Quantitative Aptitude for IBPS PO Prelims Exam: 22nd August 2018

Dear students,

Quantitative Aptitude for IBPS PO Prelims Exam: 22nd August 2018

Numerical Ability or Quantitative Aptitude Section has given heebie-jeebies to the aspirants when they appear for a banking examination. As the level of every other section is only getting complex and convoluted, there is no doubt that this section, too, makes your blood run cold. The questions asked in this section are calculative and very time-consuming. But once dealt with proper strategy, speed, and accuracy, this section can get you the maximum marks in the examination. Following is the Quantitative Aptitude quiz to help you practice with the best of latest pattern questions.




Directions (1-5): The following table shows the total no. of students studying in five different colleges and ratio of boys and girls in that. Table also shows the percentage of students who are involved in sports also. Study table carefully to answer the following questions. 
 
Q1. Find the total no. of students who are involved in sports also from collages P, R and T together. 
40,000
44,000
48,000
52,000
36,000
Solution: B

Q2. Total no. of boys from collage Q is how much percent more or less than the total no. of girls from the college S? 
20% less
25% more
25% less
20% more
30 % more
Solution: C

Q3. What is the average no. of students from colleges P, Q and R together who are involved in sports also? 
20,000
24,000
30,000
26,000
18,000
Solution: A

Q4. What is the difference between total no. of boys and total no. of girls from colleges R and S together? 
40,000
35,000
25,000
30,000
20,000
Solution: D

Q5. If 20% and 25% students of collages P and T respectively, out of those who are involved in sports also, are sent to a state level game then find the no. of sport students form these colleges who are not sent for the state level games. 
18,500
16,500
14,500
20,500
15,800
Solution: A

Directions: (6 –10): In the following questions two equations in x and y are given. You have to solve both the equations and give the answer  
Q6. I. 4x² – 9x + 2 = 0 
      II. 3y² – 7y + 2 = 0
If x > y
If x < y
If x ≥ y or relationship between x and y cannot be established
If x ≤ y
If x = y
Solution: C

Q7. I. 7y² + 19y – 26 = 0 
      II. x² – 36x + 288 = 0
If x > y
If x > y
If x ≥ y or relationship between x and y cannot be established
If x ≤ y
If x = y
Solution: A

Q8. I. 6x² + 13x + 5 = 0 
      II. 2y² – 8y – 24 = 0 
If x > y
If x < y
If x ≥ y or relationship between x and y cannot be established
If x ≤ y
If x = y
Solution: C

Q9. I. 22x² – 27x + 8 = 0 
      II. 12y² – 48y + 36 = 0 
If x > y
If x < y
If x ≥ y or relationship between x and y cannot be established
If x ≤ y
If x = y
Solution: B

Q10. I. y² + 42y + 432 = 0 
        II. x² + 38x + 352 = 0 
If x > y
If x < y
If x ≥ y or relationship between x and y cannot be established
If x ≤ y
If x = y
Solution: C

Q11. A merchant has 88 kg of sugar, a part of this he sells at 10% gain and rest at the loss of 12%. Overall, he loses 3%. What is the quantity he sold at 12% loss?
50 kg
52 kg
48 kg
55 kg
60 kg
Solution: B

Q12. A jar has 40 litre milk. From the jar, 8 litres milk was taken out and replaced with an equal quantity of water. If 8 litres of the newly formed mixture is taken out of the jar, then what is the final quantity of milk left in the jar? 
30 lit
24.6 lit
28.2 lit
25 lit
25.6 lit
Solution: E

Q13. 9 litres are drawn from a cask full of water and it is then filled with the same quantity of milk. 9 litres of mixture are drawn again and the cask is again filled with the same quantity of milk. The quantity of water now left in the cask to that of milk in it is 16 : 9. Find the capacity of the cask? 
45 litre
48 litre
50 litre
42 litre
40 litre
Solution: A

Q14. Kumar purchased 320 kg of Rice at the rate of 17.60/kg and mixed it with 160 kg of rice purchased at the rate of 16.40/kg. He wants to earn a profit of Rs. 9.45 per kg by selling it. What should be the selling price of the mix. per kg? 
Rs. 22.55
Rs. 24.75
Rs. 26
Rs. 26.65
None of these
Solution: D

Q15. A vessel of 70 l is filled with milk and water. 75% of milk and 25% of water is taken out of the vessel. It is found that the vessel is vacated by 60%. Find the initial quantity of water. 
21 litre
22 litre
24 litre
25 litre
28 litre
Solution: A