Test of the Day for IBPS RRB PO Mains Exam: 24th August 2018

Dear Aspirants,

Test of the Day for IBPS RRB PO Mains Exam: 24th August 2018

We are providing you with the test of the day which will help you in upcoming exams like IBPS RRB PO and Clerk Mains and other Banking ExamFrom this, you can practice questions with the timer that will help you to improve speed. IBPS RRB PO and Clerk is one of the biggest opportunity for you guys to grab on, set you own mark and proceed with full confidence. All the very best for your preparations and All the future exams.


Q1. World Oceans Day helps raise the profile of the ocean and inspire more involvement in helping to conserve this amazing resource we all depend on. World Oceans Day observed on-
12th June
09th June
08th June
05th June
01st June
Solution:
On June 8th each year, we celebrate the ocean, its importance in our lives, and how we can protect it. World Oceans Day helps raise the profile of the ocean and inspire more involvement in helping to conserve this amazing resource we all depend on.

Q2. Which state government has launched a "Business First Portal" recently.
Assam
Kerala
Gujarat
Haryana
Punjab
Solution:
In a major step to give a big push towards the ease of doing business in Punjab, the state government has launched a "Business First Portal". It was unveiled by Industry Minister Sunder Sham Arora in Jalandhar.

Q3. Name the state government, which has decided to do away with semester system in undergraduate (UG) courses and revert to annual examination system recently?
Himachal Pradesh
West Bengal
Maharashtra
Jharkhand
Tamil Nadu
Solution:
The Himachal Pradesh government has decided to do away with semester system in undergraduate (UG) courses and revert to annual examination system.

Q4. Minister of State for Defence, Dr Subhash Bhamre has dedicated a highway tunnel at Theng near Chungthang in north ___________ to the nation.
Arunachal Pradesh
Tripura
Nagaland
Sikkim
Meghalaya
Solution:
Minister of State for Defence, Dr, Subhash Bhamre has dedicated a highway tunnel at Theng near Chungthang in north Sikkim to the nation. The tunnel will benefit the tourism and rapidly propel the growth of the state.

Q5. In which year National Company Law Tribunal (NCLT) was set up-
2012
2013
2014
2015
2016
Solution:
The Central Government has constituted National Company Law Tribunal (NCLT) under section 408 of the Companies Act, 2013 (18 of 2013) w.e.f. 01st June 2016.

Directions (6-10): In each question below are given some statements followed by some conclusions. You have to take the given statements to be true even if they seem to be at variance with commonly known facts. Read all the conclusions and then decide which of the given conclusions logically follows from the given statements, disregarding commonly known facts. 
 Q6. Statements: 
Some cup are stick. 
No stick is sugar. 
All sugar is salt. 
Conclusions: 
I. All cup are salt is a possibility. 
II. Some stick are salt.
Only I follows
Both I and II follow
Only II follows
None follows
None of these
Solution:


Q7. Statements: 
Some crow is bat. 
Some bat are cat. 
All bat are fly. 
Conclusions: 
I. Some fly are not cat. 
II. Some crow can be cat.
Only I follows
Both I and II follow
Only II follows
Either I or II follows
None follows
Solution:


Q8. Statements: 
All bottle are jug. 
No jug is mug.
 No mug are cap. 
Conclusions: 
I. Some bottle are cap. 
II. Some cap are not bottle.
Only II follows
Both I and II follow
Only I follows
Either I or II follows
None follows
Solution:


Q9. Statements: 
All states are city. 
Some country are world. 
No world is state. 
Conclusions: 
I. Some city are state.
II. All state are country is a possibility.
Only I follows
None follows
Both I and II follow
Only II follows
None of these
Solution:


Q10. Statements: 
Some bat are ball. 
Some pen are mouse. 
Some ball are pen. 
Conclusions: 
I. Some bat are pen.
II. Some ball are mouse.
Only II follows
Both I and II follow
None follows
Either I or II follows
None of these
Solution:


Q11. The simple interest on certain sum at 5% p.a for 9 months is Rs. 10 greater than the simple interest on the same sum @ 3% p.a for 14 months. What is the sum of interest in both the cases (i.e., total sum of interest)?
Rs. 130
Rs. 290
Rs. 120
Rs. 330
Rs. 430
Solution:


Q12. Mr. Lala Ram has lent some money to Aaju at 6% p.a. and to Baaju at 8% p.a. At the end of the year he has gained the overall interest at 7% per annum. In what ratio has he lent money to Aaju and Baaju?
2 : 3
1 : 1
5 : 6
4 : 3
5: 7
Solution:


Q13. Hari Lal and Hari Prasad have equal amounts. Hari Lal invested all his amount at 10% p.a compounded annually for 2 years and Hari Prasad invested 1/4th amount at 10% p.a compound interest (annually) and rest at r% per annum at simple interest for the same 2 years period. The amount received by both at the end of 2 year is same. What is the value of r?
14%
12.5%
10.5%
11%
8.5%
Solution:


Q14. HDFC lends 1 million to HUDCO at 10% simple interest p.a. for 3 years and HUDCO lends the same amount to SAHARA STATES HOUSING Corporation at 10% p.a. on compound interest for 3 years. What is the earning of HUDCO in this process?
Rs. 1,33,100
Rs. 33,100
Rs. 31,000
Rs. 15,000
None of these
Solution:


Q15. A sum at r% p.a compound interest doubles in 3 years. In 9 years, it will be k times of the original principal. What is the value of k?
10
9
6
8
12
Solution:


Directions (16-20): In the question given below two statements are given which are grammatically correct and meaningful. Connect them by choosing the word given below the statements in the best possible way without changing the intended meaning. Choose the best possible word as your answer accordingly from the options to form a correct, coherent sentence. 
 Q16. (I) Early one morning, 
(II) The fever left me as suddenly and mysteriously as it had come.
nonetheless
moreover
however
still
either……or
Solution:
Early one morning, however, the fever left me as suddenly and mysteriously as it had come.

Q17. (I) The sky had grown darker again 
(II) The wind made queer sobbing sounds as it swept over the valley.
but
still
though
although
and
Solution:
The sky had grown darker again and the wind made queer sobbing sounds as it swept over the valley.

Q18. (I) He was an accomplished pianist and composer 
(II) He never published any of his works.
not only……but also
although
and
however
furthermore
Solution:
He was an accomplished pianist and composer, although he never published any of his works.

Q19. (I) Copper is not yet universally employed, price being the governing factor in its employment; 
(II) The conducting quality of the iron used for telegraphic purposes has of late years been very greatly improved.
so
however
moreover
likewise
similarly
Solution:
Copper is not yet universally employed, price being the governing factor in its employment; moreover, the conducting quality of the iron used for telegraphic purposes has of late years been very greatly improved.

Q20. (I) Imagine a thousand new arts, none of which are even invented 
(II) Each with a thousand new great masters.
nevertheless
nonetheless
and
yet
but
Solution:
Imagine a thousand new arts, none of which are even invented yet, each with a thousand new great masters.

               
Print Friendly and PDF