Miscellaneous Quiz for IBPS PO Prelims Exam: 24th August 2018

Dear Aspirants, 

vocabulary-ibps-po-prelims-exam

Reading Comprehension for IBPS PO Prelims Exam

IBPS PO Prelims is in its way and lot of aspirants are heading towards new hopes with this upcoming opportunity. Thus, English Language can be an impetus for their success by saving time and scoring well. So, instead of boiling the ocean, try building up a strong vocabulary, an effective knowledge of grammar, and efficient comprehension skills so as to be on the ball to face this particular section. Here is a quiz on English Language being provided by Adda247 to let you practice the best of latest pattern English Questions for upcoming IBPS PO exam.



Directions (1-5): In each of the question given below a/an idiom/phrase is given in bold which is then followed by five options which then tries to decipher its meaning as used in the sentence. Choose the option which gives the meaning of the given idiom/phrase. 

 Q1. A bird in the hand is worth two in the bush
What is likely to happen will be happened at any cost
What is more important should be ignored
What you don't have should be worried rather than for what you have
What you have is worth more than what you might have later
What is left behind shouldn't be recalled
Solution:
Meaning: It's better to have the certainty of a small thing than the possibility of a greater one which may come to nothing.

Q2. A perfect storm
the best possible situation
the worst possible situation
a perfect mixture of the two opposite things
two different people in a same situation
to make a good thing worse
Solution:
Meaning: the worst possible situation

Q3. Ignorance is bliss
To overlook someone is something like to not to be gentle
To ignore is such a big loss
Little knowledge is a dangerous thing
You're better off not knowing
To know about something and put yourself in a danger
Solution:
Meaning: said to emphasize that sometimes it is better for you if you do not know all the facts about a situation

Q4. It takes one to know one
to act like a stupid person
to take someone for granted
to be harsh with someone
to go so much deep while recognizing someone
to be as bad as someone else is
Solution:
Meaning: used for saying that someone must have a bad quality themselves if they can recognize it in other people

Q5. Live and learn
to be familiar with the surroundings
to be very energetic
learn through your mistakes or experience
to die for a dream
to be very passionate about something
Solution:
Meaning: learn through your mistakes or experience

Direction (6-10): In each of the questions given below a sentence is given which is then divided into five parts out of which last part is correct. There is no error in three out of four remaining parts and therefore only one of the parts (other than the bold one) is incorrect. You must choose the grammatically incorrect part as your answer.

 Q6. The Forensic Science Laboratory’s report on the(A)/ death of Lakshmivara Tirtha Swami of Shiroor Mutt(B)/, received by the police, has state that no(C)/ traces of poison of any kind or heavy metals were found(D)/ in the seer’s body, according to police sources(E).
A
B
C
D
No error
Solution:
Replace 'state' with 'stated' as present perfect tense will take the third form of the verb always.

Q7. We had dropped the Gemini and food packets(A)/ on the highway. There was absolute mayhem(B)/, with the floods running riot(C)/. There was not a single building where(D)/ you would overfly and people were not on top(E).
A
B
C
D
No error
Solution:
The sentence is grammatically correct

Q8. The Indian Army has issued a warning(A)/ against a fake video in which a man wears Army(B)/ combat uniform is seen making statements against(C)/ the way the Kerala Government is carrying(D)/ out the flood rescue effort(E).
A
B
C
D
No error
Solution:
Replace 'wears' with 'wearing'. There should be a correct use of verb as per the context.

Q9. Now, researchers have proved this(A)/ to be true in Meghalaya with the finding that(B)/ wooded cultivated areas support multiple bird groups(C)/ that played various roles — from insect controllers(D)/ to fruit-eating seed dispersers — in the ecosystem(E).
A
B
C
D
No error
Solution:
Replace 'played' with 'play'. The given sentence is in present form of tense, thus, it will take first form of the verb rather than the third one.

Q10. The site of a basking shark’s brooding silhouette gliding through(A)/ the waters off western France is more(B)/ than just a rare treat for(C)/ sailors — it is a boon for scientists trying(D)/ to trace its secretive migrations across the globe(E).
A
B
C
D
No error
Solution:
Replace 'site' with 'sight'. Here, in the context, 'sight' has been referred to the scenes witnessed by the sailors.

Directions (11-15): Choose the word which is not the synonym of the given bold word in each of the following questions.

 Q11. ANNEX
addendum
adjunct
lessening
supplement
ell
Solution:
Meaning: attach to Antonym: lessening

Q12. APOCRYPHAL
authentic
fictitious
unauthenticated
fake
bogus
Solution:
Meaning: being of questionable authenticity Antonym: authentic

Q13. CAMARADERIE
conviviality
intimacy
sociability
fellowship
gloom
Solution:
Meaning: the quality of affording easy familiarity and sociability Antonym: gloom

Q14. INJUNCTION
admonition
allowance
exhortation
prohibition
enjoinder
Solution:
Meaning: a judicial remedy to prohibit a party from doing something Antonym: allowance

Q15. LICENTIOUS
carnal
chaste
debauched
amoral
lascivious lascivious
Solution:
Meaning: lacking moral discipline Antonym: chaste

               

You May also like to Read:


Print Friendly and PDF