English Quiz for IBPS PO Prelims: 31st August 2018

Dear Aspirants, 

English Quiz for IBPS PO Prelims: 31st August 2018

English Quiz for IBPS PO Prelims Exam

IBPS PO Prelims is in its way and lot of aspirants are heading towards new hopes with this upcoming opportunity. Thus, English Language can be an impetus for their success by saving time and scoring well. So, instead of boiling the ocean, try building up a strong vocabulary, an effective knowledge of grammar, and efficient comprehension skills so as to be on the ball to face this particular section. Here is a quiz on English Language being provided by Adda247 to let you practice the best of latest pattern English Questions for upcoming IBPS PO exam.




Directions (1-5): In each of the questions given below an incomplete sentence which must be filled/completed with one of the sentences given below .i.e. one of the sentences can be fit into the given blanks. Choose the correct option and complete the given sentences. 

Q1. _____________, the Bench observed that it may transfer all similar matters pending in the high court to itself and may even stay the verdict, but would not like to interfere with the release of Mr. Singal from custody.
During the agenda
During the process
During the hearing
During the memorandum
During the procession
Solution:
'During the hearing' as the ongoing event is about the hearing in a court. The context reflects the court and the verdict, thus, it is obvious that there was hearing ongoing.

Q2. Indian women’s cricket captain Mithali Raj said the forthcoming limited-over series in Sri Lanka is significant as her team looks to get _______________.
as many matches as possible
as much hurry as possible
as much delay as possible
as many ranking points as possible
as many efforts as possible
Solution:
'as many ranking points as possible' is the only alternative that fits the context out of five. Others don't make the context meaningful.

Q3. The Blue captain _______________ patience and concentration to blunt the Green attack in the first session.
showed complete
displayed immense
pretended ultimate
made applicable
spread around
Solution:
'displayed immense' here means the captain showed extreme patience and concentration to make a blunt attack.

Q4. The researchers also emphasised that billions of people currently living with nutritional deficiencies would likely see their conditions worsen _________________.
as a result of less nutritious crops
as a result of good nutritious crops
as an outcome of good quality of soil present there
as a mark up of good irrigation conditions
as a reward of lots of efforts
Solution:
'as a result of less nutritious crops' because a negative event can never lead to a positive outcome.

Q5. Rapid eye movement (REM) sleep, a mysterious stage of sleep in which animals dream, is known ________________ in maintaining a healthy mental and physical life, but the molecular mechanisms behind this state are barely understood.
to be significant to
to allow
to make up
can't help
to play an important role
Solution:
'to play an important role' is the grammatically and contextually correct alternative.

Directions (6-10): In the passage given below there are blanks which are to be filled with the options given below. Find out the appropriate word in each case which can most suitably complete the sentence without altering the meaning of the statement. 

Human rights activists, particularly those __(6)__ in conflict-prone areas, have been harassed and even arrested on the suspicion of being in __(7)__ with extremists. While action against them routinely makes the headlines, the __(8)__ truth is that successful prosecutions are rare. Charges such as sedition, waging war against the government and promoting disaffection against the state rarely end in conviction. One reason for the failure is that prosecuting agencies typically believe in guilt by association; they confuse __(9)__ with incitement and compassion with collaboration. Also, cases are often filed with utter disregard for the principle that charges such as ‘unlawful activities’ and ‘terrorist acts’ should not be __(10)__ in the absence of actual acts of violence or incitement to violence; mere verbal expression of support cannot and should not be the basis for arrest.

Q6.
residing
working
staying
roaming
moving
Solution:
'working' as the context talks about the human rights activists who work in the conflict-prone areas.

Q7.
arrangement
line
queue
league
stature
Solution:
'league' as 'being in league' is an idiom which means to be working with someone secretly, especially for a bad purpose. Thus, the phrase should be used in its original form.

Q8.
ultimate
bold
myth
white
bald
Solution:
'bald' as 'bald truth' is a phrase which means a statement etc that is correct but gives no additional information to help you understand or accept what is said.

Q9.
sympathy
empathy
apathy
intuition
intent
Solution:
'empathy' means the ability to understand and share the feelings of another. Here, in the context, it is said that the prosecuting agencies confuse empathy with incitement.

Q10.
revoked
invoked
rebuked
attenuated
accelerated
Solution:
'invoked' means cite or appeal to (someone or something) as an authority for an action or in support of an argument.

Direction (11-15): Which of the following phrases given below each sentence should replace the phrase printed in bold letters to make the sentence grammatically correct? Choose the best option among the five given alternatives that reflect the correct use of phrase in the context of the grammatically correct sentence. If the sentence is correct as it is, mark (e) i.e., “No correction required” as the answer. 

Q11. If these reports are fact correct, then anyone can come to a conclusion that just to divert the attention from those particular incidents and those involved in it, unnecessary importance is given to these people who are activists.
are similarly correct
are factually correct
are the facts of correct
are corrected facts
No correction required
Solution:
'are factually correct' as the reports which have been mentioned in the context are correct in the manners of the fact.

Q12. Like Sita, Anita is the centre of the universe she crafts, introducing her audiences — through an intersection of simple but significant props, unstitched cloth and costume — to the simpler and complexity of these characters.
simply and complexed
simple and complexion
simplification and complexion
simplicity and complexity
No correction required
Solution:
'simplicity and complexity' is the grammatically correct alternative.

Q13. In one of the conferences I convened titled ‘Epic Women,’ I felt an impending desire to allow our women the opportunity to reveal their stories.
I explored titled
I stated title
I remarked title
I maintain titled
No correction required
Solution:
No correction required

Q14. Vasudevan says her body is multilingual in Indian roots, although Tamil is the language she is most at home in.
multilingual with Indian roots
multilingual in Indian roots
multilingual to Indian roots
multilingual of Indian roots
No correction required
Solution:
'multilingual with Indian roots' as there should be correct use of preposition.

Q15. The rupee hitting a new record low of 70.82 against the dollar and surging global crude oil prices too dampened trading sentiments, brokers said.
hit a new record
hits a new recording
hitted a new recording
hits off new record
No correction required
Solution:
No correction required

               




Print Friendly and PDF