Sentence Improvement for IBPS PO Prelims Exam: 20th August 2018

Dear Aspirants, 

Sentence Improvement for IBPS PO Prelims Exam: 20th August 2018

Sentence Improvement for IBPS PO Prelims Exam

IBPS PO Prelims is in its way and lot of aspirants are heading towards new hopes with this upcoming opportunity. Thus, English Language can be an impetus for their success by saving time and scoring well. So, instead of boiling the ocean, try building up a strong vocabulary, an effective knowledge of grammar, and efficient comprehension skills so as to be on the ball to face this particular section. Here is a quiz on English Language being provided by Adda247 to let you practice the best of latest pattern English Questions for upcoming IBPS PO exam.





Direction (1-15): Which of the following phrases given below each sentence should replace the phrase printed in bold letters to make the sentence meaningfully correct? Choose the best option among the five given alternatives that reflect the correct use of phrase in the context of the grammatically correct sentence. 

Q1. People lined the route, showering rose petals and chanting ‘long live Vajpayee’ as tens of thousands in mourners took part in the procession.
thousands mourners took part
mourners in thousand take part
thousands of mourners took part
thousands at mourning taken part
No correction required
Solution:
‘thousands of mourners took part’ is the grammatically and contextually correct replacement.

Q2. His body had to be put in stacks to tables and beds before a few brave men took it across the ferocious currents on a makeshift raft the next morning.
had to be put on stacks of tables
have to be put on stacks and tables
has to put in the stacks of the tables
have to put on stack of tables
No correction required
Solution:
‘had to be put on stacks of tables’ as the subject is singular, it will take singular form of the verb along with the past form of verb because the sentence is in past. Moreover, ‘on stacks of tables’ is the correct phrase with the correct use of preposition.

Q3. The launchpad at the Sriharikota spaceport, the Satish Dhawan Space Centre, would be enhance for the human mission. The Space Applications Centre which makes electronic devices and instruments for ISRO missions will also get refurbished.
would enhanced to the mission
would be enhance to the mission
will be enhancing to the mission
would be enhanced for the human mission
No correction required
Solution:
‘would be enhanced for the human mission’ because ‘be’ will be followed by the third form of the verb here.

Q4. If it rains even now, farmers may still go for paddy. I would say there is a window of one more week. Otherwise, they will have to go for pulses.
they would gone for pulses
they will go to the pulses
they will going for the pulses
they won’t go to the pulses
No correction required
Solution:
No correction required

Q5. The unprecedented deluge in Kerala leashed by heavy rain, overflown rivers, brimming dams and massive landslips has overwhelmed the State government and rescue agencies, as they struggle to make a complete assessment of the devastation.
leashing by heavy rains, overflown rivers
unleashed by heavy rain, overflowing rivers
unleashing by heavy rains, overflown rivers
leashed to heavy rains, overflew rivers
No correction required
Solution:
‘unleashed by heavy rain, overflowing rivers’ because ‘leashed’ is contrary to the contextual meaning. Along with, ‘overflown’ means fly beyond limits. Thus, ‘overflown’ is against the context of rivers, and it should be replaced with ‘overflowing’.

Q6. Gone forward, the task of reconstruction will have to be addressed, covering public buildings, residential homes, roads and other infrastructure.
Go forwarded
Gone forwarding
Going forward
Going forwarding
No correction required
Solution:
‘Going forward’ is the grammatically and contextually fit replacement for the bold phrase.

Q7. Operators should ensure that no corner is cut regarding cybersecurity — after all, in a network environment we are only as strong as the weakest link.
no corner of cut
corner of no cutting
corner which is going to be cut
corners of cut
No correction required
Solution:
‘No corner is cut’ or ‘Cut corners’ is an idiom which means to skip certain steps in order to do something as easily or cheaply as possible, usually to the detriment of the finished product or end result. Thus, it should be used in its idiomatic form only.

Q8. The Unified Payments Interface (UPI) is one of NPCI’s the more successful products as it powers multiple bank accounts into a single mobile application thus enabling both immediate fund transfers and a variety of payments without a user having to part with sensitive information.
is the NPCI’s much more successful products
is NPCI’s much successful products
is one of NPCI’s most successful products
is one of NPCI’s more successful products
No correction required
Solution:
‘is one of NPCI’s more successful products’ because article ‘the’ will not precede it as it is a case of degree of comparison.

Q9. The apex court said judges were none experts to frame a disaster management plan or measure the dangers of water levels in Mullaperiyar dam.
was none experts to frame
were neither experts of frame
was not experts to framed
were no experts to frame
No correction required
Solution:
‘were no experts to frame’ is the best suited replacement here.

Q10. Since the start of this millennium, the nation has won four medals on an average, including golds in each of the four editions.
had win four medals in an average
have won four medals in an average
had won four medals in average
has win four medals on an average
No correction required
Solution:
No correction required

Q11. If Ram and Prajnesh can performs the way they have in the last few months, there is a high chance that both may get medals.
performed the way they had
performs the way they have
can perform the way they have
performing the way they used to
No correction required
Solution:
‘can perform the way they have’ because the given sentence is a conditional sentence which follows a specified format.

Q12. In the foreground is a rural outpost in Haryana where women gone ‘rogue’ take over a radio station and started broadcasting their own up-tempo version of Akashwani, perhaps aligned with the aspirations unfurled by Chawla’s ascent.
start broadcasting their own up-tempo version
start broadcast their own up-tempo version
starts broadcasting their own up-tempo version
starting broadcasted their own up-tempo version
No correction required
Solution:
‘start broadcasting their own up-tempo version’ because the given sentence is in the present form of the tense.

Q13. Several testimonials based on conduct interviews made it to Sapru’s initial draft, embedded into a fictitious framework.
based to conducting interviews make it
based on conducted interviews made it
based on conduction interviews made it
basis of the conduction of the interviews making it
No correction required
Solution:
‘based on conducted interviews made it’ is the grammatically correct alternative.

Q14. Working in an old-style proscenium with all the trappings of the professional stage allow the play and its actors to spread their wings far and wide into a larger space, after weeks-long rehearsals at an intimate and hospitable space in Andheri called Castiko.
allowing the play and its actors to spread
allowed the play and its actors to spread
allowed the play and its actors to spreading
allow the play and its actors to spreading
No correction required
Solution:
‘allowed the play and its actors to spread’ as the sentence is in the past form of tense.

Q15. The flow of bank credit to micro, small and medium enterprises (MSMEs) that takes a hit in the aftermath of demonetisation seems to have picked up again.
that take a hit of the aftermath
that taken a hit in the aftermath
that took a hit in the aftermath
that taking a hit at the aftermath
No correction required
Solution:
‘that took a hit in the aftermath’ is the best suited replacement here.

               


You May also like to Read:

Print Friendly and PDF