Reasoning Quiz for IBPS PO Prelims: 28th August 2018

Dear Aspirants,

Reasoning Quiz for IBPS PO Prelims: 26th August 2018

Reasoning Questions for IBPS PO 2018

Reasoning Ability is an onerous section. With the increasing complexity of questions, it becomes hard for one to give it the cold shoulder. The only way to make the grade in this particular section in the forthcoming banking exams like IBPS PO is to practice continuously with all your heart and soul. And, to let you practice with the best of the latest pattern questions, here is the Adda247 Reasoning Quiz based on the exact same pattern of questions that are being asked in the exams.




Directions (1-5): Study the information and answer the given questions: 
Eight persons P, Q, R, S, T, U, V and W are sitting around a circular table. Some of them are facing inside the center while some are facing outside the center. Persons who face inside the center like some cities and persons who face outside the center like some games. P likes badminton and sits second to the left of V. Only two persons sit between V and the one who likes Goa. W who likes a game is not an immediate neighbour of V and P. The one who likes Goa is not an immediate neighbour of P. S sits third to the left of the one who likes archery. U likes Ladakh and sits third to the left of V. One person sits between R and the one who likes tennis. One of the Person likes Jaipur. W sits second to the right of the one who likes archery. Q sits third to the right of the one who likes Tennis. The one who likes cricket sits second to the right of the one likes Shimla.

 Q1. Who among the following sits immediate right of the one who likes archery?
W
T
The one who likes badminton
S
R
Solution:
(i)- By using given conditions, P likes badminton and sits second to the left of V. Only two persons sit between V and the one who likes Goa. There are two possible cases. V faces either inside or outside the center. The one who likes Goa is not an immediate neighbour of P. U likes Ladakh and sits third to the left of V. That means U an immediate neighbour of P.

(ii)- S sits third to the left of the one who likes archery. W sits second to the right of the one who likes archery. W who likes a game is not an immediate neighbour of V and P. The only possibility- the one who likes archery sits opposite to V in case-1 and sits second to the right in case-2. One person sits between R and the one who likes tennis. Q sits third to the right of the one who likes Tennis. In case-1: S likes tennis and in case-2: there are two possibilities either S or V likes tennis. The one who likes cricket sits second to the right of the one likes Shimla. One of the Person likes Jaipur. By using these conditions case-2 will be eliminated and in case-1, V likes Shimla and R likes Jaipur. The final arrangement is-


Q2. How many persons sits between T and the one who likes Tennis when counted in anticlockwise direction with respect to T?
One
Three
Two
Four
No one
Solution:
(i)- By using given conditions, P likes badminton and sits second to the left of V. Only two persons sit between V and the one who likes Goa. There are two possible cases. V faces either inside or outside the center. The one who likes Goa is not an immediate neighbour of P. U likes Ladakh and sits third to the left of V. That means U an immediate neighbour of P.

(ii)- S sits third to the left of the one who likes archery. W sits second to the right of the one who likes archery. W who likes a game is not an immediate neighbour of V and P. The only possibility- the one who likes archery sits opposite to V in case-1 and sits second to the right in case-2. One person sits between R and the one who likes tennis. Q sits third to the right of the one who likes Tennis. In case-1: S likes tennis and in case-2: there are two possibilities either S or V likes tennis. The one who likes cricket sits second to the right of the one likes Shimla. One of the Person likes Jaipur. By using these conditions case-2 will be eliminated and in case-1, V likes Shimla and R likes Jaipur. The final arrangement is-


Q3. Who among the following faces the one who likes Jaipur?
Q
The one who likes Tennis
P
The one who likes Ladakh
V
Solution:
(i)- By using given conditions, P likes badminton and sits second to the left of V. Only two persons sit between V and the one who likes Goa. There are two possible cases. V faces either inside or outside the center. The one who likes Goa is not an immediate neighbour of P. U likes Ladakh and sits third to the left of V. That means U an immediate neighbour of P.

(ii)- S sits third to the left of the one who likes archery. W sits second to the right of the one who likes archery. W who likes a game is not an immediate neighbour of V and P. The only possibility- the one who likes archery sits opposite to V in case-1 and sits second to the right in case-2. One person sits between R and the one who likes tennis. Q sits third to the right of the one who likes Tennis. In case-1: S likes tennis and in case-2: there are two possibilities either S or V likes tennis. The one who likes cricket sits second to the right of the one likes Shimla. One of the Person likes Jaipur. By using these conditions case-2 will be eliminated and in case-1, V likes Shimla and R likes Jaipur. The final arrangement is-


Q4. Who is an immediate neighbour of both R and the one who likes Goa? (a) the one who likes Cricket (b) S (c) U (d) P (e) the one who likes Archery
the one who likes Cricket
S
U
P
the one who likes Archery
Solution:
(i)- By using given conditions, P likes badminton and sits second to the left of V. Only two persons sit between V and the one who likes Goa. There are two possible cases. V faces either inside or outside the center. The one who likes Goa is not an immediate neighbour of P. U likes Ladakh and sits third to the left of V. That means U an immediate neighbour of P.

(ii)- S sits third to the left of the one who likes archery. W sits second to the right of the one who likes archery. W who likes a game is not an immediate neighbour of V and P. The only possibility- the one who likes archery sits opposite to V in case-1 and sits second to the right in case-2. One person sits between R and the one who likes tennis. Q sits third to the right of the one who likes Tennis. In case-1: S likes tennis and in case-2: there are two possibilities either S or V likes tennis. The one who likes cricket sits second to the right of the one likes Shimla. One of the Person likes Jaipur. By using these conditions case-2 will be eliminated and in case-1, V likes Shimla and R likes Jaipur. The final arrangement is-


Q5. Who among the following sit opposite to the one who sits 2nd right of V?
S
Q
T
P
U
Solution:
(i)- By using given conditions, P likes badminton and sits second to the left of V. Only two persons sit between V and the one who likes Goa. There are two possible cases. V faces either inside or outside the center. The one who likes Goa is not an immediate neighbour of P. U likes Ladakh and sits third to the left of V. That means U an immediate neighbour of P.

(ii)- S sits third to the left of the one who likes archery. W sits second to the right of the one who likes archery. W who likes a game is not an immediate neighbour of V and P. The only possibility- the one who likes archery sits opposite to V in case-1 and sits second to the right in case-2. One person sits between R and the one who likes tennis. Q sits third to the right of the one who likes Tennis. In case-1: S likes tennis and in case-2: there are two possibilities either S or V likes tennis. The one who likes cricket sits second to the right of the one likes Shimla. One of the Person likes Jaipur. By using these conditions case-2 will be eliminated and in case-1, V likes Shimla and R likes Jaipur. The final arrangement is-


Directions (6-8): Study the information carefully and answer the questions given below. 
P + Q means P is Sister of Q 
P - Q means P is brother of Q 
P x Q means P is Wife of Q 
P & Q means P is Mother of Q 
 P ÷ Q means P is of Father Q 

Q6. In the expression A - C × B ÷ D, how is A related to D? 
Brother-in-law
Sister-in-law
Nephew
Uncle
Can’t be determined
Solution:


Q7. In the expression E x A ÷ K − F & N, how is N related to E?
Son
Daughter
Grandson
Can’t be determined
None of these
Solution:



Q8. Which of the following expressions shows that R is mother of T?
P + R – Q + T ÷ S
P × R & Q ÷ T + S
P − Q + R & S − T
R + P × S ÷ Q − T
None of these
Solution:


Directions (9-10): Study the following information carefully and answer the given questions: 
E, F, G, H, I and J are six family members. E and F are a married couple. I is sister of H. F is daughter-in-law of J, who is grandmother of I’s brother. H is the only son of G, who is brother of E.

 Q9. What is the relation of F with H?
Brother
Mother
Uncle
Aunt
None of these
Solution:


Q10.How is G related to I?
Mother
Brother
Sister
Father
None of these
Solution:



Directions (11-15): Each of the questions below consists of a question and two statements numbered I and II given below it. You have to decide whether the data provided in the statement are sufficient to answer the question. Read both the statements and Give answer: 

Q11. Who sits immediate left of M, if all persons sit in a row are facing north? 
I. A sits third to the right of N. There is only three persons sit between N and M. 
II. K sits second to the left of M. Not more than eight persons sit in a row.
If the data in statement I alone are sufficient to answer the question, while the data in statement II alone are not sufficient to answer the question.
If the data in statement II alone are sufficient to answer the question, while the data in statement I alone are not sufficient to answer the question.
If the data either in statement I alone or in statement II alone are sufficient to answer the question.
If the data even in both statements I and II together are not sufficient to answer the question.
If the data in both statement I and II together are necessary to answer the question.
Solution:
By combining both the statements together we can find that S sits immediate left of G.

Q12. Who amongst P, Q, R, S, T and U is the tallest person? 
I. R is taller than S but shorter than only 2 persons. Q is shorter than P. 
II. T is not as tall as U who is not the tallest.
If the data in statement II alone are sufficient to answer the question, while the data in statement I alone are not sufficient to answer the question.
If the data in statement II alone are sufficient to answer the question, while the data in statement I alone are not sufficient to answer the question.
If the data either in statement I alone or in statement II alone are sufficient to answer the question.
If the data even in both statements I and II together are not sufficient to answer the question
If the data in both statement I and II together are necessary to answer the question.
Solution:
From both the statements I and II we cannot find that who is tallest.

Q13. How is A related to B? 
I. A has only two children. C is sister of E. D is father in law of B 
II. E is husband of B. A is married to D.
If the data in statement II alone are sufficient to answer the question, while the data in statement I alone are not sufficient to answer the question.
If the data in statement II alone are sufficient to answer the question, while the data in statement I alone are not sufficient to answer the question.
If the data either in statement I alone or in statement II alone are sufficient to answer the question.
If the data even in both statements I and II together are not sufficient to answer the question
If the data in both statement I and II together are necessary to answer the question.
Solution:
By combining both the statements together we can find that Q is mother of X.

Q14. What is the code of ‘today’ in a certain code language? 
I. ‘today bank sector’ is coded as ‘zq xr mz’ and ‘public today never’ is coded as ‘mz yq hn’ 
II. ‘today file send’ is coded as ‘xr mz zq’ and ‘email send today’ is coded as ‘zq mz am’
If the data in statement II alone are sufficient to answer the question, while the data in statement I alone are not sufficient to answer the question.
If the data in statement II alone are sufficient to answer the question, while the data in statement I alone are not sufficient to answer the question.
If the data either in statement I alone or in statement II alone are sufficient to answer the question.
If the data even in both statements I and II together are not sufficient to answer the question
If the data in both statement I and II together are necessary to answer the question.
Solution:
Only using the first statement we can find the code of today is- mz.

Q15. Six persons- J, K, L, M, N sitting in a row. Among them how many persons are facing to the north? 
I. There are only two persons sit between J and K. M sits fourth to the left of J. 
II. O sits immediate left of N but not an immediate neighbour of J.
If the data in statement II alone are sufficient to answer the question, while the data in statement I alone are not sufficient to answer the question.
If the data in statement II alone are sufficient to answer the question, while the data in statement I alone are not sufficient to answer the question.
If the data either in statement I alone or in statement II alone are sufficient to answer the question.
If the data even in both statements I and II together are not sufficient to answer the question
If the data either in statement I alone or in statement II alone are sufficient to answer the question.

               

You may also like to read:
Print Friendly and PDF