IBPS RRB IT Officer Professional Knowledge Quiz: 31st August

ibps-rrb-it-officer-quiz

IBPS RRB Officer Scale-II is amongst the most reputed jobs in the Banking Sector and many Aspirants work hard to get this job. The exam for this post consists of various subjects other than the common subjects in Bank exams. Here we are providing you with a quiz based on Information Technology which will cover topics like Networking, Computer Software and Hardware, Computer Security, DBMS, Computer Organisation etc. Practice with the questions based on the most updated pattern. 



Q1. Which of the following is not proper state of transaction?
Partially aborted
Partially committed
Aborted
Committed
Active
Solution:
Transaction is a logical unit of work that represents real-world events of any organization or an enterprise whereas concurrency control is the management of concurrent transaction execution. States of transaction are- Active, partially committed, failed, aborted, committed.

Q2. 802.11 is use in which technology.
Wireless LAN
ARPANET
ETHERNET
BITNET
None of these
Solution:
802.11 and 802.11x refers to a family of specifications developed by the IEEE for wireless LAN (WLAN) technology. 802.11 specifies an over-the-air interface between a wireless client and a base station or between two wireless clients.

Q3. Which of the following algorithms solves the all pair shortest path problem?
Diskstra’s algorithm
Floyd’s algorithm
Prims algorithm
Bellman algorithm
None of these
Solution:
Floyd-Warshall algorithm is a procedure, which is used to find the shortest path among all pairs of nodes in a graph, which does not contain any cycles of negative length. The main advantage of Floyd Warshall algorithm is its simplicity.

Q4. A switch uses ……….. Address of machine to transfer data
MAC
IP
Header
a & b
None of these
Solution:
Switch work on data link layer and it use MAC Address of machine to transfer data. A media access control address (MAC address) of a computer is a unique identifier assigned to network interfaces for communications at the data link layer of a network segment.

Q5. Which command is use for sorting the table?
Like
Distinct
Group By
Order By
None of these
Solution:
ORDER BY command is used to sort the result-set in ascending or descending order. ORDER BY keyword sorts the records in ascending order by default.

Q6. Which of the following is the goal of normalization?
Minimize the number of relation
Minimize the number of entity
Minimize the number of tables
Minimize the data redundancy
None of these
Solution:
Normalization is a systematic approach of decomposing tables to eliminate data redundancy and undesirable characteristics like Insertion, Update and Deletion Anomalies. It is a multi-step process that puts data into tabular form by removing duplicated data from the relation tables.

Q7. Breadth first search uses which of the following method.
Stack
Set
List
Queue
None of these
Solution:
Breadth First Search (BFS) algorithm traverses a graph in a breadthward motion and uses a queue to remember to get the next vertex to start a search, when a dead end occurs in any iteration.

Q8. “PaaS” stand for in cloud computing_____
Protocol as a service
Platform as a service
Platform as a system
Performance as a service
None of these
Solution:
Platform as a Service, often simply referred to as PaaS, is a category of cloud computing that provides a platform and environment to allow developers to build applications and services over the internet. PaaS services are hosted in the cloud and accessed by users simply via their web browser.

Q9. What is the process of defining a method in terms of itself that is a method that calls itself?
Polymorphism
Abstraction
Encapsulation
Recursion
None of these
Solution:
Recursion in java is a process in which a method calls itself continuously. A method in java that calls itself is called recursive method.

Q10. A transmission in which receiver receives the data simultaneous as it is relayed is called_
Video conferencing
Online transmission
Real time transmission
Offline transmission
None of these
Solution:
Real time transmission is simultaneous transfer of data such as in a telephone conversation or video conferencing as opposed to time-shifting where data is first stored and then transmitted.

Q11. Which of the following layer is not User Support layer?
Session layer
Presentation layer
Application layer
Both (b) and (c)
Data Link Layer
Solution:
Data link layer is network support layer. The network support layers are Physical layer, Data link layer and Network layer. These layers deal with electrical specifications, physical connection, transport timing and reliability. The user support layers are: Session layer, Presentation layer, Application layer. These allow interoperability among unrelated software system. Transport layer provides end to end reliable data transmission.

Q12. A circular list can be used to represent what type data structure?
A queue
B-tree
B++ tree
All
None of these
Solution:
A circular list can be used to represent a queue. Nodes can be accessed easily and deletion of nodes is easier.

Q13. Which one of these popular windows feature is not include in window 8?
Desktop
Office Assistant Paperclip
Wallpaper
Start Button
None of these
Solution:
Start button is not the feature of windows 8, but in windows 10 start button is include.

Q14.which feature provides a cloud storage area where you can store files in a private and secure online location that you can access from any computer?
Sky Drive
Wireless Drop
Network
Over Drive
Cloud Connect
Solution:
SkyDrive is an internet-based storage platform offered for free by Microsoft to anyone with a Microsoft account. SkyDrive provides a cloud storage area where you can store files in a private and secure online location that you can access from any computer.

Q15. Unix is originally written in which language?
C
Machine language
Assembly language
Perl
None of these
Solution:
UNIX is originally written in assembly language, later rewritten to C.