Static Awareness Quiz for SBI PO/Clerk Mains 2018: 1st August 2018

Dear Aspirants, 

Static Awareness Quiz for SBI PO/Clerk Mains 2018: 1st August 2018

As you all know that the time has come to prepare for the mains exam of SBI PO/Clerk and BOB PO. It is time to pace up your preparation of Static Awareness for the mains exam. These questions are related to static Awareness that will also help you in preparing for other upcoming banking recruitment examination.

Q1. Phawngpui National Park or Phawngpui Blue Mountain National Park is one of the two national parks of India in which state?
(a) Mizoram
(b) Tripura
(c) Arunachal Pradesh
(d) Sikkim
(e) Meghalaya

S1. Ans.(a)
Sol. Phawngpui National Park or Phawngpui Blue Mountain National Park is one of the two national parks of India in Mizoram, the other and the larger being Murlen National Park.

Q2. Who is present President of South Africa?
(a) Yoweri Museveni
(b) Jacob Zuma
(c) Cyril Ramaphosa
(d) Nomazizi Mtshotshisa
(e) Paul Kagame

S2. Ans.(c)
Sol. Cyril Ramaphosa is a South African politician and present President of South Africa. His tenure as President follows the resignation of Jacob Zuma.

Q3. The Ranganadi Dam is a concrete-gravity diversion dam on the Ranganadi River in- 
(a) Mizoram
(b) Tripura
(c) Meghalaya
(d) Sikkim
(e) Arunachal Pradesh

S3. Ans.(e)
Sol. The Ranganadi Dam is a concrete-gravity diversion dam on the Ranganadi River in Arunachal Pradesh.

Q4. Who is the present Union Minister of Heavy Industries and Public Enterprises?
(a) Maneka Sanjay Gandhi
(b) Anant Geete
(c) Chaudhary Birender Singh
(d) Jual Oram
(e) Thaawar Chand Gehlot

S4. Ans.(b)
Sol. Anant Gangaram Geete is currently the Union Cabinet Minister for Heavy Industries and Public Sector Enterprises. The constituency of Anant Geete: Raigad (Maharashtra).

Q5. World Hepatitis Day has been observed on July ______________ every year, aims to raise global awareness of hepatitis — a group of infectious diseases known as Hepatitis A, B, C, D, and E — and encourage prevention, diagnosis and treatment.
(a) July 29
(b) July 31
(c) July 26
(d) July 28
(e) July 15

S5. Ans.(d)
Sol. World Hepatitis Day, observed on July 28 every year, aims to raise global awareness of hepatitis — a group of infectious diseases known as Hepatitis A, B, C, D, and E — and encourage prevention, diagnosis and treatment.

Q6. Who is present Chief Minister of Nagaland?
(a) Pema Khandu
(b) Pawan Kumar Chamling
(c) Lal Thanhawla
(d) Neiphiu Rio
(e) Biplab Kumar Deb

S6. Ans.(d)
Sol. Neiphiu Rio is a Naga politician. He is the current Chief Minister of Nagaland. Rio has also served as Chief Minister for three separate terms, making him the only Nagaland Chief Minister to have served three consecutive terms.

Q7. Rwanda is a landlocked East African country with a green, mountainous landscape. What is the capital city of Rwanda?
(a) Abuja
(b) Sana
(c) Kigali
(d) Nairobi
(e) Kampala

S7. Ans.(c)
Sol. Kigali is the capital city of Rwanda.

Q8. Palanisamy Sathasivam is the current Governor of- 
(a) Maharashtra
(b) Andhra Pradesh
(c) Karnataka
(d) Tamil Nadu
(e) Kerala

S8. Ans.(e)
Sol. Palanisamy Sathasivam is the current Governor of Kerala, in office since 2014. He previously served as the 40th Chief Justice of India from 2013 to 2014.

Q9. Jeje Lalpekhlua is an Indian professional-?
(a) shooter
(b) footballer
(c) boxer
(d) cricketer
(e) wrestler

S9. Ans.(b)
Sol. Jeje Lalpekhlua is an Indian professional footballer.

Q10. Which River is known as "Sorrow of Bihar"?
(a) Koshi River
(b) Ganga River
(c) Mahananda River
(d) Punpun River
(e) Baghmati River

S10. Ans.(a)
Sol. The Koshi River is known as the "Sorrow of Bihar" as the annual floods affect about 21,000 km2 (8,100 sq mi) of fertile agricultural lands thereby disturbing the rural economy.

You may also like to Read:


Print Friendly and PDF