English Quiz for NIACL Assistant Exam: 28th August 2018

Dear Aspirants, 

English Quiz for NIACL Assistant Exam: 22nd August 2018


English Quiz for NIACL Assistant Exam

NIACL is in its way and lot of aspirants are heading towards new hopes with this upcoming opportunity. Thus, English Language can be an impetus for their success by saving time and scoring well. So, instead of boiling the ocean, try building up a strong vocabulary, an effective knowledge of grammar, and efficient comprehension skills so as to be on the ball to face this particular section. Here is a quiz on English Language being provided by Adda247 to let you practice the best of latest pattern English Questions for upcoming NIACL Assistant exam.



Direction (1-5): In each of the questions given below a sentence is given which is then divided into five parts. There is no error in four out of five parts and therefore only one of the parts is incorrect. You must choose the grammatically incorrect part as your answer. 

Q1. Untouchability is abolished and its(A)/ practice in any form is forbidden. The enforcement(B)/ of any disability arise out of(C)/ untouchability shall be an offence(D)/ punishable in accordance with law(E).
A
B
C
D
E
Solution:
Replace 'arise' with 'arising'. Use correct form of verb as per the requirement of the context.

Q2. Historically, powerful rulers have(A)/ claimed ownership over the(B)/ entire world and fought(C)/ numerous battle to exert(D)/ control over enemy territory(E).
A
B
C
D
E
Solution:
Replace 'battle' with 'battles' as the word 'numerous' is a plural word and it follows the word 'battle' so it should be replaced by 'battles'

Q3. The formation of the nation state with(A)/ strict borders can explained as(B)/ the result of rulers coming together to(C)/ form an economic cartel that(D)/ served their personal interests(E).
A
B
C
D
E
Solution:
Use 'be' before 'explained'. Modals can never be followed by the third form of the verb.

Q4. In the aftermath of(A)/ any tragedy, people(B)/ struggle to comprehends(C)/ what happened(D)/ and how to cope(E).
A
B
C
D
E
Solution:
Replace 'comprehends' with 'comprehend' as 'to' will always be followed by the first form of the verb.

Q5. While criticism and suggestions(A)/ are natural after a tragedy of(B)/ this magnitude, we should(C)/ learn lessons(D)/ to the experience(E).
A
B
C
D
E
Solution:
Replace 'to' with 'from'. Use of correct preposition.

Directions(6-10):In each of the following sentence, there are two blank spaces. Below each sentence, there are five options and each blank is to be filled with the same word given below to make the sentence correct. Fill up the sentences with the correct word. 

 Q6. (I) The pages ___________ to the floor, like leaves in autumn. 
(II) Guilt ____________ through her, making her cold on the inside.
fettered
flattened
fluttered
fastened
floundered
Solution:
'fluttered' means to drive into disorder; to throw into confusion. Here, 'fluttered' is used in two contexts. First, in the fluttering or waving of the pages, and the second one is in causing confusion to a person. Both have the negative tone.

Q7. (I) Alex couldn't be expected to handle everything and she couldn't be expected to ___________ him on everything. 
(II) Only I haven't the least idea what I am to do; I wanted to ___________ you seriously.
suggest
oversee
overlook
call
consult
Solution:
'consult' here, is used in the context of taking suggestion from the second person.

Q8. (I) Now began a period of hasty measures and ___________ decrees. 
(II) Distress made him, not servile, but ___________ and ungovernable.
reckless
heeding
heading
restful
bashful
Solution:
'reckless' means heedless of danger or the consequences of one's actions. Here, it is used as a part of the negative tone reflecting context.

Q9. (I) His __________ and energy met everywhere with conspicuous success. 
(II) With the __________ of new converts they set forth on their new errand very much in the spirit of their heathen forefathers.
enthusiastic
zeal
arduous
zealot
capable
Solution:
'zeal' means enthusiasm. It makes the context meaningful when filled in.

Q10. (I) The woman's scent, called Hollyoaks Her, is touted as a sugared apple ___________ made for those who are feminine, fashionable and confident - in other words, much like many of the Hollyoaks girls themselves! 
(II) After the tea has steeped for the appropriate amount of time, pour the ____________ through a fine mesh sieve into a tea mug to strain out all of the bits of chopped parsley.
content
created
forms
convulsion
concoction
Solution:
'concoction' means an elaborate story, especially a fabricated one; a mixture of various ingredients or elements. Here, 'concoction' is used in two different contexts which draws two different inferences. One as a false story, and another one as a mixture of various ingredients.

Directions (11-15): Rearrange the following five sentences (A), (B), (C), (D) and (E) in the proper sequence to form a meaningful paragraph and then answer the questions given below. 

(A) The world over, dams are constructed mainly for the purposes of irrigation, power generation, and flood control. 
(B) This is so that when the monsoon rains come, there is space to store the excess rainwater and also so that water can be released in a regulated manner, thus preventing floods downstream when there is heavy inflow to the dams. 
(C) It is an internationally accepted practice that the water level of a reservoir should be kept below a certain level before the onset of the monsoon season. 
(D) While the first two roles are acknowledged, the role of dams in flood control has always been underestimated. 
(E) It is unfortunate that in both irrigation and hydel projects, flood control is completely ignored. Authorities always look to store the maximum amount of water in reservoirs during the monsoon season, which is then used for irrigation and generation of electricity during the summer months. 

 Q11. Which of the following will be the THIRD sentence after the rearrangement?
D
A
B
C
E
Solution:
The correct sequence is ADECB; E

Q12. Which of the following will be the SECOND sentence after the rearrangement?
E
C
A
B
D
Solution:
D

Q13. Which of the following will be the FIFTH (LAST) sentence after the rearrangement?
B
D
E
A
C
Solution:
B

Q14. Which of the following will be the FIRST sentence after the rearrangement?
C
A
B
E
D
Solution:
A

Q15. Which of the following will be the FOURTH sentence after the rearrangement?
D
A
B
C
E
Solution:
C

               






Print Friendly and PDF