General Awareness Questions for RBI Grade-B Officers Exam | 09th August 2018

Dear Aspirants,

General Awareness Questions for RBI Grade-B Officers Exam | 09th August 2018

General Awareness for RBI Grade-B Officers Prelims: 9th August 2018

Preparing for RBI Officers and IBPS RRB PO and Clerk Examination!! Don't miss the GA Quiz. One section that can help you bagging graceful marks in these examinations is General Awareness, that comprises of numerous sections like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. Here is the quiz on General Awareness that is being provided by Adda247 to help you ace graceful marks in IBPS RRB PO and Clerk Examinations. Not only this, these quizzes will also prove propitious for the upcoming RBI Grade-B Officers Exam.



Q1. World Oceans Day helps raise the profile of the ocean and inspire more involvement in helping to conserve this amazing resource we all depend on. World Oceans Day observed on-
12th June
09th June
08th June
05th June
01st June
Solution:
On June 8th each year, we celebrate the ocean, its importance in our lives, and how we can protect it. World Oceans Day helps raise the profile of the ocean and inspire more involvement in helping to conserve this amazing resource we all depend on.

Q2. Which state government has launched a "Business First Portal" recently.
Assam
Kerala
Gujarat
Haryana
Punjab
Solution:
In a major step to give a big push towards the ease of doing business in Punjab, the state government has launched a "Business First Portal". It was unveiled by Industry Minister Sunder Sham Arora in Jalandhar.

Q3. Name the state government, which has decided to do away with semester system in undergraduate (UG) courses and revert to annual examination system recently?
Himachal Pradesh
West Bengal
Maharashtra
Jharkhand
Tamil Nadu
Solution:
The Himachal Pradesh government has decided to do away with semester system in undergraduate (UG) courses and revert to annual examination system.

Q4. Minister of State for Defence, Dr Subhash Bhamre has dedicated a highway tunnel at Theng near Chungthang in north ___________ to the nation.
Arunachal Pradesh
Tripura
Nagaland
Sikkim
Meghalaya
Solution:
Minister of State for Defence, Dr, Subhash Bhamre has dedicated a highway tunnel at Theng near Chungthang in north Sikkim to the nation. The tunnel will benefit the tourism and rapidly propel the growth of the state.

Q5. In which year National Company Law Tribunal (NCLT) was set up-
2012
2013
2014
2015
2016
Solution:
The Central Government has constituted National Company Law Tribunal (NCLT) under section 408 of the Companies Act, 2013 (18 of 2013) w.e.f. 01st June 2016.

Q6. In the first phase of National Company Law Tribunal the Ministry of Corporate Affairs have set up eleven Benches, one Principal Bench. The Principal Bench is located in-
Bengaluru
Kolkata
Mumbai
New Delhi
Chennai
Solution:
In the first phase of the National Company Law Tribunal, Ministry of Corporate Affairs have set up eleven Benches, one Principal Bench at New Delhi and ten Benches at New Delhi, Ahmadabad, Allahabad, Bengaluru, Chandigarh, Chennai, Guahati, Hyderabad, Kolkata and Mumbai. These Benches will be headed by the President and 16 Judicial Members and 09 Technical Members at different locations.

Q7. The NCLAT was constituted under Section 410 of the Companies Act, 2013. What is the meaning of "A" in NCALT?
Agreement
Association
Appellate
Agency
Authority
Solution:
National Company Law Appellate Tribunal (NCLAT) was constituted under Section 410 of the Companies Act, 2013 for hearing appeals against the orders of National Company Law Tribunal(s) (NCLT), with effect from 1st June, 2016.

Q8. Reserve Bank has stated that interest subsidy scheme on short-term crop loans of up to ___________ rupees will be implemented through the DBT mode from the current financial year.
one lakh
three lakhs
five lakhs
seven lakhs
two lakhs
Solution:
Reserve Bank has stated that interest subsidy scheme on short-term crop loans of up to three lakh rupees will be implemented through the Direct Benefit Transfer (DBT) mode from the current financial year.

Q9. RBI has made changes in the Gold Monetisation Scheme (GMS) to make it more attractive. In which year Gold Monetisation Scheme was launched?
2016
2014
2013
2015
2017
Solution:
RBI has made changes in the Gold Monetisation Scheme (GMS) to make it more attractive. The revamping of the scheme is aimed at enabling people to open a hassle-free gold deposit account. Gold Monetisation Scheme was launched in November 2015.

Q10. Minister of Youth Affairs and Sports Rajyavardhan Rathore has approved the upward revision of pension to meritorious sportspersons. Following the upward revision of pension, the medallist at the Olympic/Para-Olympic Games will get-?
Rs.20,000
Rs.30,000
Rs.10,000
Rs.50,000
Rs.40,000
Solution:
Minister of Youth Affairs and Sports Rajyavardhan Rathore has approved the upward revision of pension to meritorious sportspersons. Under the revision, the rate of pension has been doubled of the existing rate of pension on winning medals in international sports events. Following the upward revision of pension, the medallist at the Olympic/Para-Olympic Games will get Rs.20,000 while a gold medallist at World Cup/World Championship in Olympic and Asian Games disciplines will get Rs.16,000.

Q11. Who has become the first batter from India to score 2000 runs in T20I cricket?
Suresh Raina
Rohit Sharma
Mithali Raj
Virat Kohli
MS Dhoni
Solution:
Indian cricketer Mithali Raj has become the first batter from the country to score 2000 runs in T20I cricket. She achieved the feat during India's Women's T20 Asia Cup match against Sri Lanka in Kuala Lumpur. Mithali has now scored 2015 runs in 74 T20Is with the help of 14 half-centuries. She has a decent average of 38.01 with the highest score of 76 not out.

Q12. The International Day of Older Persons is observed on?
(a) 02nd October
(b) 24th October
(c) 16th October
(d) 31st October
(e) 01st October
S12. Ans.(e)
Sol. The International Day of Older Persons is observed on October 1 each year. On December 14, 1990 the United Nations General Assembly voted to establish October 1 as the International Day of Older Persons as recorded in Resolution 45/106. The holiday was observed for the first time on October 1, 1991.

Q13. Mahakaleshwar Jyotirlinga is one of the most famous Hindu temples dedicated to Lord Shiva and is one of the twelve Jyotirlingams, which are supposed to be the most sacred abodes of Lord Shiva in which of the following state?
Himachal Pradesh
Arunachal Pradesh
Madhya Pradesh
Uttar Pradesh
Andhra Pradesh
Solution:
The International Day of Older Persons is observed on October 1 each year. On December 14, 1990 the United Nations General Assembly voted to establish October 1 as the International Day of Older Persons as recorded in Resolution 45/106. The holiday was observed for the first time on October 1, 1991.

Q14. The United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization or UNESCO is a specialized agency of the United Nations based in-
New York
The Hague
Paris
Moscow
Geneva
Solution:
The United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization is a specialized agency of the United Nations based in Paris.

Q15. Name the player, who's phenomenal batting form has fetched him the BCCI's best cricketer award for two seasons?
Hardik Pandya
Rohit Sharma
Yuvraj Singh
MS Dhoni
Virat Kohli
Solution:
India captain Virat Kohli's phenomenal batting form has fetched him the BCCI's best cricketer award for two seasons, while World Cup stars Harmanpreet Kaur and Smriti Mandhana were chosen for the women's equivalent of the honour, the Board announced.

               



Print Friendly and PDF

No comments