General Awareness Questions for RBI Grade-B Officers Exam | 13th August 2018

Dear Aspirants,

General Awareness Questions for RBI Grade-B Officers Exam | 09th August 2018

General Awareness for RBI Grade-B Officers Prelims: 13th August 2018

Preparing for RBI Officers and IBPS RRB PO and Clerk Examination!! Don't miss the GA Quiz. One section that can help you bagging graceful marks in these examinations is General Awareness, that comprises of numerous sections like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. Here is the quiz on General Awareness that is being provided by Adda247 to help you ace graceful marks in IBPS RRB PO and Clerk Examinations. Not only this, these quizzes will also prove propitious for the upcoming RBI Grade-B Officers Exam.

Q1. President Ram Nath Kovind has declared Tripura's queen variety ____________ as state fruit and its export was a major step in connecting the state with world trade.
(a) orange
(b) grapes 
(c) jackfruit
(d) banana
(e) pineapple

S1. Ans.(e)
Sol. President Ram Nath Kovind has declared Tripura's queen variety pineapple as state fruit and its export was a major step in connecting the state with world trade.

Q2. In a bid to check loan defaults, RBI stated that a PCR will be set up containing information on all borrowers to ensure financial stability. PCR stands for-
(a) Public Credit Review 
(b) Public Credit Registry
(c) Public Customer Registry
(d) Product Credit Registry
(e) Personal Credit Registry

S2. Ans.(b)
Sol. In a bid to check loan defaults, RBI stated that a Public Credit Registry (PCR) will be set up containing information on all borrowers to ensure financial stability. Following a report by Yeshwant M Deosthalee headed High-Level Task Force, RBI stated it has considered the recommendations and decided to set up a PCR in a modular and phased manner.

Q3. in a swift operation, the Indian Navy has rescued 38 Indians from Socotra island in ____________ where they were stranded for nearly 10 days after a severe cyclonic storm hit the area as part of the operation ‘NISTAR.
(a) Qatar
(b) Kuwait
(c) Iraq
(d) Yemen
(e) Somalia

S3. Ans.(d)
Sol. In a swift operation, the Indian Navy has rescued 38 Indians from Socotra island in Yemen where they were stranded for nearly 10 days after a severe cyclonic storm hit the area.

Q4. The Eleventh edition of Geo-Intelligence Asia 2018 organized by GeoSpatial Media and Communication with Directorate General of Information System as Knowledge Partners and Military Survey as Co-organisers, took place in-
(a) New Delhi
(b) Kolkata
(c) Chennai
(d) Mumbai
(e) Hyderabad

S4. Ans.(a)
Sol. The Eleventh edition of Geo-Intelligence Asia 2018 organized by GeoSpatial Media and Communication with Directorate General of Information System as Knowledge Partners and Military Survey as Co-organisers, took place in New Delhi. The theme of the Seminar was ‘Geo-Spatial: A Force Multiplier for Defence and Industrial Security’.

Q5. CRR is the amount of funds that the banks have to keep with the RBI. What is the full form of CRR?
(a) Cash Rate Ratio 
(b) Cash Reserve Rate 
(c) Cash Reserve Ratio
(d) Common Reserve Ratio 
(e) Core Reserve Ratio

S5. Ans.(c)
Sol. Cash Reserve Ratio (CRR) is the amount of funds that the banks have to keep with the RBI.

Q6. MSF rate refers to the rate at which the scheduled banks can borrow funds overnight from RBI against government securities. What is the meaning of "F" in MSF?
(a) Funded
(b) Financial
(c) Flow 
(d) Facility
(e) Fund

S6. Ans.(d)
Sol. Marginal Standing Facility (MSF) rate refers to the rate at which the scheduled banks can borrow funds overnight from RBI against government securities.

Q7. ETFs are mutual funds listed and traded on stock exchanges like shares. ETFs stands for-
(a) Electronic Traded Funds
(b) Exchange Time Funds
(c) Exchange Traded Finance
(d) Exchange Traded Flows
(e) Exchange Traded Funds

S7. Ans.(e)
Sol. Exchange Traded Funds (ETFs) are mutual funds listed and traded on stock exchanges like shares.

Q8. Name the actor, who has received the prestigious Outstanding Achievement honor at the upcoming International Indian Film Academy (IIFA) awards ceremony in Bangkok.
(a) Amitabh Bachchan
(b) Vinod Khanna
(c) Anupam Kher
(d) Paresh Rawal
(e) Johnny Lever

S8. Ans.(c)
Sol. Veteran actor Anupam Kher has received the prestigious Outstanding Achievement honour at the upcoming International Indian Film Academy (IIFA) awards ceremony in Bangkok.

Q9. In which city, 18th Shanghai Cooperation Organisation (SCO) summit was held recently?
(a) Shenzhen
(b) Beijing
(c) Guangzhou
(d) Qingdao
(e) Shanghai

S8. Ans.(c)
Sol. Veteran actor Anupam Kher has received the prestigious Outstanding Achievement honour at the upcoming International Indian Film Academy (IIFA) awards ceremony in Bangkok.

Q10. Who has won her first Grand Slam title in the French Open final 2018?
(a) Simona Halep
(b) Roland Garros
(c) Sloane Stephens
(d) Venus Williams
(e) Lyndrea Price

S10. Ans.(a)
Sol. World number one Simona Halep has won her first Grand Slam title with a gutsy comeback victory over American 10th seed Sloane Stephens in the French Open final. Halep, who had lost her three previous major finals, went a set and a breakdown at Roland Garros.

Q11. Narayan Prasad Singh was popularly known as 'Rasaraj' was passed away recently. Singh earned his name in the world of-
(a) Bengali Music
(b) Odia Music
(c) Tamil Music
(d) Kannada Music
(e) Hindi Music

S11. Ans.(b)
Sol. Odisha's most popular lyricist, Narayan Prasad Singh was popularly known as 'Rasaraj' passed away at his residence in Bhubaneswar. Singh was 86. Born on May 28th, 1933 at Koeli village, Singh earned his name in the world of Odia music. He was the lyricist of several popular melodious songs in Odia cinema.

Q12. Ulaanbaatar is the capital of which country?
(a) Turkey
(b) Spain
(c) Mongolia
(d) Turkmenistan
(e) Ethiopia

S12. Ans.(c)
Sol. Ulaanbaatar, formerly anglicised as Ulan Bator is Mongolia's capital and largest city.

Q13. What is the currency of Spain?
(a) Euro 
(b) Peso
(c) Dollar
(d) Dinar
(e) Rupee

S13. Ans.(a)
Sol. The currency in Spain is the euro, the same as in other European Union countries.

Q14. Which of the following country is not a member of G20? 
(a) France
(b) Italy
(c) Pakistan
(d) Argentina
(e) Turkey

S14. Ans.(c)
Sol. The members of the G20 are: Argentina, Australia, Brazil, Canada, China, France, Germany, India, Indonesia, Italy, Japan, Republic of Korea, Mexico, Russia, Saudi Arabia, South Africa, Turkey, United Kingdom, United States, and the European Union.

Q15. India and China has signed ___________ bilateral agreements following the meeting between the Prime Minister Narendra Modi and Chinese President Xi Jinping on the sidelines of the summit recently.
(a) one
(b) eight
(c) six
(d) five
(e) two

S15. Ans.(e)
Sol. India and China signed two bilateral agreements following the meeting between the Prime Minister Narendra Modi and Chinese President Xi Jinping on the sidelines of the summit. The agreements include continuing to share Brahmaputra water data during flood season and exporting non-Basmati rice to China.

    

You may also like to read:


Print Friendly and PDF