English Quiz for RBI Grade B Exam: 13th August 2018

Dear Aspirants, 

English Quiz for RBI Grade B Exam: 13th August 2018

English Quiz for RBI Grade B Exam

This section can be easy as pie if your basics are clear. Sometimes, even those who can communicate very well in English, fail to perform to the best of their ability in the banking exams. So, instead of boiling the ocean, try building up a strong vocabulary, an effective knowledge of grammar, and efficient comprehension skills so as to be on the ball to face this particular section. Here is a quiz on English Language being provided by Adda247 to let you practice the best of latest pattern English Questions for upcoming RBI Grade B exam.




Direction (1-5): In each of the questions given below a sentence is given which is then divided into five parts out of which one part is given bold and correct. There is no error in three out of four remaining parts and therefore only one of the parts is incorrect. You must choose the grammatically incorrect part as your answer. If no part is incorrect, choose option (e) as your answer .i.e. “No error”. 

Q1. Union Home Minister Rajnath Singh on Sunday conducted(A)/ an aerially survey of flood-ravaged Kerala(B)/ and announced an immediate relief of Rs. 100 crore as the(C)/ State braced for another spell of heavy rain after a(D)/ fresh low pressure area developed in the Bay of Bengal(E).
C
A
B
D
No error

Solution:
The error is in part B; ‘aerial’ should be used as an adjective here which is grammatically correct but in the sentence it is used as an adverb .i.e. ‘aerially’ which is grammatically incorrect.

Q2. The lads did ask me actually where was the baby celebration(A)/, but for some reason, that wasn’t really on my mind(B)/. I didn’t really have any ideas of how I was going(C)/ to celebrate, and didn’t really know to how — but I’m(D)/ obviously just delighted. It’s still a bit of a blur(E).
D
E
A
B
No error

Solution:
The error is in part D; The correct sequence should be ‘how to’.

Q3. Parker Solar Probe will explore(A)/ the corona, a region of the Sun only saw(B)/ from Earth when the Moon blocks(C)/ out the Sun’s bright face(D)/ during total solar eclipses(E).
E
A
B
C
No error

Solution:
The error is in part B; Replace ‘saw’ with ‘seen’ because second form of the verb should replace the third form of the verb as the format of the sentence says.

Q4. The art world has been so dominated by photography, video and other such forms(A)/ that there was a natural inclination to look at more(B)/ handmade objects. And it’s not only with ceramics(C)/, but with textiles, fibre art — forms that(D)/ were seen as craft and not fine art(E).
E
A
B
C
No error

Solution:
The given sentence is error free

Q5. After building up the characters in the first(A)/ half, director Elan dives right into the issues(B)/ between them. He subverted traditional Tamil cinema(C)/ stereotypes by getting the gender balance right – something crucial(D)/ in an urban romance like this film(E).
C
D
A
B
No error

Solution:
The error is in part C; Replace ‘subverted’ with ‘subverts’ as the sentence is in present form of the tense.

Directions(6-10):In each of the following sentence, there are two blank spaces. Below the sentences, there are five options and the blanks are to be filled with the pair of words given below to make the sentences correct. Fill up the sentences with the correct word. 

Q6. The South India Textile Research Association ________ us in weaving jute and cotton blended yarn. This set me thinking of ________ natural fibre yarn from other sources as well.
get into; evolving
formed; creating
involved; developing
mingled; extracting
engage; making

Solution:
‘Involved’ because it is said in the context that The South India Textile Research Association involved the concerned people in weaving jute and cotton blended yarn (‘us’ has been referred to them only)
‘Developing’ makes the contextual and grammatical sense.

Q7. There are small scale units that make the powder. If the demand is good, the society will ________ setting up a common unit. Otherwise, it will use the ________ facilities.
explore; existing
find; currently
demand; remaining
tried; developed
take; formed

Solution:
‘Explore’ because the context says that the society will explore setting up new units if the demand is good. If it’s not the case, then it will continue with the existing facilities.
‘existing’ here means the current facilities with which the society is working

Q8. The farmers’ collective is trained in zero-budget farming and _________ to produce organic vegetables. Most members are landless as their _________ had been taken away as mortgage for loans.
allowed; property
forced; acquired
motivated; assets
encouraged; holdings
made; hold

Solution:
‘encouraged’ is the only option that fits into the sentence and makes it meaningful.
‘holdings’ here referred to the acquired property by the farmers.

Q9. The ________ behind a cooling-off period is that office-bearers should not be given lengthy ________ that enable them to establish personal fiefdoms.
idea; period
notion; time
method; moments
logic; tenures
reasoning; terms

Solution:
‘logic’ is the best suited alternative here because they have talked about the logic behind the cooling-off period.
‘Tenures’ is the only alternative that makes a grammatical and contextual sense here.

Q10. India’s telecom success story has been _______ to the country’s growth story in recent years, demonstrating to the world its ability to tap and grow the domestic market quickly as well as establish a global _______.
internal; blueprint
inter; way
secret; method
sovereign; solution
integral; footprint

Solution:
‘integral’ here means relating to whole, which makes a contextual sense here.
‘footprint’ means the impact of something, which is talked about in a global sense here.

Directions (11-15): In the passage given below there are blanks which are to be filled with the options given below. Find out the appropriate word in each case which can most suitably complete the sentence without altering the meaning of the statement. 

For a country whose telecommunications ministers worry about being ___(11)___ ‘call drop’ ministers, the recent auction of 2350 megahertz of telecom spectrum was disappointing. Only seven out of 11 telecom players in India ___(12)___, and there were takers for just around 40 per cent of the prized radio frequency band on offer. In fact, four operators will fork out 90 per cent of the Centre’s receipts from this auction, around Rs.66,000 crore, half of which will ____(13)____ to the exchequer this fiscal. That translates into a 43 per cent shortfall from the Budget estimates from spectrum sales for this year, though Finance Minister Arun Jaitley has pointed out that the inflows from the black money amnesty scheme would help the Centre balance its books. The official ____(14)____ is that the poor response is a function of the high indebtedness (nearly Rs.400,000 crore at last count) of India’s telcos; the latter could, in turn, cite the high base price set by the government, pegging the potential value of the spectrum at Rs.560,000 crore. Any operator looking to build a national network using the most efficient ____(15)____ on offer — in the 700 MHz band — would need over Rs.57,000 crore. Not surprisingly, not a single player evinced interest in this band . 

Q11.
call
labelled
naming
calling
stated

Solution:
‘Labelled’ is the grammatically correct alternative.

Q12.
entered
contributed
participated
grouped
formed

Solution:
‘participated’ because seven out of eleven members had been participated in the auction which has been mentioned earlier in the pasaage.

Q13.
estimate
accumulated
calculate
get
accrue

Solution:
‘accrue’ means accumulate or receive.

Q14.
analysis
argument
debate
fight
war

Solution:
‘argument’ here is referred to the fact that the poor response is a function of the high indebtedness.

Q15.
purview
ambit
spectrum
era
scenario

Solution:
‘spectrum’ means a wide range. Here, it means the range of national network.

               


You May also like to Read:



Print Friendly and PDF