Test of the Day for IBPS RRB PO Mains Exam: 22nd August 2018

Dear Aspirants,

Test of the Day for IBPS RRB PO Mains Exam: 22nd August 2018

We are providing you with the test of the day which will help you in upcoming exams like IBPS RRB PO and Clerk Mains and other Banking ExamFrom this, you can practice questions with the timer that will help you to improve speed. IBPS RRB PO and Clerk is one of the biggest opportunity for you guys to grab on, set you own mark and proceed with full confidence. All the very best for your preparations and All the future exams.


Q1. NFS is the largest network of shared automated teller machines in India. What is the full form of NFS?
National Financial Switch
National Financial Service
National Financial System
National Financial Security
National Financial Solutions
Solution:
National Financial Switch is the largest network of shared automated teller machines in India. It was designed, developed and deployed by the Institute for Development and Research in Banking Technology (IDRBT).

Q2. What is the meaning of "T" in CTS?
Target
Transport
Transfer
Timing
Truncation
Solution:
CTS stands for Cheque Truncation System.

Q3. Name the person, who is the only sportsperson from India to be featured in the list, is ranked 83rd with earnings of USD 24 million of Forbes’ compilation.
Rohit Sharma
PV Sindhu
Virat Kohli
MS Dhoni
Mithali Raj
Solution:
India cricket captain Virat Kohli is among the world’s highest-paid athletes, according to a Forbes’ compilation topped by American boxing champion Floyd Mayweather. Kohli, the only sportsperson from India to be featured in the list, is ranked 83rd with earnings of USD 24 million.

Q4. Which state has announced an outstanding power bill waiver scheme for laborers and poor families recently?
Telangana
Gujarat
Kerala
West Bengal
Madhya Pradesh
Solution:
The Madhya Pradesh government has announced an outstanding power bill waiver scheme for laborers and poor families. The state cabinet headed by Chief Minister Shivraj Singh Chouhan approved the Bijli Bill Mafi Yojana 2018 (Power Bill Waiver Scheme) which is expected to benefit about 77 lakh people of the state.

Q5. The two-day 49th Conference of Governors concluded in-
Patna
Bengaluru
Chennai
New Delhi
Kolkata
Solution:
The two-day 49th Conference of Governors concluded in New Delhi. The President exhorted Governors to take the lead in adopting modern technology and methods.

Directions (6-10): In each of the questions given below, a group of digits is given followed by some combinations of letters. You have to find out which of given combinations correctly represents the group of digits based on the numbers/symbols codes and the conditions given below. If none of the given combinations represents the group of digits correctly, give (e) i.e. ‘None of these’ as the answer. 

Condition for coding the group digits: 
 (i) If the first letter is vowel and last letter is consonant, the codes for the first and the last letter are to be interchanged. 
(ii) If the first as well as the last letter is vowel, then both are to be coded by the code for the last letter. 
(iii)If the first as well as the last letter is consonant, then both are to be coded by the code for the first letter. 
Q6. ACEHJKI
98$8&&9
98$533&
98$53&9
38$83&3
None of these

Q7. EDFKCB
#@2&8$
@#2&8$
@#&28$
@#2&$8
None of these

Q8. BCAEFJK
@81$23@
@18$23@
8@1$23@
@81$32@
None of these

Q9. BDAFGHE
@#21*5$
@#12*8$
@#12*$5
@#12*5$
None of these

Q10. IADJKC
81#39&
81#3&9
813#&9
18#3&9
None of these

Directions (11-15): The sentences given in each question, when properly sequenced, form a coherent paragraph. Each sentence is labeled with a letter. Choose the most logical order of sentences among the given choices to construct a coherent paragraph. 
 (A) A few months ago I went to Princeton University to see what the young people who are going to run our country in a few decades are like. 
(B) I would go to sleep in my hotel room around midnight each night, and when I awoke, my mailbox would be full of replies—sent at 1:15 a.m., 2:59 a.m., 3:23 a.m. 
(C) One senior told me that she went to bed around two and woke up each morning at seven; she could afford that much rest because she had learned to supplement her full day of work by studying in her sleep. 
(D) Faculty members gave me the names of a few dozen articulate students, and I sent them e-mails, inviting them out to lunch or dinner in small groups. 
(E) As she was falling asleep she would recite a math problem or a paper topic to herself; she would then sometimes dream about it, and when she woke up, the problem might be solved. 

Q11. Which of the following will be the FIRST sentence after rearrangement?
A
B
C
D
E
Solution:
ADBCE;
ADB is a clear sequence. So is CE. A has a suitable opening with A few months ago. The invitation and the response follow in DB. She in E has a clear reference in One senior in C.

Q12. Which of the following will be the SECOND sentence after rearrangement?
B
D
A
C
E
Solution:
D

Q13. Which of the following will be the THIRD sentence after rearrangement?
C
B
A
D
E
Solution:
B

Q14. Which of the following will be the FOURTH sentence after rearrangement?
A
D
B
C
E
Solution:
C

Q15. Which of the following will be the LAST (FIFTH) sentence after rearrangement?
E
D
B
C
A
Solution:
E

Q16. Simple interest on a certain sum at 7 % p.a. for 4 years is Rs. 3584. What will be the compound interest on the same principal at 4 % p.a. in two years?
Rs. 1054.48
Rs. 1044.48
Rs. 938
Rs. 1064.84
None of these
Solution:
Q17. Average score of a cricketer in 13 matches is 42 runs. If the average score in the first 5 matches be 54 runs, what is the average score in the last eight matches?
36.5
34.5
35.4
38
32.5
Solution:
Q18. In how many different ways can the letters of the word ‘DUMPPY’ be arranged?
120
720
360
60
80
Solution:

Q19. A and B can do a piece of work in 28 and 35 days respectively. They began to work together but A leaves after sometimes and B completed remaining work in 17 days. After how many days did A leave?
72/5 days
9 days
8 days
68/9 days
None of the above
Solution:

Q20. A sum is invested for three years at a certain rate of interest compounded annually. After 3 years, the amount increases by 72.8%. What is the rate of interest?
10%
12%
15%
16%
20%
Solution:


               

Print Friendly and PDF