Vocabulary for IBPS PO Prelims Exam: 28th August 2018

Dear Aspirants, 

Vocabulary for IBPS PO Prelims Exam: 28th August 2018

Vocabulary for IBPS PO Prelims Exam

IBPS PO Prelims is in its way and lot of aspirants are heading towards new hopes with this upcoming opportunity. Thus, English Language can be an impetus for their success by saving time and scoring well. So, instead of boiling the ocean, try building up a strong vocabulary, an effective knowledge of grammar, and efficient comprehension skills so as to be on the ball to face this particular section. Here is a quiz on English Language being provided by Adda247 to let you practice the best of latest pattern English Questions for upcoming IBPS PO exam.




Directions (1-9): Choose the word which is not the synonym of the given word in bold in each question. 

Q1. APPRISE
advise
enlighten
conceal
notify
inform
Solution:
Meaning: to inform
Antonym: conceal

Q2. IMPETUOUS
circumspect
ardent
impulsive
hasty
precipitate
Solution:
Meaning: characterized by undue haste and lack of thought or deliberation
Antonym: circumspect

Q3. PABULUM
diet
trash
nutriment
sustenance
food
Solution:
Meaning: any substance that can be used as food; (n) insipid intellectual nourishment
Antonym: trash

Q4. ENGENDER
repress
arouse
induce
instigate
stimulate
Solution:
Meaning: to produce, cause, or bring about
Antonym: repress

Q5. INTRANSIGENT
obstinate
stubborn
adamant
pliant
tenacious
Solution:
Meaning: uncompromising; refusing to be reconciled
Antonym: pliant

Q6. ANAMNESIS
retrospection
cognizance
reminiscence
recapture
ignorance
Solution:
Meaning: he ability to recall past occurrences; (n) the case history of a medical patient; (n) a memory Antonym: ignorance

Q7. COMPORT
disagree
conform
harmonize
square
tally
Solution:
Meaning: to conduct or bear oneself, behave
Antonym: disagree

Q8. TRUSS
bracket
unfasten
reinforcement
support
prop
Solution:
Meaning: to tie, bind, or fasten; (v) to make fast with skewers, thread
Antonym: unfasten

Q9. SOLECISM
impropriety
cacology
blunder
barbarism
praise
Solution:
Meaning: a breach of good manners or etiquette; a nonstandard or ungrammatical usage
Antonym: praise

Directions (10-15): Choose the word which is not the antonym of the given word in bold in each question. 

Q10. ASPERSION
adulation
calumny
flattery
compliment
approval
Solution:
Meaning: slander; false rumor; calumny

Q11. GASCONADE
gloat
conceal
hide
suppress
withhold
Solution:
Meaning: extravagant boasting; boastful talk; (v) to boast extravagantly; bluster; gloat

Q12. PROFLIGACY
economy
prodigality
frugality
lack
conservation
Solution:
Meaning: reckless extravagance or wastefulness in the use of resources; prodigality

Q13. PROLEGOMENON
termination
conclusion
epilogue
completion
commencement
Solution:
Meaning: a critical or discursive introduction; commencement

Q14. OUTRACE
fail
outdo
refuse
deny
veto
Solution:
Meaning: exceed in speed, amount, or extent; outdo

Q15. DEPONE
rebuff
curb
deny
depose
oppose
Solution:
Meaning: give evidence as a witness in a law court; depose

               




Print Friendly and PDF