Quantitative Aptitude Quiz for IBPS RRB PO Prelims: 6th August 2018

Dear Students,

Quantitative Aptitude Quiz for IBPS RRB PO Prelims: 6th August 2018

Quantitative Aptitude Quiz for IBPS RRB PO Prelims 2018    

Numerical Ability or Quantitative Aptitude Section is getting complex and convoluted every year. The questions asked in this section are calculative and very time-consuming. One needs to fight tooth and nail to get a desirable score in this section. Once dealt with proper strategy, speed, and accuracy, this section can get you the maximum marks in the examination. Following is the Quantitative Aptitude quiz to help you practice with the best of latest pattern questions for IBPS RRB PO and IBPS RRB Clerk Prelims Exam. Not only this, these quizzes will also prove propitious for the upcoming NIACL Assistant. Now, pull up your socks, it’s time for Blood, sweat and tears. 



Directions (1-5): Study the following table carefully and give the answer to the questions related to it. The following table shows the total number of students from different cities who have applied for an exam which is conducted by UP government. 

 Q1. The total number of students passed in the exam from Agra is approximate how much percent of total number of passed students from Lucknow?
 37.04%
 3.704%
 33.04%
 41.04%
 45%
Solution:
A

Q2. What is the average number of passed students from Mathura, Lucknow and Jhansi together?
 12,400
 8,600
 10,800
 9,600
 8,400
Solution:
C

Q3. Find the total number of students from all cities together who were not appeared for the exam.
 12,600
 16,800
 19,400
 20,400
 21,600
Solution:
C

Q4. What is the ratio of number of students who were failed in the exam from cities Mathura and Jhansi together to that of number of failed students from Lucknow and Amethi together?
 55 : 56
 56 : 55
 3 : 5
 5 : 3
 15 : 17
Solution:
B

Q5. If total number of students passed in exam from Lucknow were from rural and urban area both in the ratio of 2 : 3 (Rural to Urban), then total number of students passed from rural area of Lucknow is how much percent more or less than the total number of failed students from Agra ?
 25%
 26%
 27%
 28%
 29%
Solution:
D

Q6. A railway passenger counts the telegraph poles on the rail road as he passes them. The telegraph poles are at a distance of 50 m. What will be his count in 4 hrs if the speed of the train is 45 Km/h?
 2501
 3602
 3601
 3600
 None of these
Solution:
C

Q7. The population of a colony was 3600 three years back. It is 4800 right now. What will be the population after three years, if the rate of growth of population has been constant over the years and has been compounding annually?
 6000
 6400
 7200
 9600
 None of these
Solution:
B

Q8. A bag has 4 red and 5 black balls. A second bag has 3 red and 7 black balls. One ball is drawn from the first bag and two are from the second. The probability that there are two black balls from the second bag and a red ball from the first bag is:
 14/15
 43/45
 41/45
 8/9
 None of these
Solution:
C

Q9. A person saves 6% of his income. 2 years later, his income will be increased by 15% but the value of his saving remains the same. Find the hike in his expenditure (in approx. percent).
 13.65%
 12.45%
 14.85%
 15.95%
 None of these
Solution:
D

Q10. A man can row 30 Km upstream and 44 Km downstream in 10 hrs. Also, he can row 40 Km upstream and 55 Km downstream in 13 hrs. The rate of the current is:
 3 Km/h
 3.5 Km/h
 4 Km/h
 4.5 Km/h
 None of these
Solution:
A


Directions (11-15): Two equations I and II are given below. You have to solve these equations and give answer 
Q11.
if x < y
if x > y
if x ≤ y
if x ≥ y
if x = y or no relation can be established
Solution:
A

Q12.
if x < y
if x > y
if x ≤ y
if x ≥ y
if x = y or no relation can be established
Solution:
B


Q13. 
if x < y
if x > y
if x ≤ y
if x ≥ y
if x = y or no relation can be established
Solution:
D


Q14. 
if x < y
if x > y
if x ≤ y
if x ≥ y
if x = y or no relation can be established
Solution:
E

Q15. 
if x < y
if x > y
if x ≤ y
if x ≥ y
if x = y or no relation can be established
Solution:
E

               




     

No comments