Quantitative Aptitude for IBPS PO Prelims Exam: 19th August 2018

Dear students,
Quantitative Aptitude for IBPS PO Prelims Exam: 19th August 2018

Numerical Ability or Quantitative Aptitude Section has given heebie-jeebies to the aspirants when they appear for a banking examination. As the level of every other section is only getting complex and convoluted, there is no doubt that this section, too, makes your blood run cold. The questions asked in this section are calculative and very time-consuming. But once dealt with proper strategy, speed, and accuracy, this section can get you the maximum marks in the examination. Following is the Quantitative Aptitude quiz to help you practice with the best of latest pattern questions.



Directions (1- 5): What will come in place of the question mark (?) in the following number series? 
 Q1. 8, 14, 32, 58, 124, (?)
248
247
237
238
224
Solution:
The pattern is : ×2-2,×2+4,×2-6,×2+8………. Required no- 238

Q2. 25, 41, 89, 169, 281, (?)
425
415
409
419
435
Solution:
The pattern is : 25 + 1 × 16 = 41 41 + 3 × 16 = 41 + 48 = 89 89 + 5 × 16 = 89 + 80 = 169 169 + 7 × 16 = 169 + 112 = 281 281+9 × 16 = 281 + 144 = 425

Q3. 461 474 465 478 469 (?)
460
482
456
478
496
Solution:
The pattern is : 461 + 13 = 474 474 - 9 = 465 465 + 13 = 478 478 - 9 = 469 469+13 = 482

Q4. 980, 516, 284, 168, 110, (?)
73
71
83
91
81
Solution:

Q5. 4, 5, 8, 27, 104, (?)
530
514
520
509
525
Solution:
The pattern is: ×1+1,×2-2,×3+3,×4-4……….

Q6. Out of his total income, Mr. Kapur spends 20% on house rent and 70% of the rest on house hold expenses. If he saves Rs 1,800 what is his total income (in rupees)?
Rs 7,800
Rs 7,000
Rs 8000
Rs 7,500
None Of These
Solution:
Saving % = 100 – (20 + 56) = 24% 24% = 1800 100% = 1800/24×100 = 7500 Rs.

Q7. There are 81 litres pure milk in a container. One-third of milk is replaced by water in the container. Again one-third of mixture is extracted and equal amount of water is added. What is the ratio of milk to water in the new mixture?
1 : 2
1:1
2:1
4:5
3:2
Solution:
quantity of milk after two operations = 81 × (1 –27/81)^2= 36 litre Required Ratio = 36:45 = 4 : 5

Q8. Ashok and Mohan can do a piece of work in 12 days. Mohan and Binod together do it in 15 days. If Ashok is twice as good a workman as Binod. In how much time will Mohan alone can do the work?
15 days
20 days
25 days
35 days
40 days
Solution:
Ashok is twice as good as Binod. If Binod one day work is 1 unit then Ashok’s one day work is 2 units. 2 + Mohan = 5, Mohan = 3 units Mohan complete work in = 60/3 days= 20 days

Q9. 12 men complete a work in 18 days. 6 days after they had started working, 4 men join them. How many more days will all of them take to complete the remaining work?
10 days
12 days
15 days
9 days
16 days
Solution:
12 × 18 = 12 × 6 + 16 × x x = 144/16 = 9 days

Q10. Out of the three given numbers, the first number is twice the second and thrice the third. If the average of the three numbers is 154, what is the difference between the first and their third number?
126
42
166
52
168
Solution:
Let First no = x  Second no = x/2 Third no = x/3 Given x + x/2 + x/3=154×3 x = 252 Required difference = x – x/3=168

Direction (11-15): What will come in place of ‘?’ in the following questions. Q11. 3/8 of 168×15÷5+?=549÷9+235
163
199
107
126
136
Solution:
(63×15)/5+?=61+235 ?=296-189=107

Q12. 11×3^4+1/? of 385-1698÷6=685
5
4
8
6
9
Solution:
11×81+1/? of 385 – 283 = 685 1/?of 385 =685+283-891 ?=385/77=5

Q13. (?)^2-364÷7×6+289=26×(121+72)
95
89
83
71
None of these
Solution:
(?)^2-312+289=5018 (?)^2=5041,?=71

Q14. 1/(4913)^(1/3) of 1411+583×?=16 2/3% of 14490
5
6
7
8
4
Solution:
1411/17+583×?=2415 ?=2332/583=4

Q15. 14 2/7% of 27048 ÷ √576=(?)^(1/2)
25571
25921
25252
25481
24481
Solution:
3864/24=(?)^(1/2) 161=(?)^(1/2),?=(161)^2=25921