Quantitative Aptitude for IBPS PO Prelims Exam: 20th August 2018

Dear students,
Quantitative Aptitude for IBPS PO Prelims Exam: 20th August 2018

Numerical Ability or Quantitative Aptitude Section has given heebie-jeebies to the aspirants when they appear for a banking examination. As the level of every other section is only getting complex and convoluted, there is no doubt that this section, too, makes your blood run cold. The questions asked in this section are calculative and very time-consuming. But once dealt with proper strategy, speed, and accuracy, this section can get you the maximum marks in the examination. Following is the Quantitative Aptitude quiz to help you practice with the best of latest pattern questions.






Directions(Q1-5): Read the following expressions and answer accordingly. 
Q1. 5/4+7/6-8/5×6/7+2 
1379/420
1279/420
1112/479
879/374
874/241
Solution: B

Q2. 5/2-19/4+10.5-7.6 
0.69
0.75
0.85
0.65
1.65
Solution: D

Q3. 4^2-81-9^2+〖28〗^2-100=?-67 
605
600
405
505
800
Solution: A

Q4. -12.5% of 64 + 67% of 900 = ? 
444
555
595
666
741
Solution: C

Q5. ? – 19657 – 33994 = 9999 
50650
59950
56650
63550
63650
Solution: E

Q6. From two places, 60 km apart, A and B start towards each other at the same time and meet each other after 6 hours. Had A travelled with 2/3 of his speed and B travelled with double of his speed, they would have met after 5 hours. What will be the speed of A? 
4 km/hr
6 km/hr
10 km/hr
12 km/hr
16 km/hr
Solution: B

Q7. Anjali drives her car at an average speed of 30 km/hr and reaches her destination in 6 hours. Shivani covers the same distance in 4 hours by car. If Anjali increases her average speed by 10 km/hr and Shivani increases her average speed by 5 km/hr, what would be the difference in their time taken to reach the destination? 
54 minutes
1 hours
40 minutes
45 minutes
None of these
Solution: A

Q8. I have to reach a certain place at a certain time and I find that I shall be 15 minutes too late, if I walk at 4 km an hour, and 10 minutes too soon, if I walk at 6 km an hour. How far have I to walk? 
25 km
5 km
10 km
8 km
None of these
Solution: B

Q9. Two trains start from Delhi and Jaipur towards Jaipur and Delhi respectively. After passing each other the second train (faster train) take 5 hrs 20 min to reach Delhi and the first train (slower train) takes 225/4% more time to reach Jaipur. If their relative speed in same direction is 15 km/hr, then find speed of faster train. 
76 km/hr
55 km/hr
75 km/hr
40 km/hr
None of these
Solution: C

Q10. A sum was put at simple interest at a certain rate for 2 years. Had it been at 1% higher rate, it would have fetched Rs. 24 more. What is the sum? 
Rs. 1000
Rs. 1200
Rs. 1500
Rs. 2000
None of these
Solution: B

Directions (11 -15): Study the following Graph carefully and answer the questions given below: Preferences of People in Playing Different Games Over the Years (in Hundred) 


Q11. In the year 2016, the people preferring to play Tennis is what percent of the people who prefer to play Cricket, Football and Tennis together in that year (up to two decimal places)? 
22.76%
20.58%
42. 24%
25.58%
24.58%
Solution: B

Q12. How many people have preferred to play Cricket in all the years together? 
217500
224500
247500
175600
None of these
Solution: A

Q13. What is the respective ratio of the number of people who prefer to play cricket in 2011, 2013 and 2015 together to the number of people who prefer to play Tennis in the year 2013, 2015 and 2016 together? 
2 : 1
45 : 33
44 : 31
48 : 31
31: 48
Solution: D

Q14. From 2011 to 2016, the total number of people who preferred to play Football was what percent more or less than the total number of people who preferred to play Tennis during same period? 
5%
6%
7%
8%
10%
Solution: C

Q15. The no. of people who prefer to play tennis in 2016 is what percent fewer than the number of people preferring to play tennis in 2015? 
257/11%
400/11%
553/13%
438/13%
None of these
Solution: B