Miscellaneous Quiz for IBPS PO Prelims Exam: 26th August 2018

Dear Aspirants, 

vocabulary-ibps-po-prelims-exam

English Quiz for IBPS PO Prelims Exam

IBPS PO Prelims is in its way and lot of aspirants are heading towards new hopes with this upcoming opportunity. Thus, English Language can be an impetus for their success by saving time and scoring well. So, instead of boiling the ocean, try building up a strong vocabulary, an effective knowledge of grammar, and efficient comprehension skills so as to be on the ball to face this particular section. Here is a quiz on English Language being provided by Adda247 to let you practice the best of latest pattern English Questions for upcoming IBPS PO exam.
Direction (1-5): In each of the questions given below a sentence is given which is then divided into five parts. There is no error in four out of five parts and therefore only one of the parts is incorrect. You must choose the grammatically incorrect part as your answer. 

Q1. The pistol, which was used to killed(A)/ Narendra Dabholkar and was also one(B)/ of the weapons used in the(C)/ murder of Govind Pansare, is not(D)/ working, the probe had indicated(E).
(a) A
(b) B
(c) C
(d) D
(e) E
Solutions
S1. Ans.(a)
Sol. Replace 'killed' with 'kill' because 'to' is always followed by the first form of the verb.

Q2. Indian companies are investing more(A)/ on securing their data rather than pumping more(B)/ money into technology as they trying to build(C)/ comprehensive solutions to prevent hackers(D)/ from attacking their network(E).
(a) A
(b) B
(c) C
(d) D
(e) E
S2. Ans.(c)
Sol. Replace 'trying' to 'try' as use of continuous tense makes it grammatically incorrect. It should rather be followed by a helping verb if we use continuous tense here.

Q3. The device cost may came down, but the(A)/ need for building an overall solution(B)/ which has more components, and(C)/ upgrading it with more features(D)/ and functionalities, that is on the rise(E).
(a) A
(b) B
(c) C
(d) D
(e) E
S3. Ans.(a)
Sol. Replace 'came' with 'come' because 'may' is a modal which should be followed by the first form of the verb.

Q4. Amol Kale reportedly told interrogators(A)/ that they were trying to create ‘multiple self-contained teams’(B)/ to execution multiple plots. His(C)/ diary had entries pointing to several(D)/ plots targeting rationalists in Karnataka(E).
(a) A
(b) B
(c) C
(d) D
(e) E
S4. Ans.(c)
Sol. Replace 'execution' with 'execute' because 'to' is always be followed by the first form of the verb. Moreover, the context needs a verb rather than a noun.

Q5. Some of worst flooding in India in a century(A)/ killed hundreds of people in the(B)/ southern states of Kerala and Karnataka earlier this month(C)/, both of which account for more than 90% of the(D)/ country’s total coffee production(E).
(a) A
(b) B
(c) C
(d) D
(e) E
S5. Ans.(a)
Sol. 'worst' will be followed by the article 'the' as it does in case of the superlative degree.

Directions (6-10): In the passage given below there are blanks which are to be filled with the options given below. Find out the appropriate word in each case which can most suitably complete the sentence without altering the meaning of the statement. 

It is not only this __(6)__ between convention and written document that has created space for the current controversy. Irrespective of what was agreed upon in the past, democracies should be supple enough to __(7)__ to emergencies in ways that benefit the greater common good. It serves well no citizen of India for the government to stand on mere precedent or pride to turn down genuine offers of help, in terms of funds or expert teams — or to even ask for help. Offers of aid from foreign governments must naturally be __(8)__ to see if they compromise national security and other interests. But to stand on notions of self-reliance in a multilateral world, to __(9)__ a helping hand, is to be beholden to a strange pride. There is no shame in taking help, just as there should be no __(10)__ in offering it. India has a longstanding tradition of rushing help elsewhere. Leaving Centre-State politics, if any, aside, the government should not just gracefully accept the assistance for Kerala, it should junk the 2004 precedent.

Q6. 
(a) gapping
(b) mismatch
(c) connected
(d) way
(e) abridged
S6. Ans.(b)
Sol. 'mismatch' as it created a space for the current controversy. Thus, the sentence is having a negative tone.

Q7.
(a) fight
(b) challenge
(c) war
(d) belligerent
(e) respond
S7. Ans.(e)
Sol. 'respond' as the context talks about the democracies which should be supple enough to respond to emergencies.

Q8.
(a) revolutionized
(b) regularized
(c) tailored
(d) investigated
(e) scrutinized
S8. Ans.(e)
Sol. 'scrutinized' means examine or inspect closely and thoroughly. Here, Offers of aid from foreign governments has been talked about in the passage which must naturally be scrutinized to see if they compromise national security and other interests.

Q9.
(a) spurn
(b) spur
(c) declined
(d) rebuffed
(e) scorned
S9. Ans.(a)
Sol. 'spurn' means reject with disdain or contempt. Here, spurn is talked about in the context as to stand on notions of self-reliance in a multilateral world, to spurn a helping hand, is to be beholden to a strange pride. Other options being the synonyms but grammatically incorrect don't fit into blank.

Q10.
(a) sternness
(b) nervous
(c) hesitation
(d) fear
(e) challenge
S10. Ans.(c)
Sol. 'hesitation' as there should be no hesitation in taking help if there is no hesitation in offering it.

Direction (11-15): Which of the following phrases given below each sentence should replace the phrase printed in bold letters to make the sentence meaningfully correct? Choose the best option among the five given alternatives that reflect the correct use of phrase in the context of the grammatically correct sentence.

Q11. Given the constitutional bar on any such inquiry, it will unwise to question the claim that the present arrangement has been made “as per the advice” of the Chief Minister.
(a) it would be unwised to question
(b) it will be unwise to question
(c) it will be unwise and question
(d) it would be unwise in questioned
(e) No correction required
S11. Ans.(b)
Sol. 'it will be unwise to question' as modals will be followed by the first form of the verb.

Q12. Going forward, we foresee the use of innovative technology solutions being the game-changer for the sector.
(a) we foresees the use of innovative
(b) we foreseen the use of innovative
(c) we foreseeing the use of innovative
(d) we foresaw the use of innovative
(e) No correction required
S12. Ans.(e)
Sol. No correction required.

Q13. Microfinance lender CreditAccess Grameen made a tepid debut on the bourses on Thursday with the shares falls below the issue price even as the benchmark indices posted marginal gains.
(a) to the shares fall below
(b) in the shares fell below
(c) with the shares fell below
(d) with the shares falling below
(e) No correction required
 S13. Ans.(d)
Sol. 'with the shares falling below' as this is the case of the two events happening simultaneously, this alternative replaces both grammatically and contextually.

Q14. Australia appears set to get its sixth change of prime minister in 11 years on Friday in a ballot of government lawmakers which would continued an era of extraordinary political instability.
(a) which would continue an era
(b) which would continuing an era
(c) which would continues an era
(d) which would continue of era
(e) No correction required
S14. Ans.(a)
Sol. 'which would continue an era' is the grammatically correct alternative out of five.

Q15. As the sector witnesses the use of technology, coupled with the government’s reform push, corporates across all sectors would be driven to opt for large, modern warehouses.
(a) would be drive to opt
(b) would be drives to opt
(c) would driven to opt
(d) would be driven with opt
(e) No correction required
S15. Ans.(e)

Sol. No correction required