English Quiz for NIACL Assistant Exam: 30th August 2018

Dear Aspirants, 

English Quiz for NIACL Assistant Exam: 30th August 2018


English Quiz for NIACL Assistant Exam

NIACL is in its way and lot of aspirants are heading towards new hopes with this upcoming opportunity. Thus, English Language can be an impetus for their success by saving time and scoring well. So, instead of boiling the ocean, try building up a strong vocabulary, an effective knowledge of grammar, and efficient comprehension skills so as to be on the ball to face this particular section. Here is a quiz on English Language being provided by Adda247 to let you practice the best of latest pattern English Questions for upcoming NIACL Assistant exam.




Direction (1-5): In each of the questions given below a sentence is given which is then divided into five parts out of which one part is given in bold and is correct. There is no error in three out of four parts and therefore only one of the parts (other than the bold one) is incorrect. You must choose the grammatically incorrect part as your answer. 

Q1. Destruction of the ozone layer may have(A)/ contributed to the largest mass extinction(B)/ in the history of Earth, known as the End-Permian(C)/ Extinction, a study publish in(D)/ the journal Nature Geoscience has found(E).
A
B
C
D
No error
Solution:
Replace ‘publish with ‘published’. There should be the correct use of verb which should be of the third form as the case of the past tense.

Q2. The opening of the first exhibition of Artificial Intelligence (AI) art in New Delhi’s Nature(A)/ Morte gallery suggests that this eventuality(B)/ is within the realm of possibility — except that(C)/ there is no universal acceptance(D)/ of the idea that AI art is art at all(E).
A
B
C
D
No error
Solution:
No error

Q3. In Manthara, we met an astute political(A)/ or corporate strategist, who is almost(B)/ at the fore of charting the(C)/ course of the second(D)/ half of the Ramayana(E).
A
B
C
D
No error
Solution:
Replace ‘met’ with ‘meet’ as the sentence is in the present form of the tense.

Q4. You must continually redefine your(A)/ practice on a ongoing basis(B)/, to ensure that your goal is(C)/ realistic and the course for(D)/ achieving it appropriate(E).
A
B
C
D
No error
Solution:
Replace ‘a ongoing’ with ‘an ongoing’ as it is the case of the vowel which will take ‘an’ article before it.

Q5. Even though the department issued similar advisories over the(A)/ past couple of years, a large number of farmers(B)/ continue to raise Andhra Ponni, as the variety is in(C)/ good demand between traders and fetches a better price than others(D)/. However, many suffered losses due to drop in yield due to the disease(E).
A
B
C
D
No error
Solution:
Replace ‘between’ with ‘among’

Directions (6-10): Rearrange the following five sentences (A), (B), (C), (D) and (E) in the proper sequence to form a meaningful paragraph and then answer the questions given below. 

(A) The Centre may not be used to such public plain-speaking, even from Western leaders with longer reform wish lists, but it must take the Prime Minister’s cue for introspection and course correction. 
(B) These are amendments to the land acquisition law and improvements in the ease of doing business, respectively. 
(C) His remarks may appear out of sync with the official discourse on India’s recent economic performance, especially the liberalisation of foreign direct investment and record inflows clocked since the Modi government was sworn in. Mr. Lee’s concerns, however, don’t stem from FDI policy per se, but two intertwined reform showpieces of the NDA — one abandoned after hot pursuit in its first year and another that remains a work in progress. 
(D) India needs a different approach to grow its economy and must remove bottlenecks so that foreign investors can operate in the country just as its own corporates expand their global footprint, Singapore Prime Minister Lee Hsien Loong said during his India visit last week. 
(E) Indian officials told business leaders accompanying the Singapore Prime Minister that they are free to invest in India if they can, on their own, acquire the land to set up shop on. As Mr. Lee pointed out, that makes investing in India virtually impossible — industrial parks that Singapore had proposed in the past remain non-starters. 

 Q6. Which of the following will be the FIRST sentence after the rearrangement?
D
E
A
B
C
Solution:
The correct sequence is DCBEA; D

Q7. Which of the following will be the SECOND sentence after the rearrangement?
A
B
D
E
C
Solution:
C

Q8. Which of the following will be the FOURTH sentence after the rearrangement?
B
C
A
D
E
Solution:
E

Q9. Which of the following will be the THIRD sentence after the rearrangement?
D
B
C
E
A
Solution:
B

Q10. Which of the following will be the FIFTH sentence after the rearrangement?
A
B
D
C
E
Solution:
A

Directions (11-15): Choose the word which is not the synonym of the given bold word in each question. 

Q11. ADUST
browned
pallid
suntanned
bronzed
sunburnt
Solution:
Meaning: dried out by heat or excessive exposure to sunlight Antonym: pallid

Q12. CHAFFER
confabulate
palaver
listen
discuss
speak
Solution:
Meaning: talk socially without exchanging too much information Antonym: listen

Q13. ETIOLATE
blanch
darken
enervate
wan
fade
Solution:
Meaning: make weak by stunting the growth or development of Antonym: darken

Q14. HACKEST
lousy
foremost
indifferent
tawdry
mediocre
Solution:
Meaning: low-grade Antonym: foremost

Q15. KNACKERED
working
exhausted
whooped
whacked
jiggered
Solution:
Meaning: very tired Antonym: working

               





Print Friendly and PDF