General Awareness Questions for IBPS RRB PO/Clerk Exam | 30th August 2018

Dear Aspirants,

General Awareness Questions for IBPS PO/Clerk Exam | 30th August 2018

General Awareness for IBPS RRB PO/Clerk: 30th August 2018

Preparing for NIACL Assistant and IBPS RRB PO and Clerk Examination!! Don't miss the GA Quiz. One section that can help you bagging graceful marks in these examinations is General Awareness, that comprises of numerous sections like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. Here is the quiz on General Awareness that is being provided by Adda247 to help you ace graceful marks in IBPS RRB PO and Clerk Examinations. Not only this, these quizzes will also prove propitious for the upcoming NIACL Assistant Exam.



Q1. PhonePe has partnered cab aggregator Ola that will allow riders to book rides using the former’s payment platform. PhonePe is owned by _____________.
Paytm
Flipkart
Amazon
Google
Facebook
Solution:
Flipkart-owned PhonePe has partnered cab aggregator Ola that will allow riders to book rides using the former’s payment platform. With this partnership, users can enjoy the ease of using their preferred ride-sharing app from within PhonePe while being assured of the reliability and integrity of their payments.

Q2. Name the country that hosted the European Union Film Festival (EUFF) 2018.
Germany
Italy
France
India
Spain
Solution:
The European Union Film Festival (EUFF) has concluded in New Delhi at the Siri Fort Auditorium. With a selection of 24 latest European films from 23 EU Member States, this years' film festival brings some unusual stories for the world cinema enthusiasts.

Q3. President Ram Nath Kovind left on a three-nation visit to which of the following 3 countries in June 2018?
Greece, Suva and Malaysia
Spain, Suriname and Italy
Greece, Suriname and Cuba
Spain, Italy and Cuba
Suva, Indonesia and Malaysia
Solution:
President Ram Nath Kovind has visited three-nation visit to Greece, Suriname and Cuba.

Q4. The Chief Minister of which of the following state met World Bank CEO Kristalina Georgieva in Washington DC to seek assistance for a Multimodal Transport Corridor and the Rural Livelihood Project?
Madhya Pradesh
Gujarat
Maharashtra
Karnataka
Kerala
Solution:
Maharashtra Chief Minister Devendra Fadnavis met World Bank CEO Kristalina Georgieva in Washington DC to seek assistance for a Multimodal Transport Corridor and the Rural Livelihood Project which aims to provide sustainable livelihood enhancements in 10,000 villages in the state.

Q5. How many banks were first nationalised?
10
12
14
16
24
Solution:
14 banks were first nationalised in 1969.

Q6. When was the seconds phase of nationalisation done?
1969
1968
1985
1980
1973
Solution:
A second dose of nationalisation of 6 more banks in 1980.

Q7. How many banks were in second phase of nationalisation?
4
5
6
7
9
Solution:
6 banks were nationalised in 1980.

Q8. Name the Global Rating agency that has announced that ICICI Bank and Axis Bank have inequalities in their risk control mechanisms and has revised down its outlook on the latter to negative on sour assets worries.
Fitch
Moody's
CRISIL
Egan-Jones Rating Company
European Rating Agency
Solution:
Global Rating agency Fitch has announced that ICICI Bank and Axis Bank have inequalities in their risk control mechanisms and has revised down its outlook on the latter to negative on sour assets worries.

Q9. Name the Senior journalist and writer who had passed away recently (June 2018) at the age of 79.
Vikram Chandra
Adiraju Venkateswara Rao
Prabhu Chawla
Vinod Dua
Biju Govind
Solution:
Senior journalist and writer Adiraju Venkateswara Rao passed away. He was 79. Rao worked in different Telugu and English newspapers. He also authored several books.

Q10. Union Minister for Water Resources, River Development and Ganga Rejuvenation, Shipping, Road Transport & Highways Nitin Gadkari released a book ‘Water productivity mapping of major Indian crops’. This book has been published by- ___________.
SIDBI
IRDAI
NABARD
SEBI
RBI
Solution:
Union Minister for Water Resources, River Development and Ganga Rejuvenation, Shipping, Road Transport & Highways Nitin Gadkari released a book ‘Water productivity mapping of major Indian crops’ published by NABARD in a function at New Delhi.

Q11. Name the NASA's record-breaking astronaut who retired recently after a 22-year-long career.
Sunita Williams
Peggy Whitson
Andrew J. Feustel
Scott Kelly
Serena Aunon-Chancellor
Solution:
NASA's record-breaking astronaut, Peggy Whitson, retired after a 22-year-long career. Whitson, who joined NASA as a researcher in 1986, has spent more time off Earth than any other American, totalling 665 days over three International Space Station missions.

Q12. The Tuirial Dam is an earth fill and gravity dam with 74m height across the Tuirial river near Kolasibin in the Indian state of-
Assam
Mizoram
Sikkim
Nagaland
Manipur
Solution:
The Tuirial Dam is an earth fill and gravity dam with 74m height across the Tuirial river near Kolasibin the Indian state of Mizoram.

Q13. The Gumti dam is built across the Gumti river in near Dumbur in the state of-
Arunachal Pradesh
Sikkim
Tripura
Nagaland
Manipur
Solution:
The Gumti dam is built across the Gumti river in near Dumbur in the state of Tripura with a 30-meter height to generate 8.6 MW power.

Q14. The Umiam Dam is constructedacrosss the Umiam river in which state?
Arunachal Pradesh
Meghalaya
Tripura
Nagaland
Manipur
Solution:
The Umiam Dam is constructedacrosss the Umiam river stream near to capital Shillong in Meghalaya with a height of 27.5 m. Umiam Dam project was the first Dam build in the North-east region of India.

Q15. Who is the present Administrator of National Aeronautics and Space Administration (NASA)?
Peter Nick
Robert Lightfoot
Scole Kidman
Jim Bridenstine
None of the given options is true
Solution:
NASA was founded in 1958. Jim Bridenstine is the 13th Administrator of NASA.

               


    

You may also like to read: