Test of the Day for IBPS RRB PO Mains Exam: 30th August 2018

Dear Aspirants,

Test of the Day for IBPS RRB PO Mains Exam: 30th August 2018

We are providing you with the test of the day which will help you in upcoming exams like IBPS RRB PO and Clerk Mains and other Banking ExamFrom this, you can practice questions with the timer that will help you to improve speed. IBPS RRB PO and Clerk is one of the biggest opportunity for you guys to grab on, set you own mark and proceed with full confidence. All the very best for your preparations and All the future exams.



Q1. MSF rate refers to the rate at which the scheduled banks can borrow funds overnight from RBI against government securities. What is the meaning of "F" in MSF?
Funded
Financial
Flow
Facility
Fund
Solution:
Marginal Standing Facility (MSF) rate refers to the rate at which the scheduled banks can borrow funds overnight from RBI against government securities.

Q2. ETFs are mutual funds listed and traded on stock exchanges like shares. ETFs stands for-
Electronic Traded Funds
Exchange Time Funds
Exchange Traded Finance
Exchange Traded Flows
Exchange Traded Funds
Solution:
Exchange Traded Funds (ETFs) are mutual funds listed and traded on stock exchanges like shares.

Q3. Name the actor, who has received the prestigious Outstanding Achievement honour at the upcoming International Indian Film Academy (IIFA) awards ceremony in Bangkok.
Amitabh Bachchan
Vinod Khanna
Anupam Kher
Paresh Rawal
Johnny Lever
Solution:
Veteran actor Anupam Kher has received the prestigious Outstanding Achievement honour at the upcoming International Indian Film Academy (IIFA) awards ceremony in Bangkok.

Q4. In which city, 18th Shanghai Cooperation Organisation (SCO) summit was held recently?
Shenzhen
Beijing
Guangzhou
Qingdao
Shanghai
Solution:
Prime Minister Narendra Modi has attended 18th Shanghai Cooperation Organisation (SCO) summit in Qingdao, China.

Q5. Who has won her first Grand Slam title in the French Open final 2018?
Simona Halep
Roland Garros
Sloane Stephens
Venus Williams
Lyndrea Price
Solution:
World number one Simona Halep has won her first Grand Slam title with a gutsy comeback victory over American 10th seed Sloane Stephens in the French Open final. Halep, who had lost her three previous major finals, went a set and a breakdown at Roland Garros.

Directions (6-10): Study the following information carefully to answer the given questions. 
In a certain code language, 
‘wonder mark army jungle child’ is written as ‘ti cu ko mo je’, 
‘child Dehradun wonder’ is written as ‘de cu ko’,
 ‘Dehradun city child’ is written as ‘cu pa de’ 
and ‘wonder army in child’ is written as ‘cu ti ko su’. 
Q6. Which of the following is the code for ‘jungle’?
je
ti
mo
either (a) or (c)
None of these
Solution:
Wonder→ko
Army→ti
Child→cu
Dehradun→de
City→pa
In→su
Mark/jungle→mo/je

Q7. What does ‘ti’ stand for?
wonder
army
jungle
in
Can’t be determined
Solution:
Wonder→ko
Army→ti
Child→cu
Dehradun→de
City→pa
In→su
Mark/jungle→mo/je

Q8. Which of the following will be the code for ‘child in wonder’?
su cu ti
su ko cu
ti ko cu
ko mo su
None of these
Solution:
Wonder→ko
Army→ti
Child→cu
Dehradun→de
City→pa
In→su
Mark/jungle→mo/je

Q9. Which of the following may be the possible code for ‘wonder should army in child’?
cu ti ko su ye
ye ti su ko mo
cu ti mo su ye
ti ko cu ye je
None of these
Solution:
Wonder→ko
Army→ti
Child→cu
Dehradun→de
City→pa
In→su
Mark/jungle→mo/je

Q10. Which of the following is the code for ‘Dehradun’?
mo
je
ko
de
Can’t be determined
Solution:
Wonder→ko
Army→ti
Child→cu
Dehradun→de
City→pa
In→su
Mark/jungle→mo/je

Directions (11-15): In the following number series only one number is wrong. Find the wrong number. 
Q11. 157, 164, 175, 188, 203, 224
157
164
188
203
224
Solution:


Q12. 301, 308, 628, 1899, 7610, 38075
308
628
7610
301
38075
Solution:
The series is (301 + 7)× 1= 308, (308 + 6) × 2= 628, (628 + 5) × 3= 1899,
(1899+ 4) × 4 = 7612
(7612 + 3) × 5= 38075
Therefore the wrong number is 7610.

Q13. 21, 26, 62, 201, 842, 4145
26
201
842
4145
62
Solution:
The series is (21 × 1) + 5 = 26, (26 × 2) + 10 = 62, (62 × 3) + 15= 201, (201 × 4) + 20= 824, (824 × 5)+ 25= 4145,….
Therefore the wrong number is 842.

Q14. 63, 67, 78, 92, 117, 153
78
67
117
153
92
Solution:

Q15. 6, 7, 15, 51, 208, 1045
7
15
51
208
1045
Solution:


Directions (16-20): In each of the questions given below a sentence is given which is then divided into five parts out of which one part is incorrect. You must choose the grammatically incorrect part as your answer. 
Q16. The smartphone will enable the “line sardars”(A)/ to establish contact with concern authorities to(B)/ address any emergency situation and they should also(C)/ be apprised about different welfare schemes(D)/ of the government as well(E).
A
B
C
E
No error
Solution:
Replace 'concern' with 'concerned' as 'concerned' is used as an adjective here which shouldn't be misunderstood as a verb.

Q17. He also directed the department to(A)/ develop the new schools as model(B)/ institutions and engage modern construction(C)/ technology for early completion(D)/ of constructing work(E).
A
B
C
E
No error
Solution:
Replace 'constructing' with 'construction' as the given context of the sentence will take noun in it.

Q18. The Chief Minister also emphasised(A)/ on generating awareness amongst(B)/ the tea garden workers(C)/ about health and(D)/ other government programmes(E).
E
A
C
B
No error
Solution:
No error

Q19. We need to sank(A)/ our differences and(B)/ come on a common(C)/ platform otherwise others(D)/ will rule over us(E).
C
A
B
D
No error
Solution:
Replace 'sank' with 'sink' as 'to' will always be followed by the first form of the verb.

Q20. Troubled by the rising frequency of(A)/ such incendiary social media posts(B)/, the Assam police has been(C)/ experimenting with a slew(D)/ of ‘soft policing’ tactics(E).
A
B
C
D
No error
Solution:
Replace 'has' with 'have' as 'police' is a collective noun so it will take plural verb.

               




You may also like to read:
            

Print Friendly and PDF