English Quiz for SBI PO/Clerk Mains: 1st August 2018

Dear Aspirant,

English Quiz for SBI PO/Clerk Mains: 31st July 2018

English Quiz for SBI PO-CLERK Mains

Its high time you should stick to your chairs and go through all the study matter which is very much needed to pass the exam along with the golden opportunity to let you score more. English is thus counted as one of the among which creates heebie-jeebies for most of the aspirants. Thus we are providing you with questions which will head you towards your goal. The provided quiz follows the study plan whose questions are structured according to the Mains level and through the medium of such types of questions covering one of the important topics like Reading Comprehension, Error Detection, Phrase Replacement etc., you can definitely crack any of the level as this is based on the type of questions that have come in the previous SBI PO mains exams.

Directions (1-5): In the following questions two columns are given containing three sentences/phrases each. In first column, sentences/phrases are A, B and C and in the second column the sentences/phrases are D, E and F. A sentence/phrase from the first column may or may not connect with another sentence/phrase from the second column to make a grammatically and contextually correct sentence. Each question has five options, four of which display the sequence(s) in which the sentences/phrases can be joined to form a grammatically and contextually correct sentence. If none of the options given forms a correct sentence after combination, mark (e), i.e. “None of the above” as your answer.


Q1.  

(a) (A-D)
(b) Both (B-D) & (C-E)
(c) (C-E)
(d) (A-F)
(e) None of the Above


Show Answer
S1. Ans.(b)
Sol. Both (B-D) & (C-E)

Q2.
(a) Both (A-E) & (C-F)
(b) (C-F)
(c) (A-E)
(d) (B-F)
(e) None of the Above


Show Answer
S2. Ans.(a)
Sol. Both (A-E) & (C-F)

Q3.
(a) (B-F)
(b) (A-D)
(c) Both (A-D) & (B-F)
(d) (C-E)
(e) None of the Above

Show Answer
S3. Ans.(c)
Sol. Both (A-D) & (B-F)


Q4. 

(a) (A-F)
(b) (B-D)
(c) (C-E)
(d) (A-E)
(e) None of the Above


Show Answer
S4. Ans.(d)
Sol. (A-E)

Q5.
(a) Both (A-E) & (B-F)
(b) (A-E)
(c) (B-F)
(d) (C-E)
(e) None of the Above


Show Answer
S5. Ans.(b)
Sol. (A-E)

Directions (6-10): In the passage given below there are blanks which are to be filled with the options given below. Find out the appropriate word in each case which can most suitably complete the sentence without altering the meaning of the statement. 


Given the vast amounts of personal data being collected by private companies and state agencies, and their flow across national ___(6)___ , the absence of a data protection legal framework in India has been a cause for deep concern. This is even more so because in many cases individuals whose data have been used and ___(7)___ by agencies, both private firms and state entities, are ___(8)___ to the purpose for which they are being harnessed. The need for legislation was also underlined last year with the landmark judgment in Justice K.S Puttaswamy v. Union of India that held the right to privacy to be a fundamental right. Against this backdrop, the draft legislation on data protection ___(9)___ by a committee of experts chaired by Justice B.N. Srikrishna to the Ministry of Electronics and Information Technology after year-long public consultations provides a sound foundation on which to speedily build India’s legal ___(10)___

Q6.
(a) dominant
(b) submission
(c) jurisdictions
(d) surrender
(e) judiciary


Show Answer
S6. Ans.(c)
Sol. Jurisdictions- the official power to make legal decisions and judgments. Here, jurisdictions fits contextually because we are talking about the flow of data across the national jurisdictions..

Q7.
(a) refining
(b) handle
(c) fixture
(d) created
(e) processed


Show Answer
S7. Ans.(e)
Sol. ‘processed’ as the data collected is processed and handled by the agencies.

Q8.
(a) oblivious
(b) attentive
(c) concerned
(d) mindful
(e) sensitive

Show Answer
S8. Ans.(a)
Sol. oblivious- overlooked or ignored. The data collected is overlooked to the real purpose of harnessing.


Q9.
(a) contradicted
(b) submitted
(c) straightened
(d) obey
(e) knuckle


Show Answer
S9. Ans.(b)
Sol. ‘submitted’ is the appropriate answer here.

Q10. 
(a) structured
(b) pre forma
(c) agenda
(d) planned
(e) framework

Show Answer
S10. Ans.(e)
Sol. ‘framework’ as the data protection is much needed to build the strong framework of India.

Directions(11-15): Choose the word which is not the synonym of the word given in bold in each question.

Q11. EDIFICE
(a) monument
(b) monolithic
(c) erection
(d) building
(e) house


Show Answer
S11. Ans.(b)
Sol. EDIFICE- any structure erected or built; building


Q12. RANT
(a) diatribe
(b) vociferate
(c) yell
(d) tirade
(e) calm


Show Answer
S12. Ans.(e)
Sol. RANT- rebuke or condemnation


Q13. PERFORATED
(a) puncture
(b) pierce
(c) close
(d) punch
(e) stab


Show Answer
S13. Ans.(c)
Sol. PERFORATED- to puncture something by stabbing


Q14. INTRIGUED
(a) bored
(b) absorbed
(c) charmed
(d) fascinated
(e) captivated

Show Answer
S14. Ans.(a)
Sol. INTRIGUED- charmed or fascinated by something


Q15.  CASCADING
(a) descend
(b) rise
(c) plunge
(d) spill
(e) gush

Show Answer
S15. Ans.(b)
Sol. CASCADING- to descend or come down


You May also like to Read: