Test of the Day for RBI Grade-B Officers Prelims 2018: 7th August 2018

Dear Aspirants,
Test of the Day for RBI Grade-B Officers Prelims 2018: 7th August 2018

We are providing you with the test of the day which will help you in upcoming exams like RBI Grade-B Officers Prelims and other Banking ExamFrom this, you can practice questions with the timer that will help you to improve speed. RBI Grade-B Officers is one of the biggest opportunity for you guys to grab on, set you own mark and proceed with full confidence. All the very best for your preparations and All the future exams.


Q1. Every year, on which of the following day, the World Health Organization and partners mark World No Tobacco Day (WNTD)?
16 May
19 May
31 May
27 May
24 May
Solution:
Every year, on 31 May, World Health Organization and partners mark World No Tobacco Day (WNTD). The theme of World No Tobacco Day 2018 is "Tobacco and heart disease."

Q2. The Third Home Affairs’ Dialogue between India and U.K. was held recently in ______________.
Bengaluru
New Delhi
Chandigarh
Guwahati
Pune
Solution:
The Third Home Affairs’ Dialogue between India and U.K. was held in New Delhi. The Government of India Delegation was led by Mr Rajiv Gauba, Union Home Secretary and the Delegation from Home Office of the U.K. was led by its Second Permanent Secretary, Ms. Patsy Wilkinson.

Q3. As many as 26 countries, including India, has participated in June 2018 in the world’s largest international maritime biennial exercise, named ___________.
RAMPAGE
PACIRIM
RIMPACIF
RIMPAC
None of the given options is true
Solution:
As many as 26 countries, including India, will participate in the biennial Rim of the Pacific, RIMPAC military exercise from June 27 to August 2, in and around the Hawaiian Islands and Southern California. The announcement was made by the Pentagon. It is the world’s largest international maritime exercise.

Q4. The joint military exercise SURYA KIRAN between India and Nepal has begun at Pithoragarh in Uttarakhand. This is the __________ edition of this exercise.
9th
10th
11th
12th
13th
Solution:
The joint military exercise SURYA KIRAN-13 between India and Nepal began at Pithoragarh in Uttarakhand. The military exercise is a biannual event which is conducted alternatively in Nepal and India every six months.

Q5. NIBM is an Indian institution for research, training and consultancy in banking and finance. What is the meaning of "B" in NIBM?
Base
Bank
Branch
Banking
Brand
Solution:
National Institute of Bank Management or NIBM is an Indian institution for research, training and consultancy in banking and finance. It is located in Pune.

Directions (6-8): Study the following information and answer the given questions. 
Point M is 16m to the West of Point K. Point T is 6m to the South of Point K. Point N is 8m to the North of Point M. Point J is 8m to the West of Point T. Point R is 14m to the North of Point J. 
Q6. In which direction is Point R with respect to Point N?
North
East
South
West
Cannot be determined
Solution:


Q7. What is the shortest distance between Point M and Point J?
8m
14m
10m
6m
None of these
Solution:


Q8. If Point S is 8m to the East of Point R, then how far is Point S from Point T?
6m
8m
16m
14m
None of these
Solution:


Directions (9-10): Study the following information and answer the given questions. 
In a family of seven members there are four female members. A is the mother of B. D is sister-in-law of A. G is the only brother of D. F is the father of G. C is sister of B. E is mother-in-law of A. 
Q9. How is B related to F?
Grandson
Granddaughter
Nephew
Niece
Either (a) or (b)
Solution:


Q10. How is G related to C?
Uncle
Brother
Grandfather
Father
Cannot be determined
Solution:

Directions (11-15): Rearrange the following five sentences (A), (B), (C), (D), (E), (F) and (G) in the proper sequence to form a meaningful paragraph and then answer the questions given below. 
 (A) ”Have you been in pain and anguish the greater part of your life?” he enquired 
(B) “Now because of one night headache that you have, you tie the bandage of complaint!” 
(C) Once a saint saw a man with a bandage tied round his head. 
(D) “No,” the man answered. 
(E) “Why have you tied the bandage?” he asked. Because my head aches,” the man replied. 
(F) “For thirty years you have enjoyed good health,” he remarked, “and you never tied the bandage of thankfulness. 
(G) “How old are you?” he demanded. “Thirty,” he replied. 
Q11. Which of the following is the FIRST sentence in the above rearrangement?
B
D
E
C
A
Solution:
The sequence is CEGADFB Once a saint saw a man with a bandage tied round his head. “Why have you tied the bandage?” he asked. Because my head aches,” the man replied. “How old are you?” he demanded. “Thirty,” he replied. ”Have you been in pain and anguish the greater part of your life?” he enquired. “No,” the man answered. “For thirty years you have enjoyed good health,” he remarked, “and you never tied the bandage of thankfulness. “Now because of one night headache that you have, you tie the bandage of complaint!”

Q12. Which of the following is the SECOND sentence in the above rearrangement?
B
D
E
C
A
Solution:
The sequence is CEGADFB

Q13. Which of the following is the THIRD sentence in the above rearrangement?
B
G
E
F
A
Solution:
The sequence is CEGADFB

Q14. Which of the following is the FOURTH sentence in the above rearrangement?
B
D
E
C
A
Solution:
The sequence is CEGADFB

Q15. Which of the following is the LAST (SEVENTH) sentence in the above rearrangement?
B
D
E
C
A
Solution:
A

Directions (16-20): Each of the given questions is followed by two statements numbered I and II. Answer each question using the following instructions. Give answer 
Q16. From the set of prime numbers, a number is selected at random. What is that number? 
I. The selected number is even. 
II. The largest number in the set is 3.
If the statement I alone is sufficient to solve the question, but statement II alone not
If the statement II alone is sufficient to solve the question, but statement I alone is not
if neither statement I nor statement II is individually sufficient to solve the question, but a combination of both is sufficient to solve the question
If both statements taken together are not sufficient and more information is required to solve the question
Either statement I or statement II is sufficient to solve the question
Solution:
2 is a prime number which is also an even no. no other even number is prime

Q17. At a seminar, the registration fee for existing members was Rs. 20 and the registration fee for new members was Rs. 25. If the total receipts from registration were Rs. 5500, did more existing members than new members pay the registration fee? 
I. Registration receipt from existing members were Rs. 500 greater than receipts from new members. 
II. The seminar had as many speakers as the number of members who attended it.
If the statement I alone is sufficient to solve the question, but statement II alone not
If the statement II alone is sufficient to solve the question, but statement I alone is not
if neither statement I nor statement II is individually sufficient to solve the question, but a combination of both is sufficient to solve the question
If both statements taken together are not sufficient and more information is required to solve the question
Either statement I or statement II is sufficient to solve the question
Solution:
Let total receipts from new members was x then, from existing members it will be (x + 500)
∴ x + x + 500 = 5500
⇒ x = 2500
∴ From existing members collected receipts = 3000
& from new members = 2500 Total existing members
 =3000/20 = 150 & New members =2500/25 =100
Clearly it can be soon, existing members > new members

Q18. If X and Y are integers between 10 and 99, both inclusive. Is (X – Y)/9 an integer? 
 I. X and Y have the same digits but in reverse order. 
II. The tens digit of X is 2 more than unit digit and the tens digit of Y is 2 less than the unit digit.
If the statement I alone is sufficient to solve the question, but statement II alone not
If the statement II alone is sufficient to solve the question, but statement I alone is not
if neither statement I nor statement II is individually sufficient to solve the question, but a combination of both is sufficient to solve the question
If both statements taken together are not sufficient and more information is required to solve the question
Either statement I or statement II is sufficient to solve the question
Solution:


Q19. What is the value of n? 
I. n (n – 1) (n – 2) = 0 
II. n² + n – 6 = 0
If the statement I alone is sufficient to solve the question, but statement II alone not
If the statement II alone is sufficient to solve the question, but statement I alone is not
if neither statement I nor statement II is individually sufficient to solve the question, but a combination of both is sufficient to solve the question
If both statements taken together are not sufficient and more information is required to solve the question
Either statement I or statement II is sufficient to solve the question
Solution:
From both equations (either I or II) We can find value of n.

Q20. Prakash and Suraj are in a line to purchase tickets. How many people are in the line? 
 I. There are 20 people behind Prakash and 20 people in front of Suraj. 
II. There are 5 people between Prakash and Suraj and Prakash is behind Suraj.
If the statement I alone is sufficient to solve the question, but statement II alone not
If the statement II alone is sufficient to solve the question, but statement I alone is not
if neither statement I nor statement II is individually sufficient to solve the question, but a combination of both is sufficient to solve the question
If both statements taken together are not sufficient and more information is required to solve the question
Either statement I or statement II is sufficient to solve the question
Solution:
From I & II, total number of people
= 20 + 2 + 5 + 20 = 47
∴ Both statements are required

               


            
Print Friendly and PDF

No comments