Static Awareness Quiz for IBPS RRB PO and Clerk Mains: 22nd August 2018

Dear Aspirants, 

Static Awareness Quiz for SBI PO/Clerk Mains 2018: 1st August 2018

As you all know that the time has come to prepare for the mains exam of IBPS RRB PO and Clerk Mains and Indian Bank PO. It is time to pace up your preparation of Static Awareness for the mains exam. These questions are related to static Awareness that will also help you in preparing for other upcoming banking recruitment examination.


Q1. Kanger Ghati National Park was declared a national park in 1982 by the Government of India. In which state Kanger Ghati National Park located?
West Bengal
Jharkhand
Chhattisgarh
Odisha
Assam
Solution:
Kanger Ghati National Park was declared a national park in 1982 by the Government of India. Among the various protected areas in the country, the Kanger Valley National Park near Jagdalpur, Chhattisgarh.

Q2. Chapoli dam is situated in-
Goa
Maharashtra
Gujarat
Rajasthan
Karnataka
Solution:
Chapoli dam is situated 1 km north-east of Chaudi in Canacona. It is 38kms from Margao and 70kms from Panaji, capital of Goa.

Q3. What is the capital city of Mali?
Ouagadougou
Praia
Lome
Niamey
Bamako
Solution:
Bamako is the capital and largest city of Mali.

Q4. What is the currency of Colombia?
Rand
Peso
Dinar
Euro
Dollar
Solution:
The peso is the currency of Colombia.

Q5. In which year former Prime Minister of India Atal Bihari Vajpayee was awarded with Bharat Ratna?
2012
2016
2017
2015
2014
Solution:
Atal Bihari Vajpayee was awarded with Padma Vibhushan in 1992 and Bharat Ratna in 2015 for his contributions to the country.

Q6. Shri Atal Bihari Vajpayee held the post of Prime Minister of the Country for __________ non-consecutive terms.
one
two
three
four
five
Solution:
Shri Atal Bihari Vajpayee held the post of Prime Minister of the Country for three non-consecutive terms in 1996, 1998-99, and from 1999-2004. Also, he became the first non-Indian National Congress PM to serve a full five-year term.

Q7. Who is Theresa May?
Governor of Bank of England
Chairman of the Federal Reserve
President of Brazil
Chancellor of Germany
Prime Minister of the United Kingdom
Solution:
Theresa May is a British politician serving as Prime Minister of the United Kingdom and Leader of the Conservative Party since 2016.

Q8. Uruguay is a South American country known for its verdant interior and beach-lined coast. Who is the present President of Uruguay?
Tabare Vazquez
Ibrahim Boubacar Keita
Mike Pompeo
Ivan Duque
Emmerson Mnangagwa
Solution:
Tabare Vazquez is present President of Uruguay.

Q9. Where is the Lok Sabha Constituency of Lal Krishna Advani?
Jaipur
Mumbai
Bhopal
Gandhinagar
Lucknow
Solution:
Lal Krishna Advani, known as L. K. Advani, is an Indian politician who served as the 7th Deputy Prime Minister of India from 2002 to 2004 under Atal Bihari Vajpayee. He is present Lok Sabha MP from Gandhinagar constituency in Gujarat.

Q10. Mizoram is a state in Northeast India, with Aizawl as its capital city. Who is present Governor of Mizoram?
Shriniwas Patil
Kummanam Rajasekharan
Padmanabha Acharya
Tathagata Roy
BD Mishra
Solution:
Kummanam Rajasekharan is an Indian politician and the current Governor of Mizoram.

Q11. International Tiger Day is being celebrated every year on ______________ to raise awareness about tiger conservation.
05th June
11th July
15th July
29th July
27th June
Solution:
International Tiger Day is being celebrated every year on 29 July to raise awareness about tiger conservation.

Q12. Joko Widodo is the current President of-
Indonesia
Thailand
Singapore
Uruguay
South Korea
Solution:
Joko Widodo is the current President of Indonesia.

Q13. Italy is an European country. What is the capital city of Italy?
Berlin
Reykjavik
Sofia
Podgorica
Rome
Solution:
Rome is capital of Italy.

Q14. Nabinagar Super Thermal Power Project is a coal-based thermal power plant located in-
Telangana
Gujarat
Bihar
Kerala
West Bengal
Solution:
Nabinagar Super Thermal Power Project is a coal-based thermal power plant located at Sivanpur village in Nabinagar taluk in Aurangabad district, Bihar.

Q15. Konkani language is mainly spoken in which state? (a) (b) (c) (d) (e)
Telangana
Goa
Meghalaya
Jharkhand
Rajasthan
Solution:
Konkani is mainly spoken in Goa. It is the official language of Goa and is spoken along the South Western Coast of India.

               

You may also like to Read:

Print Friendly and PDF