General Awareness Questions for IBPS PO/Clerk Exam | 20th August 2018

Dear Aspirants,

General Awareness for IBPS RRB PO/Clerk: 20th August 2018

Preparing for NIACL Assistant and IBPS RRB PO and Clerk Examination!! Don't miss the GA Quiz. One section that can help you bagging graceful marks in these examinations is General Awareness, that comprises of numerous sections like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. Here is the quiz on General Awareness that is being provided by Adda247 to help you ace graceful marks in IBPS RRB PO and Clerk Examinations. Not only this, these quizzes will also prove propitious for the upcoming NIACL Assistant Exam.



Q1. Rafael Nadal has won the French Open title 2018 by beating _________________ in straight sets.
Andy Murray
Dominic Thiem
Novak Djokovic
Roger Federer
Stan Wawrinka
Solution:
World number one Rafael Nadal won an 11th French Open title by beating Austrian Dominic Thiem in straight sets. Nadal, 32, won 6-4 6-3 6-2 to earn his 17th Grand Slam, three adrift of Roger Federer's all-time men's record.

Q2. The WHO has commended India's progress in reducing the MMR by 77 percent, from 556 per one lac live births in 1990 to 130 per one lac live births in 2016. What is the meaning of "R" in MMR?
Random
Rapid
Rating
Rate
Ratio
Solution:
The WHO has commended India's progress in reducing the maternal mortality ratio (MMR) by 77 percent, from 556 per one lac live births in 1990 to 130 per one lac live births in 2016. This progress puts the country on track towards achieving the Sustainable Development Goal target of an MMR below 70 by 2030. India's present MMR is below the Millennium Development Goal target.

Q3. India Meteorological Department (IMD) will use flash flood guidance system for the first time in the country to forecast floods. Currently, the Central Water Commission issues flood warnings. Who is Director General of IMD?
Keshari Nath Tripathi
Sanjay Mitra
Kanduri Jayaram Ramesh
MK Jain
Sharad Kumar
Solution:
India Meteorological Department (IMD) will use flash flood guidance system for the first time in the country to forecast floods. Currently, the Central Water Commission issues flood warnings. Kanduri Jayaram Ramesh is Director General of IMD.

Q4. ________________ will now monitor the cleanliness of its trains using WhatsApp groups supervised by senior officials.
Northern Railways
Eastern Railways
Western Railways
Southern Railways
Central Railways
Solution:
The Northern Railways will now monitor the cleanliness of its trains using WhatsApp groups supervised by senior officials. Every department, be it the pantry, bedrolls etc., will have separate WhatsApp groups, in which status report of cleanliness will be uploaded on a daily basis.

Q5. The Dow Jones Industrial Average, or simply the Dow, is a stock market index based in-
Germany
Japan
USA
China
Brazil
Solution:
The Dow Jones Industrial Average, or simply the Dow, is a stock market index that shows how 30 large, publicly owned companies based in the United States have traded during a standard trading session in the stock market.

Q6. The Nikkei index belongs to which of the following stock exchanges?
Tokyo
Beijing
New York
Bangkok
London
Solution:
Nikkei 225 is an index which belongs to the Tokyo Stock Exchange (TSE). The Nihon Keizai Shimbun (Nikkei) calculates the index daily since 1950.

Q7. The Hang Seng Index is a freefloat-adjusted market capitalization-weighted stock market index in-
Japan
Thailand
China
Hong Kong
Singapore
Solution:
The Hang Seng Index is a freefloat-adjusted market capitalization-weighted stock market index in Hong Kong.

Q8. With 1,86,000 Indian students currently studying in the United States, India is the second highest sender of foreign students to the US, next only to-
UK
Singapore
Canada
China
Japan
Solution:
With 1,86,000 Indian students currently studying in the United States, India is the second highest sender of foreign students to the US, next only to China.

Q9. Which of the following country has lifted the Intercontinental Cup football title 2018?
UAE
China
Japan
Kenya
India
Solution:
India has lifted the Intercontinental Cup football title. In the summit clash in Mumbai, they defeated Kenya 2-nil. Both the goals were netted by skipper Sunil Chhetri. He gave India the lead in the eighth minute before scoring the second goal in the 29th minute.

Q10. In which year, Government of India was established the India Meteorological Department (IMD)?
1855
1920
1890
1875
1975
Solution:
In 1875, the Government of India established the IMD.

Q11. According to WHO Regional Director for South-East Asia, Poonam Khetrapal, India has made a concerted push to increase access to quality maternal health services with the coverage of essential maternal health services has doubled since 2005. WHO was established on-
07th April 1955
07th April 1944
07th April 1948
07th April 1945
07th April 1950
Solution:
According to WHO Regional Director for South-East Asia, Poonam Khetrapal, India has made a concerted push to increase access to quality maternal health services with the coverage of essential maternal health services has doubled since 2005. WHO was established on 7th April 1948.

Q12. Nizam Sagar Dam is in which of the following state?
Madhya Pradesh
Telangana
Bihar
Karnataka
Maharashtra
Solution:
Nizam Sagar Dam is an Indian dam. It is a reservoir constructed across the Manjira River, a tributary of the Godavari River, between Achampet and Banjapalle villages of the Nizamabad district in Telangana, India.

Q13. Narora Atomic Power Station is in which of the following Indian state?
Uttar Pradesh
Rajasthan
Tamil Nadu
Maharashtra
Karnataka
Solution:
Narora Atomic Power Station is located in Narora, Bulandshahar District in Uttar Pradesh, India. Commercial operation of unit 1 began on 1 January 1991. Unit 2 began commercial operation on 1 July 1992. Each unit has a capacity of 220 MW.

Q14. Wankhede Stadium is in which of the following city?
Mumbai
Chennai
Kolkata
Delhi
Pune
Solution:
The Wankhede Stadium is a cricket stadium in Mumbai, Maharashtra.

Q15. World number one Rafael Nadal won an ____________ French Open title in 2018.
09th
11th
10th
12th
08th
Solution:
World number one Rafael Nadal won an 11th French Open title by beating Austrian Dominic Thiem in straight sets. Nadal, 32, won 6-4 6-3 6-2 to earn his 17th Grand Slam, three adrift of Roger Federer's all-time men's record.

               

    

You may also like to read:

Print Friendly and PDF