English Quiz for RBI Grade B Exam: 14th August 2018

Dear Aspirants, 

English Quiz for RBI Grade B Exam: 13th August 2018

English Quiz for RBI Grade B Exam

This section can be easy as pie if your basics are clear. Sometimes, even those who can communicate very well in English, fail to perform to the best of their ability in the banking exams. So, instead of boiling the ocean, try building up a strong vocabulary, an effective knowledge of grammar, and efficient comprehension skills so as to be on the ball to face this particular section. Here is a quiz on English Language being provided by Adda247 to let you practice the best of latest pattern English Questions for upcoming RBI Grade B exam.





Directions (1-5): In each of the questions given below a sentence is given which is divided into 5 parts out of which one of the parts has error in it. It is then followed by 5 options out of which one is your answer. Choose the option which gives the grammatically incorrect part as answer. 

Q1. The probe agency filled the charge sheet in the(A)/ court of Additional Chief Metropolitan Magistrate Samar Vishal at the Patiala House courts who fixed(B)/ August 25 as the date for hearing arguments(C)/ on taking cognizance of the charges and(D)/ summoning the accused persons(E).
A
B
D
E
C
Solution:
The incorrect part is A; Replace 'filled' with 'filed'

Q2. Ayatollah Khamenei’s comments add to the pressure(A)/ on President Hassan Rouhani follow a(B)/ collapse in the currency and(C)/ widespread protests over high(D)/ prices and corruption(E).
C
D
 A
 B
E
Solution:
The incorrect part is B; Replace 'follow' with 'following'

Q3. Despite renewed sanctions, many Iranians — including many at the highest(A)/ levels of the establishment — see U.S.(B)/ hostility as only a contribution(C)/ factor to long-standing(D)/ problems inside the country(E).
D
A
C
E
B
Solution:
The incorrect part is C; Replace 'contribution' with 'contributing'

Q4. Viewers were overwhelmed with empathy for Madhu’s protagonist(A)/. This episode raised the question for anyone(B)/ face an enormous obstacle: How to(C)/ lift a mountain? How to get something humongous(D)/, static and immovable out of one’s way(E)?
E
D
A
B
C
Solution:
The incorrect part is C; Replace 'face' with 'facing'

Q5. Options contracts in non-agricultural commodities like gold and crude that were unveiled(A)/ a few months ago are seeing good investor participation due to a(B)/ combination of factors like market making, attracting lot size and the hedging(C)/ requirements of market participants, though some(D)/ of the other commodities are yet to register a strong traction(E).
A
B
D
C
E
Solution:
The incorrect part is C; Replace 'attracting' with 'attractive'

Directions (6-10): Rearrange the following five sentences (A), (B), (C), (D) and (E) in the proper sequence to form a meaningful paragraph and then answer the questions given below. 
(A) More than three dozen people have died and an estimated ₹8,316 crore worth of economic assets have been lost in the seasonal rain, particularly over the past week. 
(B) At the peak of the havoc, about 60,000 people whose dwellings suffered damage were lodged in relief camps. 
(C) The gates of reservoirs in the Idukki system, a giant hydroelectric project, and several other dams have been opened, inundating riverside habitations downstream. 
(D) In the northern districts, damage to houses, roads and other structures has occurred owing to landslips caused by incessant showers. 
(E) The catastrophic impact of monsoon rainfall on several districts of Kerala has come as a grim reminder that the vigil against unpredictable natural disasters must never be relaxed. 

Q6. Which of the will be the SECOND sentence after the rearrangement of the above sentences?
D
E
B
C
A
Solution:
The correct sequence is EACBD; A

Q7. Which of the will be the FIRST sentence after the rearrangement of the above sentences?
D
B
A
C
E
Solution:
E

Q8. Which of the will be the THIRD sentence after the rearrangement of the above sentences?
E
C
B
A
D
Solution:
C

Q9. Which of the will be the FOURTH sentence after the rearrangement of the above sentences?
D
E
A
C
B
Solution:
B

Q10. Which of the will be the FIFTH sentence after the rearrangement of the above sentences?
B
D
E
C
A
Solution:
D

Direction (11-15): Which of the following phrases given below each sentence should replace the phrase printed in bold letters to make the sentence meaningfully correct? Choose the best option among the five given alternatives that reflect the correct use of phrase in the context of the grammatically correct sentence. 

Q11. There is genuine concern that a temporary respite in rainfall may be followed by another intensing downpour from nascent weather systems; the India Meteorological Department has forecast rain until August 17.
falling downpoured
intensified downpouring
intense downpour
internal downpour
No correction required
Solution:
'intense downpour' is the correct alternative out of all.

Q12. For over three decades many papers were wrote but this premise was not tested scientifically using modern dating techniques till now.
was written
were writing
had write
were written
No correction required
Solution:
'were written' is the correct alternative out of all.

Q13. Every dancer worth her salt in the audience would surely have at some point, been swept by the cinemascope nature of the ballet that saw creative individuals converge to sew together a tale that though timeless, leaves one the richer for it, with each retelling.
being sweep
being swept
been sweeping
been sweeps
No correction required
Solution:
No correction required

Q14. While the technique was predominantly Bharatanatyam, there were a few Kuchipudi adugus used every now and there to pepper the choreography.
then and now
here and there
now and where
now and then
No correction required
Solution:
'now and then' is the correct alternative out of all.

Q15. Dealers said the central bank intervened to slow the pace of fall but it is unlikely that there could significant intervention as factors impacts the currency are coming from external sources.
factors impacting
factors impact
factors effecting
factors imparting
No correction required
Solution:
'factors impacting' is the correct alternative out of all.


               
You May also like to Read:




Print Friendly and PDF