Test of the Day for IBPS RRB PO Mains Exam: 23rd August 2018

Dear Aspirants,

Test of the Day for IBPS RRB PO Mains Exam: 22nd August 2018

We are providing you with the test of the day which will help you in upcoming exams like IBPS RRB PO and Clerk Mains and other Banking ExamFrom this, you can practice questions with the timer that will help you to improve speed. IBPS RRB PO and Clerk is one of the biggest opportunity for you guys to grab on, set you own mark and proceed with full confidence. All the very best for your preparations and All the future exams.



Q1. Monetary Policy Committee (MPC) of RBI has increased the policy Repo Rate under the liquidity adjustment facility (LAF) by ___________ basis points in the third Bi-monthly Monetary Policy Statement (2018-19).
50 bps
75 bps
25 bps
10 bps
100 bps
Solution:
Monetary Policy Committee (MPC) of Reserve Bank of India has increased the policy Repo Rate under the liquidity adjustment facility (LAF) by 25 basis points to 6.50 percent in the third Bi-monthly Monetary Policy Statement (2018-19).

Q2. Name of the parliament of Vietnam is......
National Assembly
Congress
Federal Assembly
House of Assembly
National Parliament
Solution:
The National Assembly is Vietnam's legislative body. The Constitution of Vietnam recognizes the assembly as "the highest organ of state power." The National Assembly, a 498-member unicameral body elected to a five-year term, meets twice a year. The assembly appoints the President, the Prime Minister, the Chief Justice of the Supreme People's Court of Vietnam, the Head of the Supreme People's Procuracy of Vietnam, and the 21-member Government.

Q3. Kodasalli Dam is in which of the following state?
Madhya Pradesh
Uttar Pradesh
Himachal Pradesh
Jammu and kashmir
Karnataka
Solution:
Kodasalli Dam is built across the Kali River in Yellapura taluk of Uttara Kannada district of Karnataka state, India. This dam was built by Karnataka Power Corporation Limited.

Q4. The Melghat Tiger reserve is in...?
Odisha
Assam
Karnataka
Gujarat
Maharashtra
Solution:
Melghat Tiger reserve is situated in the Satpura hill ranges of Central India, Melghat Tiger Reserve lies in Melghat Forests of Amravati district in Vidarbha region of Maharashtra.

Q5. The Election Commission has launched it's online RTI Portal. The portal __________________ will facilitate applicants seeking information under the Right to Information Act.
rti.eci.nic.org
rti.eci.nic.in
rti.eci.nic.com
rti.eci.res.in
rti.ecio.nic.in
Solution:
The Election Commission has launched it's online RTI Portal. The portal- rti.eci.nic.in will facilitate applicants seeking information under the Right to Information Act. The portal also facilitates the online reply to applications and also for making first appeal and reply thereto.

Directions (6-7): Study the following information carefully and answer the questions given below. Harsh starts walking in the south direction and after walking 7m he takes a left turn and walks 8m. From there, he takes another left turn and walks 4m and after that he takes a right turn and covers a distance of 4 m. Finally, he moves in west direction and cover a distance of 8 m to reach his destination. 
Q6. What is the direction of Harsh’s final position with respect to his initial position and what is the distance between Harsh’s initial position and his final position?
Southeast, 7m
Southwest, 5m
Northeast, 5m
Southeast, 5m
None of these
Solution:


Q7. What is the direction of Sam with respect to Harsh’s initial position, if Sam is standing to the south of Harsh’s final position at a distance of 10 m?
North
South
East
West
None of these
Solution:


Q8. In a family of 5 members i.e. A, B, P, Q, R, there are two married couple in which A is the daughter in law of P, who is the sister in law of Q. R is the nephew of Q. B has only one child, then find out how is B related to R?
Uncle
Nephew
Father
Mother
None of these
Solution:


Directions (9-10): Study the following information carefully and answer the questions given below: 
 (a) ‘P × Q’ means ‘P is husband of Q’. 
(b) ‘P % Q’ means ‘P is sister of Q’. 
(c) ‘P - Q’ means ‘P is father of Q’. 
(d) ‘P + Q’ means ‘P is mother of Q’. 
Q9. Which of the following means ‘A is father of D’?
A × D + C ×B
A + B + C + D
C – B × A % D
A× B + C % D
None of these
Solution:


Q10. Which of the following means ‘L is grandson of J’?
M×J+K + L
M % J x K+L
J-K+L×M
L % M %J +M
None of these
Solution:
Directions (11-15): Each of the questions presents a sentence, part of which is bold. Beneath the sentence you will find four ways of phrasing the bold part. Follow the requirements of standard written English to choose your answer, paying attention to grammar, word choice, and sentence construction. Select the answer that produces the most effective sentence; your answer should make the sentence clear, exact, and free of grammatical error. It should also minimize awkwardness, ambiguity, and redundancy. If the bold part of the sentence is grammatically correct, mark (e) .i.e. “No correction required” as your answer. 
 Q11. When I first became brand manager, we were spending most of our advertising budget to promote our products in the winter. It had worked in North America and Europe, where people caught colds mainly in that season. Our monthly volume data suggested however stubbornly we were shipping a lot of VapoRub between July and September, the hot monsoon season.
Our monthly volume data suggested however that stubbornly
However, our monthly volume data stubbornly suggested that
However, our volume data suggested stubbornly that monthly
Stubbornly speaks our volume data on a monthly basis, however that
No correction required
Solution:
‘However, our monthly volume data stubbornly suggested that’ correctly replaces the bold phrase.

Q12. The growth rate of companies in several sectors like food, personal care, automobiles, banking and retail in the developed world are flattening. These companies for maintaining their growth rates and margins are looking upon the emerging market in Asia and Latin America.
These companies for maintaining their growth rates and margins are looking upon the emerging markets in Asia and Latin America.
To maintain their growth rates and margins these companies look at the emerging markets in Asia and Latin America.
The emerging markets of Asia and Latin America are looked at by these companies to maintain their growth rates and margins
These companies are looking at the emerging markets in Asia and Latin America for maintaining their growth rates and margins.
No correction required
Solution:
‘These companies are looking at the emerging markets in Asia and Latin America for maintaining their growth rates and margins’ correctly replaces the bold phrase.

Q13. People who do good work to the corporation wherever they are whatever they do will be assets to the valued corporation.
good work to the corporation wherever they are whatever they do will assets to the valued corporation
good work – wherever they are, whatever they do – will be valued assets to the corporation
whatever good they do the corporation, wherever they are will be valued assets.
good to the corporation whatever work they do wherever they are will be valued assets
No correction required
Solution:
‘good work – wherever they are, whatever they do – will be valued assets to the corporation’ correctly replaces the bold phrase.

Q14. From what landscapes or flowerbeds would future painters draw their inspiration? Would move poets to craft their symphonies, composers to contemplate the meaning of God, and philosophers write their sonnets.
painters draws their inspiration? Would move poets to craft their symphonies, composers to contemplate the meaning of God, and philosophers write their sonnets.
painters draw their inspiration? Would move poets to write their sonnets, composers to craft their symphonies and philosophers to contemplate the meaning of God
philosophers draw their inspiration? Would move poets to write their sonnets, composers to craft their symphonies, and painters to contemplate the meaning of God
philosophers to contemplate the meaning of God? Would move painters to draw their inspiration, composers to write their sonnets, and poets to craft their symphonies?
No correction required
Solution:
‘painters draw their inspiration? Would move poets to write their sonnets, composers to craft their symphonies and philosophers to contemplate the meaning of God’ correctly replaces the bold phrase.

Q15. Car sales in the country rose at an annualized rate of 7.8% in June, helped by a spate of new models and falling borrowing costs bringing new buyers back.
spate of new models and falls borrowing costs bringing new buyers back
luring of new models and falling borrowing costs bringing new buyers back
bringing of new models back, spate in borrowing costs, and falling new buyers
bringing back the borrowing costs, falling in new models, and spate in new models.
No correction required
Solution:
No correction required.

Q16. A water tank normally takes 7 hours to be filled by a tap but because of the leak, it takes another 2 hours. In how many hours will the leak empty a full water tank?
20.5 hours
24.4 hours
30 hours
31.5 hours
None of these
Solution:


Q17. A cistern can be filled separately by two pipes P and Q in 45 minutes and 35 minutes respectively. A tap R at the bottom can empty the full cistern in 30 minutes. If the tap R is opened 7 minutes after the two pipes P and Q are opened, then after what time from the opening of tap R the cistern becomes full?
40th minute
61st minute
37th minute
None of these
Can’t determine
Solution:


Q18. Tap A fills a tank in 20 minutes while C empties it at 1/3rd the rate at which A fills it. At 12 : 00 noon, A and C are simultaneously started and when the tank is 50% full, tap A is turned off. At what time will the tank be empty?
12 : 35 pm
12 : 45 pm
12 : 30 pm
12 : 55 pm
None of these
Solution:

Q19. Two pipes X and Y can fill a tank in 6 hours and 9 hours respectively. If they are turned on alternately for one hour each starting with X, then what is the time taken to fill the tank?
6.25 hours
5.66 hours
7 hours
8 hours
None of these
Solution:

Q20. Four plumbers had to repair 364 taps. At the end of 3 days working 7 hours per day they had repaired 168 taps. In order to speed up the work, 3 more plumbers were added who also worked 7 hours daily. If efficiency of each of the plumbers is same, how many additional days would it take to complete the task?
2 days
3 days
4 days
1 (1/2) day
None of these
Solution:


               



Print Friendly and PDF