the New York-based publication, which last year gave the title to ING Bank.

Q9. As per the recent announcement, the 2019 Asian Youth and Junior Weightlifting Championships will be held in ______________.
South Korea
China
Japan
North Korea
Indonesia
Solution:
The 2019 Asian Youth and Junior Weightlifting Championships will be held in the North Korean capital Pyongyang, a signal that the secretive country may be coming in from the sporting cold.

Q10. According to the Department of Industrial Policy and Promotion data, which of the following country was the largest source of FDI during April to June quarter with 6.52 billion dollars?
China
USA
Australia
Singapore
Switzerland
Solution:
According to the Department of Industrial Policy and Promotion data, Singapore was the largest source of FDI during April to June quarter with 6.52 billion dollars.

Q11. An MoU was signed between the National Skill Development Corporation (NSDC) and ______________ to provide capacity building for Pradhan Mantri Jan Arogya Yojana (PMJAY) to ensure effective rollout and continued quality implementation.
Health Ministry
National Health Agency
ILO
WHO
UNICEF
Solution:
An MoU was signed between the National Skill Development Corporation (NSDC) and National Health Agency (NHA), to provide capacity building for Pradhan Mantri Jan Arogya Yojana (PMJAY) to ensure effective rollout and continued quality implementation.

Q12. Alphabet Inc’s Google has partnered with four Indian banks to grant consumer loans online, as the fight for a $1 trillion digital finance market intensifies. The company has also re-branded its made-in-India Tez app as ____________.
Google Day
Google Say
Google Pay
Google Tansact
Google Act
Solution:
Alphabet Inc’s Google has partnered with four Indian banks to grant consumer loans online, as the fight for a $1 trillion digital finance market intensifies. California-based company re-branded its made-in-India Tez app as 'Google Pay' -- the catch-all label for its payments services.

Q13. India’s first Indian human mission will be launched by Indian Space Research Organisation (ISRO) by _______________.
2022
2018
2020
2024
2026
Solution:
India’s first Indian human mission will be launched by Indian Space Research Organisation (ISRO) by 2022. This was stated by the Union Minister of State (I/C) Development of North-Eastern Region (DoNER), MoS PMO, Personnel, Public Grievances & Pensions, Atomic Energy and Space, Dr Jitendra Singh.

Q14. Name the Veteran Indian development economist who has been appointed as the Assistant Secretary-General and Head of the New York Office of the United Nations Environment Programme (UNEP)?
Vikas Singh
Satya S Tripathi
Anmol Tuli
Prakash Vicharak
Kuldeep Pathak
Solution:
Veteran Indian development economist Satya S Tripathi has been appointed as the Assistant Secretary-General and Head of the New York Office of the United Nations Environment Programme (UNEP) by UN Chief Antonio Guterres. He will replace Elliott Harris.

Q15. DBS Bank headquarters in ___________.
Switzerland
Swaziland
Zambia
Singapore
India
Solution:
DBS Bank headquarters in Singapore.

               




You may also like to Read:

Print Friendly and PDF