Test of the Day for RBI Grade-B Officers Prelims 2018: 8th August 2018

Dear Aspirants,

Test of the Day for RBI Grade-B Officers Prelims 2018: 8th August 2018

We are providing you with the test of the day which will help you in upcoming exams like RBI Grade-B Officers Prelims and other Banking ExamFrom this, you can practice questions with the timer that will help you to improve speed. RBI Grade-B Officers is one of the biggest opportunity for you guys to grab on, set you own mark and proceed with full confidence. All the very best for your preparations and All the future exams.


Q1. IDRBT is a unique institution exclusively focused on Banking Technology. What is the meaning of "D" in IDRBT?
Distance
Derivative
District
Department
Development
Solution:
The Institute for Development & Research in Banking Technology (IDRBT) is a unique institution exclusively focused on Banking Technology. Established by the Reserve Bank of India in 1996, the Institution works at the intersection of Banking and Technology.

Q2. NABARD stands for-
National Bank for Agriculture and Rural Derivative
National Bank for Agriculture and Rural District
National Bank for Agriculture and Rural Development
National Bank for Agriculture and Rural Division
National Bank for Agriculture and Rural Department
Solution:
NABARD stands for National Bank for Agriculture and Rural Development.

Q3. India has released 33.10 Crore rupees to Nepal towards the cost of two road packages of Birgunj-Thori Road being implemented under which of the following projects in Nepal with Government of India’s grant assistance?
Postal Highway Projects
International Highways Development Project
Bharatmala Project
Golden Quadrilateral Project
Project Sadak Sahayata
Solution:
India has released 33.10 Crore rupees to Nepal towards the cost of two road packages of Birgunj-Thori Road being implemented under Postal Highway Projects in Nepal with Government of India’s grant assistance. The amount has been released towards 25% of the tendered cost (including 10% mobilization advance) of the Postal Highway Projects.

Q4. Yoga guru Baba Ramdev's Patanjali launched a new swadeshi messaging application called ________ to compete with WhatsApp.
Shankh
Kimbho
Samvad
Parichay
Doorbhash
Solution:
Yoga guru Baba Ramdev's Patanjali launched a new swadeshi messaging application called 'Kimbho' to compete with WhatsApp. Kimbho caters to private and group chats with free phone and video calling. The tagline of Kimbho is "Ab Bharat Bolega".

Q5. In May 2018, India's biggest lender State Bank of India (SBI) has revised its interest higher on retail fixed deposits or FDs below ____________.
Rs. 50 lakh
Rs. 75 lakh
Rs. 1 crore
Rs. 1.25 crore
Rs. 1.50 crore
Solution:
India's biggest lender State Bank of India (SBI) has revised its interest higher on retail fixed deposits or FDs below Rs. 1 crore. SBI has revision interest rates by up to 25 basis points in select maturities. The interest rate on SBI FDs with a maturity of one year to less than two years has been increased to 6.65% for the public, from 6.4% earlier.

Directions (6-10): Study the information and answer the following questions: 
In a certain code language 
‘skill need to study’ is written as ‘ el ma oc ta’, 
‘how to manage things’ is written as ‘ ta sx pa fa ’, 
‘study the things new’ is written as ‘ec oc mt sx ’, 
‘how old new book’ is written as ‘ pa mt ue la’, 
Q6. What is the code for ‘old’ in the given code language?
pa
mt
ue
Cannot determined
la
Solution:


Q7. What is the code for ‘new’ in the given code language?
pa
mt
ue
la
None of these
Solution:

Q8. What is the code for ‘to’ in the given code language?
el
ma
oc
ta
None of these
Solution:

Q9. What is the possible code for ‘old store’ in the given code language?
ue ta
ma ue
la oc
rs ue
la mt
Solution:

Q10. What is the code for ‘manage’ in the given code language?
ta
pa
sx
fa
None of these
Solution:

Directions (11-15): In each question, a sentence is given. Choose the option that best replaces the bold portion in the sentence. 
Q11. As the shrill, piercing sound of the sirens approached, several of my neighbors’ dogs start to howl.
No correction required
approached, several of my neighbors’ dogs started
approach, several of my neighbors’ dogs starts
approach, several of my neighbors’ dog start
approaches, several of my neighbors’ dogs started
Solution:
Use the same simple past tense for actions happening together — ‘approached . . . . started’. Parallelism error.

Q12. After reconsidering my original judgments, I fell obliged to reread the book I maligned and which initially seemed so inconsequential.
No correction required
the book in which I maligned what first seemed so inconsequential
the maligned book which I initially deemed inconsequential
the book I malign initially and inconsequentially
the book which I malign inconsequentially
Solution:
Makes no sense, (c) does not say who maligned the book and (d) is grammatically wrong.

Q13. On arriving at Los Angeles International Airport, his friends met him and took him immediately to his wedding.
No correction required
Arriving at Los Angeles International Airport, his friends who met him immediately took him to his wedding.
When he arrived at Los Angeles International Airport, his friends met him and took him immediately to his wedding.
When he arrived at Los Angeles International Airport, he was taken immediately to his wedding.
On his arrival at Los Angeles International Airport, his friends took him to his wedding.
Solution:
(a) and (b) imply that ‘his friends’ arrived at the airport. (d) does not show gratitude to the ‘friends’. (c) is most accurate.

Q14. Among the members of the legal profession there are many who try to keep their clients out of court and save their clients’ money.
No correction required
ones who try to keep their clients out of court
they who try to keep their clients out of court
many of whom try to keep their clients out of court
many of those who try to keep their clients out of court
Solution:
(b) may have been considered if ‘once’ had been replaced by ‘ones’. (c) with ‘they’ is too specific. (d) cannot be accepted on grammatical terms. (a) talks about the majority who do care for their clients.

Q15. Because she worked the night shift, arriving at 10 p.m. and leaving at 6 a.m.
No correction required
having arrived at 10 p.m. and leaving at 6 a.m.
her arrival at 6 p.m. departure at 10 a.m.
with an arrival at 6 and a departure at 10.
she arrived at 10 p.m. and left at 6 a.m.
Solution:
The comma should be followed by the subject ‘she’.

Directions (16-20): Find out the approximate value which should replace the question mark (?) in the following questions. (You are not expected to find out the exact value). 
 Q16. 27.024% of 874.81 + 1342% of 35.98 =?
720
700
795
680
775
Solution:


Q17. 81.009 – 13.075 + 21.94 = (12.5 +?) × 3
24
14
26
18
10
Solution:


Q18. 215.98 ÷ 35.98 + 137 × 39.89 =?
5650
5770
4825
5800
5486
Solution:


Q19. 518.004 × 3.96 + 40.02% of 759.86 +? = 9150.03
6508
6774
6450
7540
8612
Solution:


Q20. 133.98% of 299 + 22.98% of 869 =?
750
630
602
580
680
Solution:


               


Print Friendly and PDF

No comments