General Awareness Questions for IBPS PO/Clerk Exam | 29th August 2018

Dear Aspirants,

General Awareness Questions for IBPS PO/Clerk Exam | 21st August 2018

General Awareness for IBPS RRB PO/Clerk: 29th August 2018

Preparing for NIACL Assistant and IBPS RRB PO and Clerk Examination!! Don't miss the GA Quiz. One section that can help you bagging graceful marks in these examinations is General Awareness, that comprises of numerous sections like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. Here is the quiz on General Awareness that is being provided by Adda247 to help you ace graceful marks in IBPS RRB PO and Clerk Examinations. Not only this, these quizzes will also prove propitious for the upcoming NIACL Assistant Exam.


Q1. The historical Trump-Kim summit meeting was the first of its kind between a sitting American president Donald Trump and Kim Jong-un in Singapore. Who is Kim Jong-un?
Prime Minister of Thailand
Leader of opposition in Korean Parliament
Premier of the State Council of the People's Republic of China
Supreme Leader of North Korea
President of South Korea
Solution:
The historical Trump-Kim summit meeting was the first of its kind between a sitting American president Donald Trump and a supreme leader of North Korea Kim Jong-un. It’s been a rather long journey of mistrust, war and skirmishes that finally culminated in the historic summit in Singapore. Let us take a brief look at the recent events that finally lead to the signing of the agreement.

Q2. Name the person, who has assumed the charge as Secretary, Ministry of Coal in New Delhi recently?
AK Dhasmana
Inder Jit Singh
Susheel Kumar
Bhaskar Khulbe
Pradeep Kumar Sinha
Solution:
Dr. Inder Jit Singh has assumed charge as the Secretary, Ministry of Coal at Shastri Bhawan office, New Delhi. Dr. Inder Jit Singh took over the charge of Secretary which fell vacant after superannuation of Susheel Kumar. In the interim, Secretary Mines, Anil G Mukhim had been holding additional charge as Secretary, Coal.

Q3. The Integrated Command and Control Centre of the _______________ Smart City was inaugurated by Prime Minister Narendra Modi recently.
Naya Bhopal
Naya Cuttack
Naya Kolkata
Naya Patna
Naya Raipur
Solution:
The Integrated Command and Control Centre of the Naya Raipur Smart City was inaugurated by Prime Minister Narendra Modi. Integrated Command & Control Centre of Naya Raipurbecomes the 10th Smart City Centre to be operational in the country.

Q4. Minister for Water Resources ________________ has released Niti Aayog’s composite water management index report in New Delhi.
Nitin Gadkari
Rajnath Singh
MM Joshi
Giriraj Singh
Piyush Goyal
Solution:
Minister for Water Resources Nitin Gadkari released Niti Aayog’s composite water management index report in New Delhi. Gujarat topped the list while Jharkhand was adjudged as the worst performer. Gujarat is followed by Madhya Pradesh, Andhra Pradesh, Karnataka and Maharashtra.

Q5. RTGS is a faster mode of money transfer within the country. What is the full form of RTGS?
Real Time Gross Solution
Real Time Gross Settlement
Real Transfer Gross Solution
Ready Transfer Gross Settlement
None of the given options is true
Solution:
The acronym 'RTGS' stands for Real Time Gross Settlement, which can be defined as the continuous (real-time) settlement of funds individually on an order by order basis (without netting). 'Real Time' means the processing of instructions at the time they are received rather than at some later time.'Gross Settlement' means the settlement of funds transfer instructions occurs individually (on an instruction by instruction basis). Considering that the funds settlement takes place in the books of the Reserve Bank of India, the payments are final and irrevocable.

Q6. Which technology initiative has enabled the concept of ‘any time any where’ banking in India?
MICR technology
Core banking solutions
Biometric cards
Cheque truncation
None of the given options is true
Solution:
As per pure definition Core banking refers to a centralized system established by a bank which allows its customers to conduct their business irrespective of the bank’s branch. Thus, it removes the impediments of geo-specific transactions. In fact, CORE is an acronym for "Centralized Online Real-time Exchange", thus the bank’s branches can access applications from centralized data centers.

Q7. Third party usage of ATMs has been restricted to certain number of withdrawals/balance enquiries per month. What does it mean?
Only card holders can use ATMs and not their representatives
Use of ATMs of all banks restricted to specified number
Customer of one bank can use ATMs of other banks upto a specified number without any charge
ATMs of other banks can be used within a limit on payment of fees
None of the given options is true
Solution:
Customer of one bank can use ATMs of other banks upto a specified number without any charge.

Q8. Prime Minister Narendra Modi is on a one-day visit to Chhattisgarh where he dedicated the modernised and expanded Bhilai steel plant to the nation. Who is present Chief Minister of Chhatisgarh?
Raghubar Das
Naveen Patnaik
Raman Singh
Shivraj Singh Chouhan
Nitish Kumar
Solution:
Prime Minister Narendra Modi is on a one-day visit to Chhattisgarh where he dedicated the modernised and expanded Bhilai steel plant to the nation. He also took part in programmes in Naya Raipur - the upcoming capital city of the state. Chhattisgarh Chief Minister is Raman Singh.

Q9. Union Minister of Health and Family Welfare J P Nadda has exchanged the MoU with the State Health Ministers of _________ States marking their commitment towards the launch of the Ayushman Bharat – National Health Protection Mission (AB-NHPM).
25 states
10 states
15 states
20 states
05 states
Solution:
Mr J P Nadda, Union Minister of Health and Family Welfare exchanged the MoU with the State Health Ministers of 20 States marking their commitment towards the launch of the Ayushman Bharat – National Health Protection Mission (AB-NHPM).

Q10. The Union Minister for Railways, Coal, Finance & Company Affairs, Mr Piyush Goyal inaugurated Neyveli Lignite Corporation India Limited (NLCIL)’s three 100 MW Solar Power Projects for commercial operation and dedicated these projects to the Nation in-
Kerala
Tamil Nadu
Karnataka
Odisha
West Bengal
Solution:
The Union Minister for Railways, Coal, Finance & Company Affairs, Mr Piyush Goyal inaugurated Neyveli Lignite Corporation India Limited (NLCIL)’s three 100 MW Solar Power Projects for commercial operation and dedicated these projects to the Nation in Tamil Nadu. The Solar Power projects with an installed capacity of 100 MW each, were erected at a cost of Rs.1300 Crores, which includes Operation & Maintenance cost for 15 Years. The power produced from these units will be given to Tamilnadu Power Generation and Distribution Company (TANGEDCO) at a cost of Rs.4.41/- per unit.

Q11. Every year on 14th June all countries around the world celebrate World Blood Donor Day. The theme of the World Blood Donors Day 2018 is-
Be there for someone else. Give blood. Share life
Raise awareness of the need for safe blood and blood products
Serves to thank voluntary, unpaid blood donors
Importance of the blood in the life of an individual
None of the given options is true
Solution:
Every year, on 14 June, countries around the world celebrate World Blood Donor Day. The theme of the World Blood Donors Day 2018 is ‘Be there for someone else. Give blood. Share life’.

Q12. The Ranganadi Dam is Concrete gravity dam build on the Ranganadi River, located in-
Tripura
Meghalaya
West Bengal
Arunachal Pradesh
Sikkim
Solution:
The Ranganadi Dam is Concrete gravity dam build on the Ranganadi River, located in the Yazali Arunachal Pradesh.

Q13. Doyang Dam is built across the Doyang river in which state?
Nagaland
Mizoram
Odisha
Bihar
Assam
Solution:
The Doyang Dam is built across the Doyang river near the Wokha village in Nagaland. Doyang Reservoir is useful for power generation, fisheries and also provide shelter to flora and fauna around.

Q14. In which among the following state Khuga Dam is located?
Assam
Mizoram
Sikkim
Nagaland
Manipur
Solution:
The multipurpose Khuga dam is one of the seven river valley irrigation projects completed on Imphal River with the famous Loktak Lake for power supply to Manipur and other sister states.

Q15. A Conference on Implementation of National Pension System (NPS) by the Central Autonomous Bodies (CABs) was organized by Pension Fund Regulatory and Development Authority (PFRDA) in-
Chennai
Mumbai
Patna
Kolkata
New Delhi
Solution:
A Conference on Implementation of National Pension System (NPS) by the Central Autonomous Bodies (CABs) was organized by Pension Fund Regulatory and Development Authority (PFRDA) in Delhi.

               


    

You may also like to read:

Print Friendly and PDF