General Awareness Questions for RBI Grade-B Officers Exam | 08th August 2018

Dear Aspirants,

General Awareness Questions for RBI Grade-B Officers Exam | 08th August 2018

General Awareness for RBI Grade-B Officers Prelims: 8th August 2018

Preparing for RBI Officers and IBPS RRB PO and Clerk Examination!! Don't miss the GA Quiz. One section that can help you bagging graceful marks in these examinations is General Awareness, that comprises of numerous sections like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. Here is the quiz on General Awareness that is being provided by Adda247 to help you ace graceful marks in IBPS RRB PO and Clerk Examinations. Not only this, these quizzes will also prove propitious for the upcoming RBI Grade-B Officers Exam.



Q1. In which state Polythene has been completely prohibited from 31st July 2018? 
Bihar
Gujarat
Kerala
Uttarakhand
West Bengal
Solution:
In Uttarakhand, Polythene has been completely prohibited from 31st July in the state.

Q2. Which state government will provide the financial grant of 1,000 rupees per quintal to those farmers whose tur and gram could not be purchased by the administration before the May 31 deadline?
Odisha
Maharashtra
Uttar Pradesh
Assam
Karnataka
Solution:
Maharashtra government will provide the financial grant of 1,000 rupees per quintal to those farmers whose tur and gram could not be purchased by the administration before the May 31 deadline. The state government had set up tur procurement target of 44.6 lakh quintals.

Q3. Name the country, which was the global host nation for the 43rd edition of World Environment Day 2018?
Russia
Canada
Japan
China
India
Solution:
Prime Minister Narendra Modi has addressed the global celebrations of World Environment Day 2018 on 05th June in New Delhi. Prime Minister also visited the exhibition set up on the occasion, themed 'Beat Plastic Pollution'. India was the global host nation for the 43rd edition of this event.

Q4. The anti-poverty agency of World Bank predicts global growth will decelerate slightly from a solid __________ percent this year to ___________ percent next year (2019) and ___________ percent in 2020.
3.1 percent, 3.0 percent and 2.9 percent
3.2 percent, 3.4 percent and 2.1 percent
3.3 percent, 3.0 percent and 2.9 percent
3.0 percent, 2.1 percent and 2.9 percent
2.9 percent, 3.5 percent and 2.3 percent
Solution:
The steadily expanding global economy should remain resilient, at least for a couple of years, the World Bank has stated. The anti-poverty agency predicts global growth will decelerate slightly from a solid 3.1 percent this year to 3 percent next year and 2.9 percent in 2020.

Q5. ___________ is a cheque clearing system undertaken by the Reserve Bank of India (RBI) for faster clearing of cheques.
IMPS
CBS
NPCI
CTS
NFS
Solution:
Cheque Truncation System (CTS) is a cheque clearing system undertaken by the Reserve Bank of India (RBI) for faster clearing of cheques.

Q6. NFS is the largest network of shared automated teller machines in India. What is the full form of NFS?
National Financial Switch
National Financial Service
National Financial System
National Financial Security
National Financial Solutions
Solution:
National Financial Switch is the largest network of shared automated teller machines in India. It was designed, developed and deployed by the Institute for Development and Research in Banking Technology (IDRBT).

Q7. What is the meaning of "T" in CTS?
Target
Transport
Transfer
Timing
Truncation
Solution:
CTS stands for Cheque Truncation System.

Q8. Name the person, who is the only sportsperson from India to be featured in the list, is ranked 83rd with earnings of USD 24 million of Forbes’ compilation.
Rohit Sharma
PV Sindhu
Virat Kohli
MS Dhoni
Mithali Raj
Solution:
India cricket captain Virat Kohli is among the world’s highest-paid athletes, according to a Forbes’ compilation topped by American boxing champion Floyd Mayweather. Kohli, the only sportsperson from India to be featured in the list, is ranked 83rd with earnings of USD 24 million.

Q9. Which state has announced an outstanding power bill waiver scheme for laborers and poor families recently?
Telangana
Gujarat
Kerala
West Bengal
Madhya Pradesh
Solution:
The Madhya Pradesh government has announced an outstanding power bill waiver scheme for laborers and poor families. The state cabinet headed by Chief Minister Shivraj Singh Chouhan approved the Bijli Bill Mafi Yojana 2018 (Power Bill Waiver Scheme) which is expected to benefit about 77 lakh people of the state.

Q10. The two-day 49th Conference of Governors concluded in-
Patna
Bengaluru
Chennai
New Delhi
Kolkata
Solution:
The two-day 49th Conference of Governors concluded in New Delhi. The President exhorted Governors to take the lead in adopting modern technology and methods.

Q11. Monetary Policy Committee (MPC) of RBI has increased the policy Repo Rate under the liquidity adjustment facility (LAF) by ___________ basis points in the third Bi-monthly Monetary Policy Statement (2018-19).
50 bps
75 bps
25 bps
10 bps
100 bps
Solution:
. Monetary Policy Committee (MPC) of Reserve Bank of India has increased the policy Repo Rate under the liquidity adjustment facility (LAF) by 25 basis points to 6.50 percent in the third Bi-monthly Monetary Policy Statement (2018-19).

Q12. Name of the parliament of Vietnam is......
National Assembly
Congress
Federal Assembly
House of Assembly
National Parliament
Solution:
The National Assembly is Vietnam's legislative body. The Constitution of Vietnam recognizes the assembly as "the highest organ of state power." The National Assembly, a 498-member unicameral body elected to a five-year term, meets twice a year. The assembly appoints the President, the Prime Minister, the Chief Justice of the Supreme People's Court of Vietnam, the Head of the Supreme People's Procuracy of Vietnam, and the 21-member Government.

Q13. Kodasalli Dam is in which of the following state?
Madhya Pradesh
Uttar Pradesh
Himachal Pradesh
Jammu and kashmir
Karnataka
Solution:
Kodasalli Dam is built across the Kali River in Yellapura taluk of Uttara Kannada district of Karnataka state, India. This dam was built by Karnataka Power Corporation Limited.

Q14. The Melghat Tiger reserve is in...?
Odisha
Assam
Karnataka
Gujarat
Maharashtra
Solution:
Melghat Tiger reserve is situated in the Satpura hill ranges of Central India, Melghat Tiger Reserve lies in Melghat Forests of Amravati district in Vidarbha region of Maharashtra.

Q15. The Election Commission has launched it's online RTI Portal. The portal __________________ will facilitate applicants seeking information under the Right to Information Act.
rti.eci.nic.org
rti.eci.nic.in
rti.eci.nic.com
rti.eci.res.in
rti.ecio.nic.in
Solution:
The Election Commission has launched it's online RTI Portal. The portal- rti.eci.nic.in will facilitate applicants seeking information under the Right to Information Act. The portal also facilitates the online reply to applications and also for making first appeal and reply thereto.

               



Print Friendly and PDF