General Awareness Questions for IBPS RRB PO/Clerk Exam | 23rd August 2018

Dear Aspirants,

General Awareness Questions for IBPS PO/Clerk Exam | 21st August 2018

General Awareness for IBPS RRB PO/Clerk: 23rd August 2018

Preparing for NIACL Assistant and IBPS RRB PO and Clerk Examination!! Don't miss the GA Quiz. One section that can help you bagging graceful marks in these examinations is General Awareness, that comprises of numerous sections like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. Here is the quiz on General Awareness that is being provided by Adda247 to help you ace graceful marks in IBPS RRB PO and Clerk Examinations. Not only this, these quizzes will also prove propitious for the upcoming NIACL Assistant Exam.


Q1. Which country will host first military exercise of the BIMSTEC Countries in September 2018?
Bhutan
Sri Lanka
Nepal
Bangladesh
India
Solution:
India will host first military exercise of the BIMSTEC Countries in September 2018 in Pune, Maharashtra. The theme of the exercise includes counter-terrorism in semi-urban terrain and cordon and search.

Q2. India extended a financial aid of Rs 99 million to ______________ for the construction of 2,700 shallow tube well irrigation systems in 12 districts of the country's southern Terai region to boost agricultural productivity recently.
Sri Lanka
Nepal
Bhutan
Thailand
Sri Lanka
Solution:
India extended a financial aid of Rs 99 million to Nepal for the construction of 2,700 shallow tube well irrigation systems in 12 districts of the country's southern Terai region to boost agricultural productivity. The assistance has been extended as part of the final payment for the Nepal-Bharat Maitri Irrigation Project, which was launched in January 2017 to boost growth to the Himalayan nation's agricultural sector through enhanced facilities.

Q3. India stands 177th at the bottom of the Global Environment Performance Index (EPI) rankings. Which country has topped in this index?
Norway
Sweden
Denmark
Switzerland
France
Solution:
India stands 177th at the bottom of the Global Environment Performance Index (EPI) rankings. In 2016, the country had ranked 141 out of 180 countries. In 2018, according to the State of India’s Environment (SoE) 2018 in Figures, it has slipped to the 177th position. India scored 5.75 out of 100 in air quality. The Top 3 countries on the list are: 1. Switzerland, 2. France, and 3. Denmark.

Q4. Which bank has commenced the largest value share of mobile banking transactions according to State Bank of India’s (SBI) annual report for 2017-18?
Axis Bank
ICICI Bank
HDFC Bank
State Bank of India
Punjab National Bank
Solution:
At 17.2%, Axis Bank commands the largest value share of mobile banking transactions but it’s Paytm that tops volumes with 22%. However, Paytm’s value share is a meagre 0.25%, according to State Bank of India’s (SBI) annual report for 2017-18 which has put out Reserve Bank of India’s data for January 2018.

Q5. Allahabad Bank is a nationalized bank with its headquarters in Kolkata, India. What is the tagline of Allahabad Bank?
A Tradition of Trust
Empowering Women, Empowering India
Together we can
Prosperity for all
Good people to Bank With
Solution:
Allahabad Bank is a nationalised bank with its headquarters in Kolkata, India. "A Tradition of Trust" is the tagline of Allahabad Bank.

Q6. Canara Bank is one of the largest public sector banks owned by the Government of India. What is the tagline of Canara Bank?
A Tradition of Trust
Empowering Women, Empowering India
Where Service Is A Way Of Life
Together we can
Good people to Bank With
Solution:
Canara Bank is one of the largest public sector banks owned by the Government of India. Its headquarter is in Bengaluru. The tagline of Canara Bank is "Together we can".

Q7. "Good People To Grow With" is the tagline of which Bank?
Indian Overseas Bank
Bank of Maharashtra
Andhra Bank
UCO Bank
Central Bank of India
Solution:
"Good People To Grow With" is the tagline of Chennai Headquartered Indian Overseas Bank.

Q8. India and the US have agreed to hold comprehensive talks to address trade and economic issues recently. Who is present US Commerce Secretary?
James N Mattis
Steven Mnuchin
Wilbur Ross
Robert Lighthizer
Sonny Perdue
Solution:
India and the US have agreed to hold comprehensive talks to address trade and economic issues. The decision in this regard was taken during a series of meetings, Commerce and Industry Minister Suresh Prabhu had with US Commerce Secretary Wilbur Ross and US Trade Representative Robert Lighthizer. Mr Suresh Prabhu was on a two-day visit to the US.

Q9. President Ram Nath Kovind will launch Solar Charkha Mission which will entail a subsidy of _________________ rupees in the initial two years for 50 clusters.
1700 crore rupees
550 crore rupees
1000 crore rupees
200 crore rupees
6000 crore rupees
Solution:
President Ram Nath Kovind will launch Solar Charkha Mission which will entail a subsidy of 550 crore rupees in the initial two years for 50 clusters. According to the Minister for Micro, Small and Medium Enterprises Giriraj Singh, the scheme is aimed at linking five crore women and self-help groups to the initiative.

Q10. Union Cabinet has approved the proposal for grant of permission to ______________ to raise additional share capital of up to a maximum of 24,000 crore rupees recently.
Axis Bank
ICICI Bank
HDFC Bank
State Bank of India
Punjab National Bank
Solution:
Union Cabinet has approved the proposal for grant of permission to HDFC Bank to raise additional share capital of up to a maximum of 24,000 crore rupees. The composite foreign shareholding in the Bank will not exceed 74% of the enhanced paid-up equity share capital of the bank.

Q11. The Union Cabinet chaired by the Prime Minister Narendra Modi has been apprised of the joint issue of a postage stamp between Department of Posts and Vietnam Post. What is the currency of Vietnam?
Vietnamese ruble
Vietnamese dinar
Vietnamese euro
Vietnamese won
Vietnamese dong
Solution:
The Union Cabinet chaired by the Prime Minister Shri Narendra Modi has been apprised of the joint issue of a postage stamp between Department of Posts and Vietnam Post. Vietnamese dong is currency of Vietnam.

Q12. Dandeli Wildlife Sanctuary is located in the state of ..............?
Kerala
Tamil Nadu
Karnataka
Telangana
Andhra Pradesh
Solution:
Dandeli Wildlife Sanctuary is located at Uttara Kannada District of Karnataka state in India.

Q13. What is the currency of Cuba?
Dinar
Peso
Euro
Dollar
Taka
Solution:
The Cuban Peso is the currency of Cuba.

Q14. Where is the head quarter of International Renewable Energy Agency (IRENA)?
New York, USA
Paris, France
Brussels, Belgium
Abu Dhabi, UAE
Vienna, Austria
Solution:
The International Renewable Energy Agency (IRENA) is an intergovernmental organization to promote adoption and sustainable use of renewable energy. The headquarters of ARENA is in Abu Dhabi, United Arab Emirates.

Q15. Which state Government and Canada’s Quebec province have signed a pact to increase the economic cooperation, especially in areas of information technology, biotechnology, artificial intelligence and welfare of the tribal community?
West Bengal
Rajasthan
Maharashtra
Gujarat
Kerala
Solution:
The Maharashtra government and Canada’s Quebec province have signed a pact to increase the economic cooperation, especially in areas of information technology, biotechnology, artificial intelligence and welfare of the tribal community.

               


    

You may also like to read:


Print Friendly and PDF