Static Awareness Quiz for IBPS RRB PO and Clerk Mains: 29th August 2018

Dear Aspirants, 

Static Awareness Quiz for SBI PO/Clerk Mains 2018: 1st August 2018

As you all know that the time has come to prepare for the mains exam of IBPS RRB PO and Clerk Mains and Indian Bank PO. It is time to pace up your preparation of Static Awareness for the mains exam. These questions are related to static Awareness that will also help you in preparing for other upcoming banking recruitment examination.


Q1. Junagadh is a city in which state?
Uttar Pradesh
Gujarat
Rajasthan
Maharashtra
Tamil Nadu
Solution:
Junagadh is a city in the western Indian state of Gujarat.

Q2. Who is the present Governor of Goa?
Acharya Dev Vrat
Om Prakash Kohli
Anandiben Patel
Satya Pal Malik
Mridula Sinha
Solution:
Mridula Sinha is the present Governor of Goa.

Q3. Sitanadi Wildlife Sanctuary is located in-
Chhattisgarh
Madhya Pradesh
Kerala
Meghalaya
West Bengal
Solution:
Sitanadi Wildlife Sanctuary is located in Dhamtari District, Chhattisgarh.

Q4. VVS Laxman, known for the suppleness of his wrists, has penned down his autobiography titled, "281 and Beyond". Who is VVS Laxman?
Shooter
Wrestler
Archer
Cricketer
Footballer
Solution:
Veteran cricketer VVS Laxman, known for the suppleness of his wrists, has penned down his autobiography titled, "281 and Beyond". Vangipurapu Venkata Sai Laxman, commonly known as VVS Laxman, is a former Indian cricketer and currently a cricket commentator.

Q5. The Esala Perahera is one of the oldest and grandest of all Buddhist festivals in-
Nepal
China
Sri Lanka
Bhutan
Pakistan
Solution:
The Esala Perahera is one of the oldest and grandest of all Buddhist festivals in Sri Lanka, featuring dancers, jugglers, musicians, fire-breathers and lavishly decorated elephants.

Q6. What is the capital city of Cambodia?
Manila
Hanoi
Phnom Penh
Vientiane
Taipei
Solution:
Phnom Penh is Capital city of Cambodia.

Q7. The Shanghai Cooperation Organization (SCO) is an intergovernmental organization founded in Shanghai on 15th June 2001. Name the country which is not a member of SCO?
Nepal
Pakistan
Uzbekistan
Russia
Kazakhstan
Solution:
The Shanghai Cooperation Organization (SCO) is an intergovernmental organization founded in Shanghai on 15th June 2001 by six countries, People’s Republic of China, Kazakhstan, Kyrgyz Republic, Russia, Tajikistan, and Uzbekistan. SCO Headquarters in Beijing, China. The 8 member nations of SCO are China, Kazakhstan, Kyrgyzstan, Russia, Tajikistan, Uzbekistan, India, and Pakistan.

Q8. What is the currency of Vietnam?
Ringgit
Won
Baht
Riel
Dong
Solution:
Vietnamese dong is the currency of Vietnam.

Q9. Laos is a Southeast Asian country. Who is the present President of Laos?
Hun Sen
Bounnhang Vorachith
Tran Dai Quang
Somsak Kiatsuranont
Halimah Yacob
Solution:
Bounnhang Vorachith is a Laotian politician who has been General Secretary of the Lao People's Revolutionary Party and President of Laos since 2016.

Q10. Uruguay is a South _____________ country known for its verdant interior and beach-lined coast.
Australian
European
Asian
American
African
Solution:
Uruguay is a South American country known for its verdant interior and beach-lined coast. The capital city of Uruguay is Montevideo.

Q11. Neora Valley National Park is situated in which state?
Odisha
Jharkhand
Bihar
West Bengal
Assam
Solution:
Neora Valley National Park is situated in the Kalimpong district, West Bengal.

Q12. Mizoram is a state in Northeast India, with Aizawl as its capital city. Who is the present Chief Minister of Mizoram?
Lal Thanhawla
Conrad Sangma
N Biren Singh
Pema Khandu
Biplab Kumar Deb
Solution:
Lal Thanhawla is an Indian politician who has been the Chief Minister of Mizoram.

Q13. World Asthma Day is an annual event organized by the Global Initiative for Asthma to improve asthma awareness and care around the world. World Asthma Day in 2018 took place on-
11th July
10th March
07th June
04th April
01st May
Solution:
World Asthma Day is an annual event organized by the Global Initiative for Asthma to improve asthma awareness and care around the world. World Asthma Day takes place on the first Tuesday of May. World Asthma Day in 2018 took place on 01st May.

Q14. Rao Inderjit Singh is an Indian politician and the Minister of State in the Government of India. Name the constituency of Rao Inderjit Singh.
Patna
Lucknow
Gurugram
Bengaluru
Mumbai
Solution:
Rao Inderjit Singh is an Indian politician and the Minister of State in the Government of India. A member of the 16th Lok Sabha, the lower house of the parliament of India, he represents Gurgaon in Haryana and is a member of Bharatiya Janta Party.

Q15. Anand Milk Union Limited or Amul is an Indian dairy cooperative based in-
Pune, Maharashtra
Anand, Gujarat
Bikaner, Rajasthan
Gurugram, Haryana
Indore, Madhya Pradesh
Solution:
Anand Milk Union Limited or Amul is an Indian dairy cooperative, based at Anand in the state of Gujarat.

               




You may also like to Read:
Print Friendly and PDF