Quantitative Aptitude for IBPS PO Prelims Exam: 25th August 2018

Dear students,

Quantitative Aptitude for IBPS PO Prelims Exam: 24th August 2018

Numerical Ability or Quantitative Aptitude Section has given heebie-jeebies to the aspirants when they appear for a banking examination. As the level of every other section is only getting complex and convoluted, there is no doubt that this section, too, makes your blood run cold. The questions asked in this section are calculative and very time-consuming. But once dealt with proper strategy, speed, and accuracy, this section can get you the maximum marks in the examination. Following is the Quantitative Aptitude quiz to help you practice with the best of latest pattern questions.




Q1. Three filling pipes P, Q and R can fill an empty tank in 16 hr, 24 hr and 32 hr respectively. They start felling together the tank. After 4 hours pipe R gets closed and other two pipes continue to fill the tank. In how much time the tank will be filled? 
8.4 hr
7.2 hr
9.4 hr
6.4 hr
8 hr
Solution: A

Q2. A train can cross a platform, a tunnel and a pole in 36 sec, 24 sec and 12 sec respectively. Another train whose speed is 72km/hr can cross a pole in 8 sec. If speed of former train is four-fifth of the speed of the latter train, then find sum of length of platform and of tunnel. 
476 m
676 m
576 m
756 m
572 m
Solution: C

Q3. The average age of five persons in a family is 24 years. There is a couple in the family whose ratio of ages is 4 : 5. If average age of other three members except that couple is one year more than the overall average age of all five members then what is the age of husband in couple? (age of husband > age of wife) 
24 yrs.
25 yrs.
20 yrs.
23 yrs.
21 yrs.
Solution: B

Q4. In how many different ways can the letters of the word DESIGN be arranged so that the vowels are at the two ends? 
48
72
36
24
60
Solution: A

Q5. 8 men and 4 women together can complete a piece of work in 6 days. The work done by a man in one day is double the work done by a woman in one day. If 8 men and 4 women started working and after 2 days 4 men left and 4 new women joined, in how many more days will the work be completed? 
5 days
8 days
6 days
4 days
9 days
Solution: A

Q6. If the compound interest on a sum for 2 years at 25/2% per annum is Rs. 510, the simple interest on the same sum at the same rate for the same period of time is: 
Rs. 400
Rs. 480
Rs. 450
Rs. 460
Rs. 420
Solution: B

Q7. Two pipes can fill a tank in 15 hours and 20 hours respectively, while the third pipes can empty it in 30 hours. If all the pipes are opened simultaneously, the empty tank will be filled in 
10 hours
12 hours
15 hours
31/2 hours
17 hours
Solution: B

Q8. A man can row 6 km/hr in still water. If the speed of the current is 2 km/hr, he takes 4 hours more in upstream than in the downstream to cover a certain distance. The distance is: 
30 km
24 km
20 km
32 km
36 km
Solution: D

Q9. A train 300 meters long is running at a speed of 25 metre per second. It will cross a bridge of 200 metre long in 
5 seconds
10 seconds
20 seconds
25 seconds
30 seconds
Solution: C

Q10. A person sells a table at a profit of 10%. If he had bought the table at 5% less cost and sold for Rs. 80 more, he would have gained 20%. The cost price of the table is 
Rs. 3,200
Rs. 2,500
Rs. 2,000
Rs. 200
Rs. 3,200
Solution: C

Directions (11-15): What will come in play of questions Mark (?) in following no. series? 
Q11. 6, 35, 174, 695, 2084, ? 
4167
5167
2083
4166
4267
Solution: A

Q12. 12, 14.5, 22, 34.5, 52, ? 
79.5
74.5
69.5
76.5
68.5
Solution: B

Q13. 1.5, 5, 24, 150, 1208, ? 
10090
11090
12090
9672
14508
Solution: C

Q14. 150, 30, 120, 40, 80, ? 
140
160
40
80
120
Solution: D

Q15. 343, 392, 428, 453, 469, ? 
478
473
487
480
477
Solution: A