Vocabulary Quiz for IBPS PO Prelims Exam: 23rd August 2018

Dear Aspirants, 

vocabulary-ibps-po-prelims-exam

Reading Comprehension for IBPS PO Prelims Exam

IBPS PO Prelims is in its way and lot of aspirants are heading towards new hopes with this upcoming opportunity. Thus, English Language can be an impetus for their success by saving time and scoring well. So, instead of boiling the ocean, try building up a strong vocabulary, an effective knowledge of grammar, and efficient comprehension skills so as to be on the ball to face this particular section. Here is a quiz on English Language being provided by Adda247 to let you practice the best of latest pattern English Questions for upcoming IBPS PO exam.




Directions (1-8): Choose, out of the given five options, (in each question) the word which is not the synonym of the given bold word 

Q1. INCHOATE
amorphous
inceptive
mature
elementary
embryonic
Solution:
Meaning: just begun and so not fully formed or developed Antonym: mature

Q2. PROFLIGACY
superfluity
luxury
folly
extravagancy
frugality
Solution:
Meaning: recklessly wasteful; wildly extravagant, profligate behavior Antonym: frugality

Q3. AUSTERITY
sternness
inclemency
gentility
acerbity
gravity
Solution:
Meaning: severe and morally strict; the quality of being austere, having no pleasures or comforts Antonym: gentility

Q4. PROFLIGATE
abandoned
debauched
promiscuous
careful
libertine
Solution:
Meaning: using money, resources, etc., in a way that wastes them Antonym: careful

Q5. APOPLECTIC
quiescent
lively
torpid
spellbound
becalmed
Solution:
Meaning: sudden loss of the ability to feel or move; adj: suffering from apoplexy; easily made angry Antonym: lively

Q6. OPPROBRIUM
esteem
humiliation
degradation
disrepute
debasement
Solution:
Meaning: harsh criticism, contempt Antonym: esteem

Q7. APOSTATES
backslider
adherent
heretic
recreant
renegade
Solution:
Meaning: a person who abandons a belief or principle Antonym: adherent

Q8. SOLIPSISTIC
egoist
egocentric
singular
empathetic
self-reliant
Solution:
Meaning: the theory that the self is all that can be known to exist Antonym: empathetic

Directions (9-15): Choose, out of the given five options, (in each question) the word which is not the antonym of the given bold word 

 Q9. OBDURACY
amenability
flexibility
indetermination
irresolution
contumacy
Solution:
Meaning: refusing to change in any way; contumacy

Q10. INTERNECINE
domestic
bloodless
external
alien
foreign
Solution:
Meaning: causing destruction to both sides; domestic

Q11. SOPORIFIC
invigorating
stimulating
opiate
awake
conscious
Solution:
Meaning: causing sleep; opiate

Q12. PERIPATETIC
firm
settled
fixed
robust
vagrant
Solution:
Meaning: going from place to place; vagrant

Q13. NASCENT
developed
amorphous
grown
mature
ripened
Solution:
Meaning: beginning to exist, not fully developed; amorphous

Q14. DESULTORY
organized
systematic
unmethodical
methodical
stable
Solution:
Meaning: going from one thing to another, without a definite plan or purpose; unmethodical

Q15. HUBRIS
audacity
humility
modesty
timidity
respect
Solution:
Meaning: excessive pride; audacity

               


You May also like to Read:



Print Friendly and PDF