Error Detection for IBPS PO Prelims Exam: 19th August 2018

Dear Aspirants, 

Error Detection for IBPS PO Prelims Exam: 19th August 2018


Error Detection for IBPS PO Prelims Exam

IBPS PO Prelims is in its way and lot of aspirants are heading towards new hopes with this upcoming opportunity. Thus, English Language can be an impetus for their success by saving time and scoring well. So, instead of boiling the ocean, try building up a strong vocabulary, an effective knowledge of grammar, and efficient comprehension skills so as to be on the ball to face this particular section. Here is a quiz on English Language being provided by Adda247 to let you practice the best of latest pattern English Questions for upcoming IBPS PO exam.





Direction (1-15): In each of the questions given below a sentence is given which is then divided into five parts out of which one part is correct and given in bold. There is no error in three out of four remaining parts and therefore only one of the parts (other than the bold one) is incorrect. You must choose the grammatically incorrect part as your answer. 



Q1. Unfortunately, his condition(A)/ deteriorated over the last 36 hours and(B)/ he was put on life support systems(C)/. Despite of the best of efforts(D)/, we have lost him today(E).

A
B
C
D
No error
Solution:
Remove ‘of’ after ‘despite’. ‘Despite’ is never followed by ‘of’. Rather, use ‘inspite of’

Q2. Ravi Shastri, never the one to take a(A)/ backward step, was his usual confident(B)/ self at Trent Bridge on Thursday(C)/. His message to the players(D)/ was to believe in themselves(E).
A
B
D
E
No error
Solution:
The given sentence is grammatically correct.

Q3. It’s a Sunday night and everything at you(A)/ says the weekend is far from over(B)/. So you go to a gig and happen upon four pretty(C)/ good-looking guys with great voices and(D)/ equally amazing instrumental skills(E).
A
B
C
E
No error
Solution:
Replace ‘at’ with ‘in’. Use correct preposition

Q4. There is only one downside to all of this and(A)/ it’s too serious to be ignored. There is a disturbed trend(B)/ of people hopping off a moving car and(C)/ launching into those moves from(D)/ “In My Feelings,” having the presentation videographed(E).
A
B
C
D
No error
Solution:
Replace ‘disturbed’ with ‘disturbing’. The verb should be in continuous rather than past.

Q5. The monsoon season is eagerly(A)/ awaits by the people in Delhi not only(B)/ to mitigate the heat, but also(C)/ to savour the flavours of(D)/ festivals of dance and music(E).
B
C
D
E
No error
Solution:
Replace ‘awaits’ with ‘awaited’. The verb should be used in past form.

Q6. While rest and recovery is very important(A)/, so is movement. But the kind of movement depend(B)/ on a number of factors, including the kind(C)/ of cancer, surgery, the type of treatment, the(D)/ person’s mental and physical condition(E).
A
B
D
E
No error
Solution:
Replace ‘depend’ with ‘depends’. Subject is singular.

Q7. Medical and fitness professionals who have(A)/ a strong working knowledge of anatomy(B)/ and physiology, meets recommended(C)/ pre-qualification competencies(D)/ and work experience(E).
A
C
D
E
No error
Solution:
Replace ‘meets’ with ‘meet’. Subject is plural.

Q8. Japanese automobile manufacturer(A)/ Isuzu Motors is planned to make(B)/ India one of its global(C)/ manufacturing hubs(D)/ for exports markets(E).
B
C
D
E
No error
Solution:
Replace ‘planned’ with ‘planning’.

Q9. India had outdo Argentina in the group(A)/ stage despite being reduced(B)/ to 10 players. Russia ended on(C)/ the losing side in the final from(D)/ the same situation against Argentina(E).
A
B
D
E
No error
Solution:
Replace ‘outdo’ with ‘outdone’. Perfect tense .i.e. ‘had’ always takes the third form of the verb.

Q10. That was his greatest learning experience, he reveals(A)/, that he was getting paid for it was the(B)/ icing to the cake. That was also probably his transformation(C)/ from someone predominantly into singing(D)/ to one who could score music(E).
A
B
C
E
No error
Solution:
Replace ‘icing to the cake’ with ‘icing on the cake’. ‘icing on the cake’ is an idiom which means an attractive but inessential addition or enhancement.

Q11. The artist’s perspective, whether it is(A)/ music or movie, matters and strong opinions(B)/ will only discourage(C)/ newbies like me(D)/ from spread wings(E).
A
C
D
E
No error
Solution:
Replace ‘spread’ with ‘spreading’

Q12. India is being hit by a wave of steel from producers(A)/ in Japan and South Korea, a government documented showed(B)/, as mills there redirect supply after(C)/ U.S. President Donald Trump slapped an(D)/ import duty on the alloy earlier this year(E).
B
C
D
E
No error
Solution:
Replace ‘documented’ with ‘document’. ‘document’ is used as a noun here.

Q13. In India, we could substitute as examples(A)/ the horrific lynchings in recent months based(B)/ on viral WhatsApp messages about kidnappers(C)/ being on the prowl to(D)/ harvest children’s organs(E).
A
B
C
D
No error
Solution:
The given sentence is grammatically correct.

Q14. When personal issues led to his form(A)/ dropping a decade ago, it seemed as(B)/ if what prevented him(C)/ from returning to his winning ways(D)/ lie entirely in the mind(E).
B
C
D
E
No error
Solution:
Replace ‘lie’ with ‘lay’

Q15. While Ramkumar is primarily a singles player(A)/ and play doubles occasionally, Nagal is in(B)/ terrible form. He has lost nine straight(C)/ first round matches on the Pro circuit(D)/, coming into the Asian Games(E).
A
B
D
E
No error
Solution:
Replace ‘play’ with ‘plays’

               


You May also like to Read:


Print Friendly and PDF