English Quiz for SBI PO/Clerk Mains: 3rd August 2018

Dear Aspirant,

English Quiz for SBI PO/Clerk Mains: 31st July 2018

English Quiz for SBI PO-CLERK Mains

Its high time you should stick to your chairs and go through all the study matter which is very much needed to pass the exam along with the golden opportunity to let you score more. English is thus counted as one of the among which creates heebie-jeebies for most of the aspirants. Thus we are providing you with questions which will head you towards your goal. The provided quiz follows the study plan whose questions are structured according to the Mains level and through the medium of such types of questions covering one of the important topics like Reading Comprehension, Error Detection, Phrase Replacement etc., you can definitely crack any of the level as this is based on the type of questions that have come in the previous SBI PO mains exams.



Directions (1-5): In the passage given below there are blanks which are to be filled with the options given below. Find out the appropriate word in each case which can most suitably complete the sentence without altering the meaning of the statement. 
Q1. Priyanka, who ___(1)___ to fame in American showbiz with Quantico, is coming off the series’ final season. She most recently appeared in A Kid Like Jake, opposite Jim Parsons and Claire Danes, and the Dwayne Johnson-starrer Baywatch. She can next be seen in the comedy Isn’t It Romantic with Rebel Wilson. Cowboy Ninja Viking, which is in pre-production, is being ___(2)___ by Game of Thrones fame Michelle MacLaren from a screenplay by Dan Mazeau, Ryan Engle, Craig Mazin, Paul Wernick and David Reese. The story ___(3)___ around a counter-intelligence unit formed by psychotherapist Sebastian Ghislain, who ___(4)___ agents known as Triplets, a reference to multiple personalities. It is ___(5)___ for a June 18 release.
shoots
showing
shot
displays
presents
Solution:
'shot to fame' is an idiom which means to suddenly become very famous.

Q2. Priyanka, who ___(1)___ to fame in American showbiz with Quantico, is coming off the series’ final season. She most recently appeared in A Kid Like Jake, opposite Jim Parsons and Claire Danes, and the Dwayne Johnson-starrer Baywatch. She can next be seen in the comedy Isn’t It Romantic with Rebel Wilson. Cowboy Ninja Viking, which is in pre-production, is being ___(2)___ by Game of Thrones fame Michelle MacLaren from a screenplay by Dan Mazeau, Ryan Engle, Craig Mazin, Paul Wernick and David Reese. The story ___(3)___ around a counter-intelligence unit formed by psychotherapist Sebastian Ghislain, who ___(4)___ agents known as Triplets, a reference to multiple personalities. It is ___(5)___ for a June 18 release.
manufactured
directed
headed
chaired
reformed
Solution:
'directed' as the passage is about the direction of the shows and the actors working in it, directed is the best suited alternative here.

Q3. Priyanka, who ___(1)___ to fame in American showbiz with Quantico, is coming off the series’ final season. She most recently appeared in A Kid Like Jake, opposite Jim Parsons and Claire Danes, and the Dwayne Johnson-starrer Baywatch. She can next be seen in the comedy Isn’t It Romantic with Rebel Wilson. Cowboy Ninja Viking, which is in pre-production, is being ___(2)___ by Game of Thrones fame Michelle MacLaren from a screenplay by Dan Mazeau, Ryan Engle, Craig Mazin, Paul Wernick and David Reese. The story ___(3)___ around a counter-intelligence unit formed by psychotherapist Sebastian Ghislain, who ___(4)___ agents known as Triplets, a reference to multiple personalities. It is ___(5)___ for a June 18 release.
moving
works
forming
create
revolves
Solution:
'revolves' because the story revolves around a theme, which is being mentioned in the passage.

Q4. Priyanka, who ___(1)___ to fame in American showbiz with Quantico, is coming off the series’ final season. She most recently appeared in A Kid Like Jake, opposite Jim Parsons and Claire Danes, and the Dwayne Johnson-starrer Baywatch. She can next be seen in the comedy Isn’t It Romantic with Rebel Wilson. Cowboy Ninja Viking, which is in pre-production, is being ___(2)___ by Game of Thrones fame Michelle MacLaren from a screenplay by Dan Mazeau, Ryan Engle, Craig Mazin, Paul Wernick and David Reese. The story ___(3)___ around a counter-intelligence unit formed by psychotherapist Sebastian Ghislain, who ___(4)___ agents known as Triplets, a reference to multiple personalities. It is ___(5)___ for a June 18 release.
transforms
exporting
spot
manufacture
play
Solution:
'transforms' is the only alternative which is both grammatically and contextually correct.

Q5. Priyanka, who ___(1)___ to fame in American showbiz with Quantico, is coming off the series’ final season. She most recently appeared in A Kid Like Jake, opposite Jim Parsons and Claire Danes, and the Dwayne Johnson-starrer Baywatch. She can next be seen in the comedy Isn’t It Romantic with Rebel Wilson. Cowboy Ninja Viking, which is in pre-production, is being ___(2)___ by Game of Thrones fame Michelle MacLaren from a screenplay by Dan Mazeau, Ryan Engle, Craig Mazin, Paul Wernick and David Reese. The story ___(3)___ around a counter-intelligence unit formed by psychotherapist Sebastian Ghislain, who ___(4)___ agents known as Triplets, a reference to multiple personalities. It is ___(5)___ for a June 18 release.
debarred
creates
announcing
slated
regulated
Solution:
'slated' here means queued.

Directions (6-10): Choose the word out of five which is not the antonym of the given word in bold. 
 Q6. SALUBRIOUS
unhealthy
retarded
wholesome
filthy
ill
Solution:
SALUBRIOUS- health-giving; healthy; wholesome

Q7. EFFICACY
vigor
enervation
impotence
failure
lethargy
Solution:
EFFICACY- efficiency or capability to do something; strength; vigor

Q8. VOLITION
antagonism
aversion
discretion
refusal
rejection
Solution:
VOLITION- willingness; discretion

Q9. PROCRASTINATE
persist
postpone
expedite
hasten
quicken
Solution:
PROCRASTINATE- to keep things in abeyance; postpone

Q10. FETTER
encourage
allow
assist
loosen
bind
Solution:
FETTER- to tie up into chain; to bind

Directions (11-15): In the following questions two columns are given containing three sentences/phrases each. In first column, sentences/phrases are A, B and C and in the second column the sentences/phrases are D, E and F. A sentence/phrase from the first column may or may not connect with another sentence/phrase from the second column to make a grammatically and contextually correct sentence. Each question has five options, four of which display the sequence(s) in which the sentences/phrases can be joined to form a grammatically and contextually correct sentence. If none of the options given forms a correct sentence after combination or none of them connects, mark (e), i.e. “None of the above” as your answer. 

Q11.

(A-F)
(B-D)
(C-E)
Both (A-F) & (C-E)
None of the above
Solution:
None of them connects

Q12.

(B-D)
(A-E)
Both (B-D) & (A-E)
(C-D)
None of the above
Solution:
Both (B-D) & (A-E)

Q13.

(A-D)
(B-E)
(C-F)
Both (A-D) & (C-F)
None of the above
Solution:
Both (A-D) & (C-F)

Q14.

(C-D)
Both (B-E) & (C-F)
(A-D)
(B-E)
None of the above
Solution:
Both (B-E) & (C-F)

Q15.


Both (A-D) & (B-F)
Both (B-D) & (C-F)
Both (A-E) & (B-F)
Both (C-D) & (B-E)
None of the above
Solution:
Both (A-D) & (B-F)

               


You May also like to Read:

Print Friendly and PDF