Quantitative Aptitude for IBPS PO Prelims Exam: 16th August 2018

Dear students,

Quantitative Aptitude for IBPS RRB Clerk Prelims Exam: 16th August 2018














Numerical Ability or Quantitative Aptitude Section has given heebie-jeebies to the aspirants when they appear for a banking examination. As the level of every other section is only getting complex and convoluted, there is no doubt that this section, too, makes your blood run cold. The questions asked in this section are calculative and very time-consuming. But once dealt with proper strategy, speed, and accuracy, this section can get you the maximum marks in the examination. Following is the Quantitative Aptitude quiz to help you practice with the best of latest pattern questions.





Q1. If the amount is 6.859 times of the sum after three years at compound interest (compound annually), the rate of interest per annum is: 
85%
80%
95%
90%
70%
Solution: D
 

Q2. A train passes two bridges of lengths 740 m and 270 m in 76 seconds and 38 seconds respectively. The speed of train is (up to two decimal places): 
15.46 m/s
12.36 m/s
21.24 m/s
24.36 m/s
8.36 m/s
Solution: B
 

Q3. Out of his total income, Mr. Bansal spends 25% on house rent and 80% of the rest on house hold expenses. If he saves Rs 1,320 what is his total income (in rupees)? 
Rs 7,800
Rs 8,000
Rs 8,800
Rs 8,500
Rs 9,900
Solution: C
 

Q4. 14 men complete a work in 24 days. After working for 6 days, 7 men join them. How many more days will all of them take to complete the remaining work? 
10 days
12 days
15 days
9 days
16 days
Solution: B

Q5. Out of the three given numbers, the first number is thrice the second and four fifth the third. If the average of the three numbers is 279, what is the difference between the first and their third number? 
86
84
76
81
72
Solution: D

Directions (6-10): Given below is the bar graph showing the production of cycles by 6 firms A, B, C, D, E and F in two consecutive year 2016 and in 2017. 
  
Q6. What is difference between average production of cycle by all six firms in 2016 and 2017? 
160/3
170/3
215/3
335/6
343/6
Solution: B

Q7. If production of cycles of firm C in 2018 increase by 37 ½% in comparison to previous year and production of firm D in 2018 increases by 17(11/17) % in comparison to previous year then what is the sum of production of firm C and D together in 2018? 
1140
1320
1480
1460
1840
Solution: C

Q8. 
 

1133/49%
Solution: A

Q9. What is ratio of production by firm B in 2016 and firm F in 2017 together to the production of firm B in 2017 and C in 2017 together? 
10 : 17
10 : 13
9 : 10
10 : 11
5 : 6
Solution: D

Q10. Total production cost of firm D in 2016 is Rs. 787500 and firm cost Rs. 125 on transporter cycle. In 2017 the total cost price per cycle is increases by 21(7/8) % with respect to year 2016, then find cost price per cycle in 2017 of firm D? (in Rs.) 
2437.5
2337.5
2415.5
2435.5
None of these
Solution: A

Directions (11-15): In each of these questions a number series is given. Only one number is wrong in each series. You have to find out the wrong number. 

Q11. 10, 15, 24, 35, 54, 75, 100 
35
75
24
15
54
Solution: A

Q12. 3, 2, 3, 6, 12, 37.5, 115.5 
37.5
3
6
2
12
Solution: E

Q13. 2, 3, 11, 38, 102, 229, 443 
11
229
102
38
3
Solution: B

Q14. 13, 25, 40, 57, 79, 103, 130 
25
40
57
79
103
Solution: C

Q15. 142, 119, 100, 83, 65, 59, 52 
65
100
59
119
52
Solution: A